Külföld
2021-02-10

Oroszországban már 2,2 millióan kapták meg az oltást, eltörlik a maszkviselést

Oroszországban eddig mintegy 2,2 millió embert oltottak be a Covid-19 ellen. A védőoltás mindkét komponensét több, mint 1,7 millió ember kapta meg. Ezért Ramzan Kadirov csecsen vezető szerdán a járványhelyzet javulása miatt visszavonta a kötelező maszkviseletre vonatkozó rendeletét az általa irányított köztársaság területén.

Gyenyisz Logunov, az első orosz vakcinát, a Szputnyik V-t kidolgozó Gamaleja Intézet tudományos igazgatóhelyettese szerint a beoltottak közül mindössze mintegy 300 ember fertőződött meg az új koronavírussal, ami 0,016 százalékot jelent. Úgy vélekedett, hogy az optimista forgatókönyv szerint a nyár közepéig végre lehet hajtani a lakosság átoltásának alapvető részét, aminek köszönhetően az immunitással rendelkezők aránya eléri majd a 70 százalékot. A pesszimista verzió szerint az átoltás fő szakaszával csak az ősz elejére végezhetnek.

 Ramzan Kadirov csecsen vezető szerdán a járványhelyzet javulása miatt visszavonta a kötelező maszkviseletre vonatkozó rendeletét az általa irányított köztársaság területén. Reggel még úgy lehetett tudni, hogy Udmurtföld lesz az első régió Oroszországban, ahol péntektől a járványügyi előírásokban ajánlottra enyhül az eddigi kötelező maszkviselet. A helyi éttermekben egyébként szerdától megszüntették a korlátozásokat, a mozik, színházak és sportrendezvények nézőterei félig megtölthetők. Moszkvában a maszktilalom eltörlése korábbi bejelentés szerint májusra várható.

Oroszországban a kedden közzétett hivatalos adatok szerint a napi új fertőződések száma mindössze 0,36 százalék, és az új esetek 10,1 százaléka tünetmentes.

Online érettségifelkészítők a TTK-n

A Bayern lehet a legjobb

MTI

Szerző
Hasonló cikkek