Címlapsztori
2021-05-08

Vastag Csaba

Vastag Csaba: Nagyon remélem, hogy a jövőben tudunk majd még benzinkutakon dalokat írni

Valószínűleg kevesen tudják róla, de Vastag Csaba trombitaórákra is járt, viszont kitartott az éneklés mellett. Tíz éve nyerte meg az X-Faktort, amiben testvérével is párbajozott, legutóbbi zenei show kapcsán pedig a Sztárban Sztár fináléjában is láthattuk. A Címlapsztoriban Vastag Csabával beszélgettünk.

Vastag Csaba Veszprémből indulva, táncosból lett az ország egyik legnépszerűbb énekese, húsz éve aktívan a színpadon van, pedig még csak most töltötte be a 39. életévét. Szereplése az iskolai versmondó versenyekkel kezdődött, majd a veszprémi Petőfi Színházba szegődött táncosnak. Mindössze 11 évesen már akrobatikus rock and rollozott, ezt követte a különböző zenekarokban való éneklés. Az ezredfordulón érettségizett Veszprémben, az ipari szakközépiskolában, majd a Pannon Egyetemre lediplomázott. 

Terveztél egy tizedik évfordulós koncertet, de ez a vírus miatt nem tudott megvalósulni, így a Sztárban Sztár különösen fontos eseménnyé vált a karrieredben.

Vastag Csaba: A Sztárban Sztár lett a tizedik évfordulós közös bulink. Nem számítottam tíz évvel ezelőtt semmire, megmondom őszintén, én úgy voltam vele, hogyha vége az X-Faktornak, akkor bizonyára nekem sokat dolgozni, ezt is tettem, csináltuk a dalokat egymás után, a videoklipeket és a koncerteket. Igyekeztem a tőlem telhető legjobbat hozni és beletenni a munkába minden másodpercben.

Volt vesztenivalód a Sztárban Sztárral? Ugye sokan viccesnek találják, ha egy férfi nőnek öltözik. Ha hamar kiestél volna, lett volna bármilyen félelmed?

Vastag Csaba: Szerintem itt senkinek nincs vesztenivalója, mert ez egy játék és közösen csinálunk hülyét magunkból. Abban talán én is kerestem az egyensúlyt, hogy amikor női produkciókat adtam elő, akkor vicces akartam lenni és nem nevetséges, e között azért van különbség. Erre külön figyeltem, hogy ne nevetségessé tegyem magam, vagy esetleg gázossá, hanem inkább egy minőségi, vicces produkciót csináljak.

Mennyire zenéltek párhuzamosan a testvéreddel? Vagy ő inkább a színház felé orientálódik, te pedig tudatosan maradtál a zenei világban?

Vastag Csaba: Nagyon jó meglátás, ő igazából leginkább a színházban érzi magát otthon és ezt is csinálja. Ez nem azt jelenti, hogy nem fog még új dalokat írni, de ott nagyon megtalálta a saját hozzáállásának megfelelő munkarendet és közeget. Én meg pont, hogy eljöttem már a színház irányából, egy pár szerepet magam is vállaltam még korábban, de most úgy ítéltem meg, hogy a saját zenekarunk sokkal fontosabb annál, minthogy másra használjam fel az amúgy sem túl sok időmet.

Mennyire könnyű most labdába rúgni a poppiacon? Régen szerepeltetek egy műsorban, óriási sztárok lettetek, a plázákban ott álltak tömegek és autogramokat kéregettek. Míg a mostani tehetségkutatósok viszont sehol sincsenek, viszont ti még mindig arattok, vagy ezt csak én látom így?

Vastag Csaba: Szerintem egy tehetségkutató inkább lehetőség és felület, nem pedig végcél. Még most is nagyon javaslom mindenkinek, hogy vegyenek részt tehetségkutatókban, de azzal a felfogással, hogy ez egy elért lépcsőfok, amire fel tudtál lépni. Talán egy pici lépéssel jobban rálátsz a világra, és jó rálátást kapsz a zenei piacra. Mindenféleképpen egy eszközként kell felhasználni és reklámfelületnek kell felfogni, utána pedig a munkát nemhogy nem szabad kispórolni belőle, hanem sokkal többet kell dolgozni, mint előtte bármikor is. 

Vastag Csaba TV-s zenei karrierje még az X-Faktor előtt a TV2 Popdaráló című műsorával kezdődött, amiben vokalista volt, majd a Hooligans kiválasztotta őt és Réti Zsuzsát, hogy a The Black Eyed Peas-szel énekelhessenek. Ezt követte 2010-ben az X-Faktor, amiben testvérével, a szintén énekes-színész Vastag Tamással indult, akivel egyébként a műsor egyik legmeghatóbb pillanatát idézték meg, amikor párbajozniuk kellett egymással a továbbjutásért. Ekkora Malek Miklós döntése alapján Tomi esett ki, majd a következő héten Janicsák Vecát is kiejtette a műsorból. Nagy Feró által mentorált énekes az X-Faktor fináléjában Takács Nikolas ellen nyert. Az első X-Faktor sztárja nyert már Bravo Otto és több Fonogram-díjat is. Legnagyobb slágere az Őrizd az álmod. 2016-ban a TV2-n sugárzott Star Academy tehetségkutató egyik zsűritagja volt. Következő évben szintén a TV2 képernyőjén a Nagy duettben Ábrahám Edit partnereként énekelhetett, majd 2018-ban A csak show és más semmi című vetélkedőt karácsony előtt megnyerte. Mégis a legtöbben az X-Faktoros sikereiről ismerik a sztárénekest, aki mint mondta, a siker nem szállt a fejébe.

Az X-Faktor után, tíz évvel ezelőtt a földön tudtál maradni, vagy volt, aki visszarántott?

Vastag Csaba: Nem nagyon kellett visszarántani, nem gondoltam bele többet, mint amennyi. Nem is nagyon gondolom, hogy akár az öcsémmel, akár velem elszálltak volna a dolgok. Egy kicsit lehet, hogy többet dolgoztunk a kelleténél és nem tudtunk eleget foglalkozni a családunkkal, de ezt mi mindig nagyon alázatosan, munkának fogtuk fel és egy olyan lehetőségnek, hogy az embereknek tudunk valamit adni, tudunk üzeneteket közvetíteni. Ha már egyszer az ember egy ilyen nagy fórumon tud megszólalni, akkor ugyanannyi eséllyel tud hülyeséget is mondani, mint okosabb dolgokat. Mi úgy döntöttünk, hogy akkor inkább nem hülyeségeket akarunk mondani.

A kezdetek kezdetén az öcséddel csináltatok egy óriási slágert, ami berobbant. Nemrég egy karanténkoncert keretében, egy kamionról elő is adtátok. Szerinted sikerült ezt a slágert azóta megdönteni?

Vastag Csaba: Nagyon nehéz egy nagy sláger után egy másik nagyot csinálni, mert nyilván az emberek mindig azt várják, hogy a következő majd jobb lesz, mint az előző volt. Kevésszer fordul elő zenészekkel, hogy tudatosan írtak volna egy gyengébbet vagy egy erősebbet. Az ember minden pillanatban a legjobb dalt akarja megírni és a befogadó közegtől függ az, hogy jól sül-e el, vagy legalább annyira, mint a másik, vagy a korábbi. Érdekes dolog, hogy az Őrizd az álmod című slágerünk akkor született meg, amikor pont volt egy másik dalom a rádióban, és én nem is akartam, hogy ez a dal megjelenjen. Volt egy Szállj című dalunk, amit az akkori zenekarommal írtam és nagyon szerettem. Tök jól is ment a rádióban, de amint az Őrizd az álmod című dalt megjelent, azt le is vették a játszásról, egy kicsit ezt nehezményeztem, de aztán az évek visszapótolták ezt a dolgot, azóta ezt nagyon köszönöm.

A tudatos karrierépítés lépcsője az, hogy te a zene mellett elkezdtél riporterkedni? Nem is akárhol. Hogy jött ez az egész?

Vastag Csaba: Nincsenek véletlenek, de ez egy véletlennek köszönhető dolog mégiscsak. Návay Anikóval, aki most már barátom, de akkor még csak távoli ismerősök voltunk, egy koncertünkön találkoztunk, ahol ő vendégként vett részt és az azutáni afterparty-n futottunk össze, ahol azt mondta, hogy annyira tetszett neki ez a koncert, hogy ezt Amerikában is kéne mutogatni és meghív a Golden Globe díjátadó gálára. Én meg úgy voltam vele, hogy na persze, majd bizonyára meghívsz a Golden Globe-ra, hallottam már életemben ezt-azt, mert elég sokan ígértek mindenfélét. Azt hiszem, hogy kértem még egy sört, és annyiban is hagytam. Majd csodák csodájára másfél – két hét múlva tényleg ott volt a meghívó a Golden Globe-ra, és utána ez minden évben megtörtént. Aztán egyszer egy Golden Globe előtti interjúsorozaton vettünk részt Anikóval, ahol a Nicole Kidman-nel csinált interjút, illetve csinált volna, mert úgy döntött, hogy mi lenne hogyha ezt most én csinálnám meg, és a kezembe nyomta a mikrofont, én meg ott álldogáltam, nyilván teljesen felkészületlenül, bevallom őszintén, nem nagyon tudtam, hogy mit fogok majd mondani. De belekezdtem az interjúba, és állítólag olyan jó lett, hogy Anikó azt mondta, hogy mi lenne hogyha ezt mostantól együtt csinálnánk, mert tök jól tudunk együttműködni. A többit meg már ti is látjátok.

Vastag Csaba a vírus miatt most ugyan nem tud Amerikában forgatni, de nem bánkódik emiatt. Csabi mesélte, hogy a riporterkedés, az interjúkészítés mindig is érdekelte. Már kiskorában is azt játszotta a barátaival, hogy egy magnóval a kezükben interjúzzák egymást. Mindig is szeretett kérdéseket feltenni és alapvetően kíváncsi természetű. Határozottan kijelentette, hogy bár nem hiszi, hogy a riporterkedés lesz a hosszú távú jövője, de egy igazán értékes kitekintésnek tartja a zenéből. Az különösen tetszett neki az interjús munkában, hogy sok olyan emberrel találkozhat, köztük zenészekkel is, akik a munkájukat nagyon profi módon végzik. Igyekszik ezekből a maximalista emberekből feltöltődni, lesni, csenni, tanulni vagy önigazolást találni, hogy igen, így kell csinálni, ami számára nagyon hasznos. A Hello Hollywood riportereként Návay Anikóval készít műsort, bár jelenleg jó, ha egy Magyarországon forgatott amerikai produkcióban tudnak interjúkat készíteni. Találkozott már Lady Gagától Will Smith-ig, sok vérbeli A kategóriás világsztárral. Csabi mesélte, hogy bár Magyarországon a helyszínek nem változnak, mindig ugyanoda tudnak visszamenni, amikor járják az országot, de ez egyáltalán nem zavarja. Ugyanakkor kacsintgat a világsztárság felé olyannyira, hogy az albán származású amerikai énekesnő, Ava Max dalszövegírójával dolgozott. A vírusidőszakot alkotói munkával tölti, dalokat ír és videoklipeket forgatnak, ezzel is készülve a nagy visszatérésre.

Azon gondolkodtam, hogy vajon a hollywoodi munkád során titkolod-e, hogy te bizony a világ legnépszerűbb zenei tehetségkutatójának, az X-Faktornak a magyar nyertese vagy? Azért az X-Faktort mindenhol ismerik, vagy ez egy illúzió, és szóba se jöhet?

Vastag Csaba: Az X-Faktor egy nagyon jó identifikációs eszköz, az egész világon nagyon nagy súlya van. Ha elmondják bárhol, hogy ezt te megnyerted, az biztos, hogy egy minőségbiztosítás, de nem szoktam erre hivatkozni általában. Szétválasztom egymástól az interjúkat és nem szoktam mást belekeverni, ez teljesen másról szól. De ha véletlenül elhangzik valahol, akkor az nyilván csak jó.

Nem tervezel zeneileg is nemzetközi szintre lépni? Vagy azért az Magyarországról esélytelen?

Vastag Csaba: Csináltunk egy dalt, melyet külföldön is igyekszünk majd megmutatni. A YouTube-nak van egy olyan működési elve, mely szerint egy kicsit nehezebb egy magyar IP címről alapított magyar YouTube csatornával külföldön bármit is elérni, hiszen többnyire magyar nézőknek fogja majd ajánlgatni a videóidat. Tehát ehhez mindenféleképpen egy teljesen új felületet kell nyitni, és ha más nem, akkor amerikai IP címről, amerikai oldalt nyitva, teljesen azt a piacot megcélozni. Erre most még nem volt időm egyébként, de mivel az internet végtelen és ezáltal a világ egy kicsit lekicsinyült, vagy leegyszerűsödött, ezáltal szerintem nemcsak nekem, hanem bárkinek van lehetősége arra, hogy bemutassa a dalait külföldön is.

Pont kérdeztem Dua Lipát is, vagy Bebe Rexhát, vagy most éppen Ava Max-et, akik Albániából meg Koszovóból származnak, és óriási világsikerük lett, hogy nekik mi a titkuk, és azt is mondták, hogy azért az amerikai vagy az angol menedzsmentiroda is kellett, ez nálad megvan gondolatban?

Vastag Csaba: Olyannyira, hogy Ava Maxnek az új dalát egy nagyon kedves barátom írta, akivel én is írtam dalt és ez a közös dalunk is fent van már a YouTube-on. Nyilván kicsit nagyobb publicitás kéne, kicsit jobban meg kéne tolnom. De Desmond Child, aki a zeneszerzője ennek a dalnak is, írta Ava Max nagy slágerét is, a Kings and Queens című nagy dalt. Tervezzük, hogy írunk majd még a jövőben is dalokat, de ehhez nekem el kell utaznom Amerikába, ami most akárhogy is nézzük meglehetősen lehetetlen. Nemcsak a vírus miatt, hanem az amerikai közhangulat is más most, nem annyira egyszerű Amerikában bármit csinálni. De az biztos, hogy ha az ember bármit külföldön szeretne csinálni, akkor az itteni emberek mellé egy külföldi stábot is kell fogadni.

Csaba, mivel töltötted az elmúlt időszakot? Sok énekes elmondta nekem, hogy már-már depresszióba zuhant. Te tudtál otthon maradni? Kicsit csendben lenni?

Vastag Csaba: Nyilván, amikor otthon kellett maradni, akkor otthon kellett maradni mindenkinek. Mindent igyekeztem betartani, amit a törvénykezés előírt és ezt másoknak is nagyon javaslom, hogyha ez bármikor újra megismétlődik, akkor járjanak el eképpen. Csináltunk mellette koncerteket, az imént már említett cabrio busz tetején, amivel bejártunk több idősotthont és kórházakat, különböző lakótelepeket, ahol az emberek az erkélyekről tudtak minket nézni. Úgyhogy a zene annyira nem maradt ki, és hát természetesen tudtunk közben új dalokat is írni, és új videoklipeket megtervezni és le is forgatni. Úgyhogy nem nagyon telt eseménytelenül és tétlenül ez az időszak. Szerintem többet dolgoztunk, mint korábban.

Maradtak a pozitív hangulatú dalok, vagy negatív depresszióba mélyedő dalok születtek?

Vastag Csaba: Nem tudom, hogy miért kéne most nagyon negatív dolgokat írni. Az biztos, hogy az ember eggyel jobban el tudott gondolkodni otthon, minthogyha koncertről koncertre járt volna. Lehet, hogy jobban számot tudtunk vetni a múltunkkal és a jövőnkkel. Biztos, hogy minőségibb dalok születnek, ezt nagy globálisan, összességében tudom mondani. A mi dalainkra is több idő jutott, ezáltal a szöveg is egy picit mélyebben szántó és a zenét is jobban át tudtuk gondolni. Úgyhogy nem mondanám, hogy hangulatában negatívak, de az biztos, hogy mélyebbek lettek, szerintem nem csak nálunk.

Ennek az oka az, hogy nem a két fellépés között a benzinkúton kell meghangszerelni, hanem volt idő ezzel foglalkozni?

Vastag Csaba: Különben annak is megvan a varázsa, hogy az ember a benzinkúton írja a dalokat. Velünk is megtörtént ez, és hihetetlen nagy ötletek tudnak kipattanni az ember fejéből két megpattintott sör közben is. De ha egy picit jobban leülsz és művészileg átgondolod a dolgot kontextusában, akkor lehet, hogy talán eggyel igazabb az, amit mondani akarsz. Mind a két megoldás működik és nagyon remélem, hogy a jövőben tudunk majd még benzinkutakon dalokat írni, de hát ehhez majd koncert kell, ezt kívánom a zenésztársaimnak is, hogy tudjunk találkozni koncerteken és a kedves olvasóknak is, hogy találkozzunk majd élőben.

Domszky László

Fotók: facebook.com/vastagcsabaofficial

 

Hétfőtől nyílik az első ajtó

Szabad lagzi

Domszky László

Szerző
Hasonló cikkek