Külföld
2021-03-15

Hollandiában megkezdődtek a parlamenti választások

Hollandiában megkezdődtek a parlamenti választások, hétfő reggel országszerte megnyíltak a szavazóhelyiségek. A szavazókat ezúttal három napon át várják az urnákhoz a koronavírus-járvány miatt bevezetett biztonsági intézkedések miatt.

Hétfőn és kedden azok a szavazók járulhatnak elsősorban az urnákhoz, akik a legveszélyeztetettebb csoportokba tartoznak. Ezen a két napon 1600, míg szerdán már mintegy 9200 szavazóhelység lesz nyitva. A 70 év felettiek a levélszavazás lehetőségét is igénybe vehetik. Az urnákat szerda este 8 órakor zárják, a szavazóhelyiségből távozó választók nyilatkozatai alapján végzett első felmérések (exit poll) eredményei ezután jelennek meg.
A választásokon rekordmennyiségű, 37 párt verseng a parlament alsóházának 150 székéért, és mintegy 13 millió választásra jogosult állampolgár voksolhat. Az előzetes felmérések egyértelműen azt mutatják, hogy a jelenlegi ügyvivő kormány feje, Mark Rutte lesz a választások győztese. A múlt héten elvégzett közvélemény-kutatások szerint a Rutte vezette konzervatív-liberális Szabad Demokrata Néppárt (VVD) nyeri el a szavazatok megközelítőleg 22 százalékát, míg a miniszterelnök pártjának legfőbb kihívója, a Geert Wilders vezette bevándorlásellenes Szabadságpártra a szavazók körülbelül 12 százaléka adja le voksát. Ha a választók ismét a jelenlegi kormánynak szavaznak bizalmat, akkor Rutte negyedik miniszterelnöki mandátumát kezdheti meg, és ő lesz Hollandia leghosszabb ideig hatalom lévő kormányfője.
A Rutte-kormány népszerűségét nem csökkentette, hogy nemrégiben lemondásra kényszerült a Hollandiában nagy port kavaró családtámogatási botrány után. Az országban 2012 óta ugyanis több száz család került súlyos anyagi helyzetbe, miután az adóhatóság alaptalanul csalóként kezelte őket. A kormány jelenleg ügyvivői minőségben látja el feladatait. A kormány által bevezetett járványügyi intézkedések is, különösen a kijárási tilalom bevezetése, országszerte komoly elégedetlenséget váltottak ki.
Wopke Hoekstra, a kormánykoalícióban lévő Kereszténydemokrata Tömörülés elnöke hétfőn reményét fejezte ki, hogy megmarad a jelenlegi négypárti koalíció, amely saját pártja és a Rutte vezette VVD mellett a balliberális 66-os Demokraták és a konzervatív Keresztény Unió pártját foglalja magában.
    A közvélemény-kutatások azt is jósolják, hogy két kisebb, nemrégiben alakult pártformáció az EU-párti Volt és a populista Helyes Válasz 2021 (JA21) is bekerül a holland parlamentbe.

Brassóban kezdi az elődöntős párharcot kedden a DEAC

Áder János: képesek vagyunk-e jobban összefogni a közös ellenséggel szemben?

MTI

Szerző
Hasonló cikkek