Külföld
2021-03-11

Több mint félmilliárd eurós pénzügyi támogatást javasol az Európai Bizottság vészhelyzeti intézkedésekre

Az Európai Bizottság mintegy 530 millió eurós kiegészítő pénzügyi támogatási csomagot terjesztett elő csütörtökön 17 európai uniós tagállam járványellenes vészhelyzeti intézkedéseinek segítésére.

Az összeg - ha a többi illetékes uniós szerv is jóváhagyja - az EU Szolidaritási Alapjából (EUSZA) érkezik Ausztriába, Belgiumba, Horvátországba, Csehországba, Magyarországra, Észtországba, Franciaországba, Németországba, Görögországba, Írországba, Olaszországba, Lettországba, Litvániába, Luxembourgba, Portugáliába, Romániába, illetve Spanyolországba a koronavírus-járvány elleni küzdelem támogatására. A bejelentés szerint Magyarország 39 723 926 euró értékben részesül a csomagból.
Három tagjelölt ország, Albánia, Montenegró és Szerbia is részesülné az uniós forrásokból.
A finanszírozás orvosi és egyéni védőeszközökre, a lakosságnak nyújtott sürgősségi támogatásra, valamint a betegség terjedésének megelőzésére, nyomon követésére szánt állami kiadásokat segít fedezni.
A most előterjesztett csomag magában foglalja a Németországnak, Írországnak, Görögországnak, Spanyolországnak, Horvátországnak, Magyarországnak és Portugáliának ugyanezen célokra már korábban folyósított támogatásokat is összesen 132,7 millió euró értékben.
A bizottság által javasolt pénzügyi hozzájárulást az Európai Parlamentnek és a tagállamok kormányait képviselő Tanácsnak is jóvá kell hagynia.

Mi történik Berlinben?

470-es világbajnokság - Gyapjasék a 11. helyen állnak

MTI

Szerző
Hasonló cikkek