Külföld
2021-03-29

Még 25 év és oda a szaporodási képességünk?

Shanna Swan, a New York-i Icahn School of Medicine at Mount Sinai orvosi egyetem professzora a múlt hónapban megjelent Count Down című könyvében egy igen vészjósló forgatókönyvet vázol fel: szerinte a férfi hímivarsejtek száma olyan radikális mértékben csökkent az elmúlt évtizedekben, hogy ha nem teszünk valamit, 2045-re az emberiség teljesen nemzésképtelenné válik.

A kutató most a  The Guardiannak adott egy interjút, amiben részletesen is kifejtette, hogy miért nem túlzás kongatni a vészharangot. Swan 2017-ben részt vett egy kutatásban, amely megállapította, hogy a nyugati országokban a férfiak spermiumszáma több mint ötven százalékkal csökkent az 1973 és 2011 között eltelt csaknem négy évtizedben.

A Human Reproduction Update című tudományos folyóiratban megjelent kutatás eredményei szerint míg 1973-ban a hímivarsejtek átlagos száma 99 millió volt milliliterenként az ausztrál, új-zélandi, észak-amerikai és európai férfiak spermájában, ez a szám 2011-re 47,1 millióra csökkent, ami 53,4 százalékos visszaesést jelent. Bár Swan elismeri, hogy ezt a tendenciát a jövőre kivetíteni némileg spekulatív, ugyanakkor szerinte semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy a hímivarsejtek számának a csökkenése lassulna.

Márpedig ha így megy tovább, akkor Swan szerint 2045-re a legtöbb párnak emberi beavatkozással történő szaporítással (assisted reproduction) lehet csak gyereke.

"Nem állítom, hogy más tényezők nem játszhatnak közre, de biztos, hogy a vegyipari anyagok fontos szerepet játszanak ebben" - mondja a kutatónő, aki szerint az emberek ugyan tudnak a problémáról, de a többség azt gondolja, hogy a születések számának csökkenését az életmódbeli változások okozzák.

Swan szerint ugyanakkor a fő ludas az olyan vegyianyagok, amik befolyásolják a nemi hormonok működését, mint például a ftalátok, a biszfenol-a vagy a teflon. Előbbit többek között a műanyagok puhábbá és hajlékonyabbá tételére használják, és mivel élelmiszercsomagolásokban is megtalálhatók, így a professzor szerint szinte minden ember szervezetében jelen vannak.

A ftalátok elsősorban a férfiakra veszélyesek, ugyanis csökkentik a tesztoszteronszintet, ezáltal pedig a hímivarsejtek számát, de Swan szerint a nőknél is komoly problémákat okozhatnak, többek között csökkentik a libidót, növelhetik a vetélés és a koraszülés kockázatát. Az ösztrogén hormont utánzó biszfenol-a (BPA) ezzel szemben a nőkre jelent nagyobb kockázatot, de a férfiaknál is ronthatja a sperma minőségét, emellett erekciós zavarokat is okozhat. A BPA megtalálható többek között bizonyos műanyagpalackokban, konzervdobozokban, de a vásárlást igazoló blokkok anyagában is.

Swan szerint a problémára ugyan nem létezik egyszerű megoldás, de elég nyilvánvaló, hogy mit kéne tennünk: olyan anyagokkal helyettesíteni a most használt vegyianyagokat, amelyek nincsenek hatással az emberek hormonháztartására. A kutatónő szerint emellett az embereknek is komoly felelősségük van a helyzet megoldásában, a kisgyerekes szülőknek például érdemes különösen odafigyelniük vásárlás közben, hogy a megvásárolni szándékozott termék milyen anyagokat tartalmaz.

Húsvétkor is ellenőriz a rendőrség

Koronavírus: Hajdú-Bihar megyében 310 új fertőzöttet azonosítottak egy nap alatt

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek