Külföld
2021-03-17

Olaszország biztos az AstraZenecával való oltás folytatásában

A közép-olaszországi Lazio tartomány egészségügyi tanácsosa, Alessio D'Amato bejelentette, hogy amint az Európai Gyógyszerhatóság (EMA) és az illetékes olasz gyógyszerhivatal is igent mond csütörtökön, azonnal újraindítják az AstraZeneca vakcinájának használatát. Kétszázezren várnak az AstraZeneca-védőoltásra, a pár napos kiesés behozatala hetekig eltarthat, ezért éjszakai vakcinázásra is számíthatnak.

A szerdán közölt felmérések szerint az olaszok 14 százaléka "ijedt meg" a brit-svéd oltóanyag felfüggesztésétől, de a vakcinázásban kételkedők aránya korábban is körülbelül ennyi volt.

Roberto Speranza egészségügyi miniszter közlése szerint április és június között ötven millió adag oltóanyagot várnak Olaszországba.  Az országban a nyolcvan éven felüliek kevesebb mint negyven százalékát oltották be eddig, az eggyel fiatalabb korosztály, a hetven évesnél idősebbek oltása pedig még el sem kezdődött. December vége óta 8,8 millió adag vakcina érkezett az országba, 7,1 millió olaszt oltottak be, ebből 2,1 millióan kaptak második dózist.

A szigorú korlátozások alatt levő Olaszországban a halottak száma túllépte a 103 ezret. Az utóbbi 48 órában ismét megközelítette a napi ötszázat a halottak száma. Az aktív betegek száma 539 ezer felett van, kórházban több mint 26 ezer koronavírusos beteget kezelnek, 3317-en vannak lélegeztetőgépen.

Olaszországot pont egy éve súlytotta nagy mértékben a világjárvány, ezért a holnapi napon  tartják meg a Covid-19 áldozatainak emléknapját. Mario Draghi miniszterelnök Bergamo városába látogat, ahol tavaly ilyenkor indultak el a koporsókkal teli kamionok más városok krematóriumai felé.

Kitüntetések az egyetem dolgozóinak

Hemzseg az állatoktól az Antarktiszról leszakadt A74 jéghegy környezete

MTI

Szerző
Hasonló cikkek