Címlapsztori
2021-03-27

Puskás Peti

Puskás Peti: Minden nap úgy kelek fel, hogy miattam állatot ölni?

Címlapsztori vendégünk több megközelítésből is ismerős lehet, énekel egyénileg és bandában, műsort vezet, színészkedik. Ő a The Biebers frontembere, az X-Faktor egyik mentora, a Való Világ műsorvezetője, Puskás Peti. Akivel ezúttal kerültük a zenei témát, sokkal komolyabb vizekre eveztünk.

Környezetvédelmi aktivistaként is igyekszel hangos lenni, most is éppen fákat ültetsz. Peti, hozzád igazán közel áll a környezetvédelem, a természetvédelem, és az állatvédelem, ez miből alakult ki ennyire komolyan?

Puskás Peti: Nagyon egyszerű, egyrészt az öcsém egyik pillanatról a másikra leszokott a húsról, és pont akkor lett egy kutyám, Bambika, és úgy éreztem, hogy hát én nem szeretnék több állatot enni. Akkor elkezdtem olvasgatni, meg járni eseményekre, és azt vettem észre, hogy úristen, mennyi mindent nem tudunk, mennyire nem vagyunk tisztában azzal, hogy mivel jár a fogyasztói társadalom, mivel járnak a vásárlásaink, a szórakozásunk, a sportunk. Most már tényleg csak reklámokból tájékozódunk, meg grafikákból, ahol mosolygó tehenek, meg minden mosolyog a világban, miközben mindent elpusztítunk magunk körül, és akkor kezdtem el ezzel törődni. Láttam, hogy mennyi ember van, aki ezzel elhivatottan, saját szabadidejében dolgozik, próbálja változtatni, formálni a szemléletet, és azt gondoltam, hogyha már van népszerűségem, követőbázisom, akkor elkezdem ezeket az üzeneteket én is továbbítani, és ahogy egyre jobban belementem ebbe a dologba, egyre jobban elkezdtem élvezni és egyre fontosabbnak tartottam a saját életemben is. Sok-sok kis sikerélményt éltem meg, hogy sikerült otthon változtatnom, a takarítástól kezdve a vásárláson át. Bogival kifejezetten nagy közös programunk, amikor piacra vagy biciklizni megyünk. Igenis vannak alternatívák, ha az ember nem lusta, és még csak nem is kihívás ez. Ha csak arra gondolunk, hogy melyik az olcsóbb, melyik a minőségibb, egy harmadik szempont is odacsatolódik, hogy ez mennyire óvja a természetünket, a környezetünket, akkor szerintem az már egy siker és ezt egy csomó apró dologban meg lehet mutatni. Sokszor én is megkapom, hogy jó, de te is csinálsz ezt vagy azt. Én nem azt akarom elérni az életemben, hogy nomád legyek, hogy a világ visszamenjen oda, hogy mindannyian nomádok leszünk és bogyókat eszünk a fáról, hanem, hogy igenis valahogy kompenzálnunk kell azt a károsanyag-kibocsátást, szükség van ezekre a fákra, hiszen érint a klímaváltozás is. Ha az ember elhivatott, akkor nemcsak kicsiben, hanem nagyban is össze tudja kapcsolni a tetteket. Egy csomó mindennel nem vagyunk tisztában, szerintem fontos, hogy mi is egyre jobban nyissuk, hogy szemléletet változtassunk. Vannak influencerek is egyébként, akik belemélyedjenek a témába, fontos, hogy ne csak puffogtassanak jelszavakat, ami éppen trendi, meg divatos hőbörgéseket, hanem figyeljenek a tudományra és azokra az emberekre, akik ennek a területnek szakértői.

Te nem kaptad meg annak idején, hogy ez csak lájkvadászat, csak divatból csinálod?

Puskás Peti: Természetesen megkaptam, hogy ez csak divat, hóbort, hogy ezzel akarok most kitűnni. Egyelőre végül is tényleg kitűnik ma a magyar szférából, de én azt gondolom, hogy nemhiába indult ez az érzékenység, hiszen mindannyian tapasztaljuk, a saját életünkben is, hogy milyen minőségben élünk, hogy mik történnek azokkal a helyekkel, amiket mi szeretünk, hogy hogyan tűnnek el bizonyos turisztikai célpontok, amikről álmodozunk. Vagy a karantén alatt, amikor megtapasztaltuk, hogy Velencébe két hét után visszatértek a delfinek, hogy igazából most szembesültünk azzal, hogy mennyi mindent okoztunk a természetnek, a környezetünknek, és egyébként mennyire megjavítható. Úgy örülök neki, amikor azt olvasom, hogy egy-egy eltűnőben lévő faj most megsokszorozódott, miközben semmi más nem történt, csak éppen abban a közegben elkezdtek figyelni arra, hogy megmaradjanak az erdőségek, megmaradjon a biodiverzitás, hogy néha fontosabbak a turisztikai, gazdasági szempontokból az, hogy hosszú távon hogyan óvjuk meg, hiszen látjuk az emberi egészséget is, hogy miért fontos a biciklizés. Minden hatodik budapesti a légszennyezettséggel kapcsolatos betegségben hal meg. Ezek olyan dolgok, amik lehet, hogy most nem tűnnek olyan fontosnak, de kihatnak az életünkre és azt gondolom, hogy mindannyian érezhetjük, hogy mennyire fontosak, amikor nyáron betonban megsülünk, és milyen különbség az, amikor egyszer csak fásítanak egy utcát, egy közterületet, és onnantól kezdve teljesen más hangulata van, más közérzetünk van. Például olyan fantasztikus érzés volt, amikor a városban egyszer csak megint hallottad a madarak csiripelését. A karantén alatt szintén, olyan csönd volt, hogy visszatértek a madarak a városokba. Kinézek az ablakon, addig csak szürkeséget láttam és most állatok vannak az ablakomon, azt érzem, hogy de jó. Nem volt túl nagy meló, amit nekem kellett csinálni, hanem egy fél napot rászántam és azóta egy kis élővilág lakozik a párkányomon.

Ez a zenekarodra kihatással volt? Hozott változást, energiaszegényebb lettél, vagy van még különböző sztereotípia? 

Puskás Peti: Egyébként jó, hogy mondod a zenekart, mert arra nagyon büszke vagyok, hogy kitaláltuk a zero waste backstaget, igazából kifejezetten szánalmas elmondani, hogy mit jelent, mert azt gondolom, hogy végül is nem nagy dolgok, hanem egyszerűen arról beszéltünk, hogy mindenki hozza magával a saját kulacsot, a saját sörös poharat, saját feles poharat, hogyha szeretne felest inni, néha azért szeretünk felest inni, ennyit azért elárulhatok, és hozunk szelektív kukát, és nem kérünk semmit a backstage-be. A fesztiválszezonon több száz műanyag poharat elhasználnak, több száz műanyag tányért, lehetne sorolni, hogy milyen szemét keletkezik egy-egy koncert után, és hogyha már a fesztiválozóktól azt kérjük, hogy figyeljenek oda a természetre, hát az lenne a legfontosabb, hogy példát mutassunk ebben, hogy mi mit tudunk változtatni ott a backstage-ben, és erre nagyon büszke vagyok. Nagyon jó érzés azt visszakapni a szervezőktől, amikor bejönnek hátra a sátorba, és hogy nem egy szeméthalmazt hagyunk ott. Jó látni azt, mikor Instagramra kitesznek képet más zenekarok, hogy ezt a Bieberstől vettük, láttuk a saját kulacsokat, és mi is csináljuk. Az derül ki, hogy ez az egész megváltoztatható, csak egyszerűen a gondolkodásunkba az épült bele az elmúlt tíz-húsz évben, hogy minden megvehető, már a pénz sem akadály semmiben, és aztán kiderül, hogy amúgy meg egy csomót spórolsz vele, még csak erőfeszítésbe se kerül, hogy az ember meg tudja változtatni a saját fogyasztói szokásait.

Nem hiányzik a hús? Egy falunapon fellépés után átsétálsz és érzed a különböző húsok illatát, azért néha nincs nosztalgiahullám?

Puskás Peti: Egyáltalán nincsen, pedig amikor járunk focizni, mondjuk a színészválogatottal, aztán jön a pörkölt, általában én ott ücsörgök egyedül és a köretet eszegetem, de egyáltalán nincsen amúgy. Egyrészt megtaláltam saját magamnak is, hogy milyen gazdagon tudok étkezni hús nélkül is, hogyan tudom helyettesíteni, hogyan tudom a kedvenc fogásaimat elkészíteni hús nélkül is. Minden nap úgy kelek fel, hogy miattam állatot ölni? Bármennyire szomorúan hangzik, hogy siratjuk az amazóniai esőerdőket, de hát sajnos az hozzátartozik a mi húsfogyasztási szokásainkhoz. Állandóan zabálunk, és ehhez bizony termőterületekre van szükség, ez bizony azzal jár, hogy erdőket irtunk ki. Én is szoktam ekézni a vadászokat, de azt gondolom, hogy abban azért igazuk van, hogy létrejöjjön az élet körforgása, és azok az állatok ne bántsák őket. Kicsit álszent, abszolút támadható felület, de én elégedett vagyok és nagyon teljes az életem, sőt, azt mondhatom, teljesebb életem, mert az, amiben hiszek, hogy egyébként meg lehet változtatni az embert, a természetet meg lehet védeni, az állatokat meg lehet védeni.

Boginál egyértelmű volt, hogy átáll ő is erre az étkezésre? Mennyire volt húsfogyasztó, mennyire volt ez könnyű?

Puskás Peti: Ő egy húsfogyasztó és egyébként nem is vallja magáról, hogy ő vegetáriánus vagy vegán lenne, mert szokott húst fogyasztani, csak nagyon keveset. Otthon egyáltalán nem eszünk húst, főleg, hogy én főzök, nincs más választás, de egyébként abszolút érti és támogatja azokat a törekvéseimet, amiket csinálok, és hogyha otthon van, akkor természetesen eszik együtt a családdal, tisztában van azzal, hogy milyen húst fogyaszt.

Most Pest megyében vagyunk, Kosd, vagy kosdi településen, itt fát ültettetek. Mi ez a szervezet, miért volt erre szükség?

Puskás Peti: Abszolút win-win helyzetről beszélünk, nekünk nem azért fontosak a fák, hogy oxigént termeljenek, hiszen annyi oxigén van a levegőben, amit egyszerűen képtelenek vagyunk elfogyasztani, bárhányan is lennénk a világon, hanem azért, hogy a szén-dioxidot megkössék, ha nem lesz, ami megkösse a szén-dioxidot, na akkor leszünk nagy bajban, és azért már alakul ez a nagy baj. És örülök neki, hogy tudjuk kompenzálni a fogyasztásunkat. Ha olvassuk, hogy milyen károk vannak, hogy mik azok az újszerű, vagy meglepetésszerű időjárásbeli jelenségek, amik nem voltak tapasztalhatók Magyarországon, és ez milyen kihatással van a mezőgazdaságunkra és aztán nyilván az emberi életre. Örülök neki, hogy végül is részt vehetek egy ilyen dologban, ahol gyerekek, influencerek, vállalkozók itt vannak és azt tekintik feladatuknak, hogy gazdagítsák a természetvédelmi törekvéseket. A járványhelyzet miatt nyilván az iskola nem jöhetett ki, de az, hogy a gyerekekkel együtt itt tudtunk fát ültetni és láttam rajtuk, hogy ez most egy nagy pillanat az életükben, pedig ez kis dolognak tűnik, kis esemény, de annál nagyobb hatással lesz már a következő generációkra.

Domszky László

Fotók: facebook.com/puskaspeti

Gulácsi visszatért Lipcsébe

Ötven pluszos menő NŐ

Domszky László

Szerző
Hasonló cikkek