Címlapsztori
2022-07-12

Kiszel Tünde

"Hogyha naptárról van szó, akkor általában Kiszel Tündére asszociálnak. "

Televíziós műsorvezető, szerkesztő, producer, újságíró, színésznő, fotómodell, szexszimbólum és boldog édesanya. 1993 óta a Magyar Újságírók Országos Szövetségének tagja, az ország naptárdívája. Szerepelt a TV2 nagysikerű Big Brother VIP és a Vásott kölykök című produkciójában, de az RTL Klub A rettegés foka című műsorában is láthattuk. Kiszel Tünde a mai Címlapsztori vendége.

21 évvel ezelőtt honnan jött az ötlet, hogy csinálj egy naptárat? Akkoriban mennyire számított ez egyedi dolognak? Most már láthatjuk, hogy kutyákról, sportolókról és gyakorlatilag már mindenkiről csinálnak naptárat, de akkoriban ez még elég különlegesnek számított. Sőt, mondhatjuk, hogy ez rád is ragadt, és gyakorlatilag a naptár már veled egy szinonima.

Igen, azért a  naptárdíva én vagyok, tehát hogyha naptárról van szó, akkor általában Kiszel Tündére asszociálnak. Az ötlet nálam úgy jött, hogy több mint 20 évvel ezelőtt, amikor megszületett a kislányom, akkor rengeteg fotó készült róla és rólunk, a barátnőm pedig felvetette az ötletét, hogy a rengeteg szebbnél szebb fotóból akár kiadhatnánk egy naptárt is. Ekkor jött az ötlet, hogy miért ne? Aztán az elsőt csak családon belül ajándékoztam a rokonoknak és barátoknak, de felfigyelt rá a média, és a következő évben már ők is érdeklődtek, hogy hogyan tudnak hozzájutni, vagy meg lehetne-e vásárolni. Itt kezdődött, hogy elkezdtem különböző helyeken naptár dedikálásokat szervezni, ahová jöttek a kedves rajongóim, névre szólóan dedikáltam nekik és közös fotókat készítettünk, ebből aztán mostanra lett egy hagyomány, ami azért elég sikeresnek is mondható. Sőt az idei annyira sikeres lett, hogy már kétszer kellett utónyomtatást kérnem a nyomdából.

Aki esetleg nem látta volna még, a naptáraid minden évben más-más tematikára épülnek.  Ezeket a különböző témákat, hogy találjátok ki, mikor kezdtétek el a tematizálást?  

A legelső, kislányommal közös naptár már ugye az anya-gyermek kapcsolatra épült, az volt az üzenete, hogy lányok, asszonyok vállaljatok gyermeket, mert az anyaság a legcsodálatosabb érzés a világon. Aztán a következő évben is megjelent a közös naptár, utána pedig éveken át két naptáram jelent meg, az egyik a Donatellával közös, és egy szóló, ami csak rólam készült fotókat tartalmaz. A tematika pedig a csapatom közös szüleménye, mert egy nagyon komoly csapattal dolgozom együtt, ahol mindenki elmondja a véleményét, az ötleteit, mi az ami még nem volt, mi lenne jó. De ennyi év alatt már rengeteg naptár volt ugye, például egy 3D-s is, ami nekem nagy álmom volt. Ehhez csatoltunk szemüveget is, és azon keresztül lehetett nézni az egyik oldalát. Emellett volt különleges fekete-fehér dívás, ahol művészeti képek voltak, volt Pin-up stílus, magyaros ahol matyó hímzéses ruhában voltam, domina stílus dobermanokkal és bőrszerelésben. Talán a 2019-es volt a legnépszerűbb, ahol Disney hercegnőkként jelentem meg, Hófehérke, Hamupipőke, Minnie Egér és társaik, ez nagyon sikeres lett.

Mikor szoktatok elkezdeni a következő év tematikáján? Mikor kezdesz el gondolkodni már a következő évadon? Tehát, mondjuk, mit tudom én, tavasszal vagy nyáron már a következőn dolgoztok?

Általában már tavasszal vagy nyáron már agyalunk azon, hogy mi lehetne a következő évi naptár tematikája, úgyhogy már most is dolgozunk azon, hogy mi legyen 2023-ban a tematika.

Köztudott, hogy édesapád orvos volt és a testvéred is orvos. Nálad ez a pálya nem volt tervben, hogy te is az orvostudomány felé vedd az irányt?

Édesapám híres orvosprofesszor volt, a Német Tudományos Akadémia tagja, ő hozta létre elsőként a Perinatális Intenzív Centrumot, úgyhogy az orvosi egyetem szobrot is avatott az emlékére. A nővérem pedig füll-orr-gégész, főorvos, egy nagyon komoly orvosnő, aki már gyerekkorában is jó tanuló volt. Ezzel szemben én már kislányként szerettem szerepelni, szerettem a szép ruhákat és az ékszereket, úgyhogy engem inkább a reflektorfény vonzott, és túl érzékeny is vagyok, úgyhogy nem valószínű, hogy bírnám az orvosi hivatást, mert azért az elég nehéz, és meg kell hozzá edződni. A nővérem is szokta mondani, hogy sokszor szembesül súlyos betegségekkel és a halállal, ezt pedig én nem bírnám, bár nagyon sokat jótékonykodok és támogatom a beteg gyermekeket, időseket és elesetteket.

Ha jól emlékszem, a 90-es években újságírással kezdtél foglalkozni, vagy ekkor kezdtél sztárinterjúkat készíteni. Először az újság, és utána jött a televíziózás?

Pontosan így történt. Volt olyan időszak a kilencvenes évek közepén vagy végén, hogy egyszerre 5-6 lapnak is írtam, neves magazinoknak, napi-és hetilapoknak, Esti Hírlap, Kiskegyed. Ezek nagyon jók voltak, mert ezek valóban híres, értékes művészekkel készült exkluzív interjúk voltak, és nagyon örülök, hogy megnyíltak nekem és sokszor a címlapsztorit is én írtam.

Ki volt a leghíresebb interjúalanyod, akit te a legnagyobbnak gondolsz?  

A világsztárok Sylvester Stallone, Placido Domingo, Luciano Pavarotti, Franco Nero, Romantika hercege, Richard Kleiderman, Sassa Herman, tehát nagyon sok külföldi sztár. Természetesen magyar hírességek is voltak, sajnos sok olyan is, akik már nincsenek köztünk, Sinkovits Imre, Bessenyei Ferenc, Sztankay István, Szabó Gyula, hölgyek közül pedig Törőcsik Mari, Tolnay Klári, Szerencsi Éva és még sokáig sorolhatnám a listát. De persze olyanok is vannak, akik hál’ Istennek még köztünk vannak, Máthé Erzsi, és ott volt nagyon sok operaénekes is, Kincses Veronika, Pitti Kati, Lukács Gyöngyi, Sümegi Eszter. Nagyon emlékezetes volt számomra Ilosfalvy Róberttel interjút készíteni, mert Házy Erzsébetről is nagyon szépen beszélt, úgyhogy ezek az emlékek számomra felejthetetlenek.

Nehéz volt akkoriban egy világsztárt megfogni interjúra?

Nem mondanám könnyű feladatnak, de szerencsére a rendezvényeken sikerült mikrofonvégre kapni őket. Például Operabál sajtótájékoztatón vagy Operában találkoztam velük és akkor ott. Mai napig őrzöm ezeket az újságokat, meg a tévés műsoraim a Budapest Tv-ben, mind megvannak VHS kazettán és DVD-n.

Aztán jött a váltás, az írás után a televízió. Ez tulajdonképpen kielégítette a szereplési vágyat, hogy a sztárinterjúk mégis írásban voltak, és inkább a kamera előtt kellene szerepelned?

Inkább ez egy lehetőségként jött, mivel megkeresett a Budapest TV tulajdonosa, főszerkesztője, hogy a televízióban készítsek interjúkat, riportokat. Egyből bedobott a mélyvízbe, mert élő adásban kellett műsort vezetnem, és nagyon jól éreztem magam, nagy kihívás volt ugyan, de jól sikerült. Utána maradtam hosszabb távon, és oda is számtalan híresség jött el hozzám. Például Zámbó Jimmy, de mindenféle műfajból, operetténekesek, könnyűzene műfajból, tehát Dolly, Szandi, Csepregi Éva.

És jól emlékszem, hogy neked pont Jimmy karácsonyi vendéged volt?

Igen, éveken át én vezettem a karácsonyi műsort Szenteste, aminek az volt a lényege, hogy élő adásban be lehetett telefonálni. Így azok, akik egyedül, magányosan töltötték a Szentestét betelefonálhattak, és úgy érezhették nincsenek egyedül. Beszélgettek a vendégeimmel, mindig volt nyereményjáték, lehetett CD-t nyerni, kazettákat, koncertjegyeket vagy a vendégeim ajánlottak fel különböző nyereményeket.

Nagy drámaként élted meg, amikor megszűnt a Budapest TV, volt benned olyan érzés, hogy mit fogsz hirtelen csinálni?

Nagyon sajnáltam, mert több mint 15 évig dolgoztam ott, és nagyon a szívemhez nőtt, és sok műsorom volt. Például ott volt éveken át a Sztárbaba műsorom, amit a kislányommal vezettünk, és olyan hírességeket hívtam meg akiknek kisgyermekük volt. Ez egy nagyon kedves műsor volt, nagyon szerették a nézők. Emellett ott volt a Karosszék, a Töltse velünk az éjszakát, Humoróra, ahol híres humoristák szerepeltek, Sas József, Maksa Zoli, Heller Tamás. Fájdalmas volt a búcsú, amikor megszűnt, de szerencsére mindig megtalálom az utamat, és sok helyre hívnak műsorvezetőnek, szépségversenyeken zsűritagnak, sztár vagy meglepetésvendégnek legénybúcsúkra, szülinapi vagy névnapi partikra.

Volt még talán egy színházi szál is az életedben, hét darabban játszottál a 2000-es években, a Ruttkai Éva Színházban, ezt jól tudom?

Így van, a Ruttkai Éva Színházban több darabban is szerepeletem, mondhatni jelentős szerepek voltak ezek. Az Edith és Marlene című darabban én játszottam Edith Piaf féltestvérét, ahol két kedves énekesnővel Vincze Lillával és Csepregi Évával játszottam együtt, akkor A kaktusz virágában is szerepeltem Pintér Tiborral, Brunner Mártával, de az Egy hölgy fecseg és nyomoz, ahol pedig Esztergályos Cecíliával játszottunk együtt. A Karinthy Színházban két darabban, a Búcsúlevél és a Sztriptízbáró cityben is játszottam, utóbbiban Dózsa Lacival és Harsányi Gáborral.  

Megemlítetted, hogy sztárvendégként is szoktak hívni születésnapokra. Ezt, hogy képzeljük el, felkonferálnak, és lehet veled beszélgetni, fotózkodni meg aláírást kérni?

Pontosan, így ahogy mondod. Az ünnepelt nem tudja, hogy jövök, és akkor titokban megjelenek, amikor már emelkedett a hangulat, és én szoktam általában bevinni a tortát, viszek ajándékba naptárt, ilyenkor megtapsolnak és utána lehet fotózkodni, beszélgetni és koccintani velem. De nagyon sok emlékezetes eseményen voltam, például egy úrnak a 70. születésnapjára hívtak meg, ahol majdnem az egész falu ott volt, és a bácsi annyira meghatódott, hogy elsírta magát mikor meglátott.

A mindennapokban egyébként jellemző, hogy megállítanak, és közös képet kérnek veled? Hogyan éled meg azt a fajta népszerűséget, ami körülölel, hiszen azért téged tényleg mindenki megismer, úgy gondolom.

Nagyon jól élem meg, hogy felismernek az utcán, odajönnek és gratulálnak nekem. Van aki nem mer odajönni, hanem csak távolról rám mosolyog, vagy messziről integet nekem. De a bátrabbak odajönnek és mondják, hogy mennyire örülnek, hogy személyesen találkozhatnak velem. Közös fotókat kérnek, aláírásokat, szóval tényleg jó érzés, és soha ilyen beszólások, vagy semmilyen atrocitás nem ért, mindenki nagyon aranyos és kedves volt velem.

Végezetül azt áruld el, hogy milyen anyós leszel, mennyire fogod szigorúan Donatellát az udvarlóktól?

Ez még azért szerintem távolabbi, de számomra a szeretet mindenek felett van, és megpróbálom elfogadni, és tudomásul venni, hogy ez az élet rendje. Nagyon szoros a kapcsolatunk Donatellával,  nagyon jó barátnők vagyunk.

fotók: facebook.com/ Kiszel Tünde hivatalos oldala

A Titánok ellen játsszuk az első edzőmérkőzést

Csak a DEAC!

Domszky László

Szerző
Hasonló cikkek