Külföld
2020-11-12

Franciaországban decemberben kezdődhet a korlátozások fokozatos feloldása

Franciaországban a koronavírus-járvány miatt két héttel ezelőtt életbe lépett karantén szabályai a következő két hétben nem változnak, de amennyiben folytatódik a fertőzöttek és az intenzív osztályra kerülők számának csökkenése, december 1-jétől megkezdődhet a kereskedelem számára a korlátozások fokozatos feloldása - jelentette be Jean Castex miniszterelnök csütörtök esti sajtótájékoztatóján, Párizsban.

A kórházakban koronavírus-fertőzéssel kezeltek száma csütörtökön meghaladta az áprilisi tetőzés szintjét, azaz a 32 ezret - emlékeztetett a miniszterelnök. A halottak száma tavasszal több mint 30 ezer volt, a mostani hullámban eddig további 12 500-an vesztették életüket.

Jean Castex elmondta, félpercenként érkezik új fertőzött a kórházakba, hárompercenként kerül intenzív osztályra új koronavírusos beteg. A kórházban ápolt fertőzötteknek már 40 százaléka 65 évnél fiatalabb, és minden negyedik elhalálozásnak a koronavírus az oka.  

"Felelőtlenség lenne egyelőre enyhíteni a karanténon" - hangsúlyozta a miniszterelnök.

Jean Castex ugyanakkor megerősítette, hogy a járványügyi mutatók szerint az elmúlt egy hétben lassult a járvány terjedése, de türelmet kért annak megerősítésére, hogy a folyamat tartósnak bizonyul-e.

Az éttermek, bárok, valamint a nem létszükségleti igényeket kielégítő kereskedelmi egységek (könyvesboltok, ruházati üzletek, cipőboltok, fodrászatok, virágboltok) bezárásának, az otthoni munkavégzésnek és az általános lakhelyelhagyási tilalomnak köszönhetően az új fertőzések aránya 16 százalékkal esett vissza az elmúlt héten, és a vírus reprodukciós rátája 0,8 és 0,9 között van jelenleg, míg a lezárás előtt 1,4 volt.

A kormányfő szerint a javuló "tendencia még friss és törékeny", de amennyiben folytatódik, és a második hullám tetőzése megtörténik a jövő hét elején, a korlátozások feloldása december 1-től megkezdődhet a kereskedelmi egységek számára. Jean Castex azonban kizárta, hogy ugyanekkor a közönséget fogadó éttermek, bárok és sporttermek is megnyithatnak.

A karácsonyi szünetre viszont újabb enyhítéseket helyezett kilátásba a miniszterelnök azért, hogy az ünnepet a családok együtt tölthessék.    

"Természetesen találkozhatunk szűk körben, de nem lenne észszerű az remélni, hogy nagy bulikat rendezhetünk több tucat emberrel szilveszterkor" - fogalmazott a miniszterelnök.

Jean Castex arra kérte a franciákat, hogy maradjanak elővigyázatosak. Jelezte, hogy a rendőrség megerősítette az utcán az ellenőrzéseket, és az eddigi 581 ezer igazoltatás során 88 ezer embert büntettek meg azért, mert indok nélkül hagyta el a lakhelyét.

Az elmúlt 24 órában 33 172-vel 1 millió 898 ezer 710-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma, a pozitív tesztek aránya viszont 18,7 százalékra csökkent. Az elhunytak száma 418-cal 42 960-ra nőtt.

Olivier Véran egészségügyi miniszter emlékeztetett arra, hogy bár a napi esetszám már csökkenő tendenciát mutat, a kórházi betegfelvétel még nő, miután a megfertőződés pillanata és a kórházba kerülés között csaknem tíz nap a különbség, és a túlterhelt régiók kórházaiból eddig 120 stabil állapotban lévő beteget szállítottak át helikopterrel, repülővel és mentőautóval az ország nyugati részének intézményeibe.  

Nagy-Britannia és Németország mellett Franciaországban szűrnek a legtöbbet: hetente 2,2 millió PCR-tesztet végeznek a hatóságok, és tömegesen használnak gyorsteszteket a kórházakon kívül a repülőtereken és az iskolákban. Jelezte, hogy a kormány további 20 millió antigén gyorstesztet rendelt egy európai beszerzési pályázaton.

A kutyák szótanulási képességét vizsgálják az ELTE-n

Erősödnek a német-magyar kapcsolatok

MTI

Szerző
Hasonló cikkek