Külföld
2021-03-27

Brit belügyminisztérium: magyarul is hozzáférhető a letelepedési kérvény útmutatója

A brit belügyminisztérium pénteki tájékoztatása szerint mostantól magyarul is hozzáférhető a Nagy-Britanniában élő és maradni kívánó EU-állampolgárok letelepedési kérelmének részletes útmutatója.

Nagy-Britannia tavaly január 31-én kilépett az Európai Unióból, de azok az EU-polgárok, akik 2020 végéig törvényesen és életvitelszerűen letelepedtek az országban, továbbra is maradhatnak megszerzett összes jogosultságuk megtartásával. Ehhez azonban meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért - hivatalos elnevezéssel letelepedett jogi státusért - kell folyamodniuk.

A folyamodványokat idén június 30-ig lehet benyújtani; addig a Nagy-Britanniában tavaly december végéig letelepedett EU-állampolgárok jogai nem változnak.

A kérvények benyújtásához szükséges tudnivalókat tartalmazó tájékoztatás eddig csak angolul volt hozzáférhető. A brit belügyminisztérium azonban péntek este közölte, hogy ezentúl az Európai Unió több tagországának nyelvén, köztük magyarul is letölthető a részletes útmutató.

A magyar nyelvű tájékoztatás a brit kormány honlapján, a https://www.gov.uk/guidance/settled-status-for-eu-citizens-and-their-families-translations.hu címen található.

A brit belügyminisztérium legutóbbi részletes negyedéves összesítése szerint eddig 5,1 millió EU-állampolgár, köztük 131 ezer magyar folyamodott letelepedett jogi státusért Nagy-Britanniában.

A Nagy-Britanniában élő EU-állampolgároknak a letelepedett jogi státus megszerzéséhez személyazonosságukat kell hitelesen igazolniuk és azt, hogy életvitelszerűen tartózkodnak az országban.

Emellett be kell jelenteniük, ha korábban elmarasztaló bírósági ítélet született ellenük. Ez bizonyos esetekben - például akkor, ha valakit korábbi bűncselekmények miatt egy évnél hosszabb szabadságvesztésre ítéltek - kizáró ok lehet.

A brit EU-tagság tavaly január végi megszűnésével (Brexit) 11 hónapos átmeneti időszak kezdődött, amely alatt nem változtak az uniós polgárokra érvényes bevándorlási szabályok.

Így azok, akik ennek az időszaknak a lejártáig, vagyis 2020. december 31-ig érkeztek az Európai Unióból letelepedési szándékkal Nagy-Britanniába, ugyanolyan jogosultsággal kérhetnek a június 30-i határidőig tartózkodási engedélyt, mint azok, akik már hosszabb ideje Nagy-Britanniában élnek.

Az idei év első napjától azonban az EU-országokból és az unión kívülről újonnan érkezőkre a brit kormány új, egységes bevándorlási szabályozást léptetett életbe, amely - főleg a jelentkezők szakképzettsége és angol nyelvtudása alapján - pontozásos kritériumrendszert alkalmaz a letelepedési kérelmek elbírálásához.

A női vízilabda-válogatott kikapott a görögöktől, de csoportelsők

A ZsetON 50 ezer diákot mozgatott meg

MTI

Szerző
Hasonló cikkek