Címlapsztori
2020-11-15

Kowalsky

Kowalsky harminc évet válogatott

Bár Kowalsky meg a Vega kiadványról beszélünk, de mégis több az a három lemezes, ötven dalos gyűjtemény, ami a napokban jelent meg. Sajnos volt idő megcsinálni (2020 már csak ilyen), így elmondhatjuk, van idő alaposan meghallgatni is. Jövőre pedig biztos (már amennyiben…), hogy koncert formában is folytatódik az Esszencia. A megjelenésről Kowalskyval beszélgettünk.
Fotó: facebook.com/kowalskymegavega

Rögtön három korongot tarthatunk a kezünkben, ugye a zenei pályád harminc évét, első harminc évét, mondjuk így, összegzi. Nevezhetjük ezt egyfajta összegzésnek?

Nevezhetjük összegzésnek, de tényleg hozzá kell tenni, hogy azért érintőlegesen. Való igaz, hogy itt nemcsak Kowalsky meg a Vega dalok vannak részben újra feljátszva, és nem csak új dalok megjelenéséről van szó, hanem a korábbi zenekaraim dalainak is vannak feldolgozásai, mint például Black-Outnak, a Mantrának, és hát természetesen a FankaDelivel közös Expedíció albumról is fölkerült néhány dal erre a válogatásra.

Gratulálni szeretnénk, mert a megjelenés előtt egy nappal már platina lemez lett, azért ezt kevés előadó mondhatja el magáról manapság. 

Igen, örültünk neki, de hát azért tudjuk jól, a hanghordozók ideje szépen lassan leáldozóban van. Azért itt ezek a számadatok már rég nem azok, mint amik a hatvanas-hetvenes- nyolcvanas években voltak. De mindegy, mert a körülményekhez viszonyítva ez így is nagyon szép eredmény valóban. Tehát azért megjelenése előtt egy nappal az, hogy platina tudott lenni, azért ez szép dolog így is, na.

Mennyi munka volt ebben az anyagban, hiszen azért három album, tényleg rengeteg dal. Mennyi munka van ebben az ötlet kipattanásától kezdve?

Rengeteget dolgoztunk, kétségtelen. De hát ez az év, ez tulajdonképpen jó táptalajt adott ennek az egész munkának, hiszen kétségtelen, hogy mi úgy terveztük, hogy majd a turné mellett szépen lassan dolgozunk, és majd csak mit tudom én, jövő év elején jelentetjük meg ezt a tripla albumot. Gyanítom, hogyha végig turnézzuk az egész évet, akkor biztos, hogy nem jelenik meg a jövő év elején ez a tripla album. Tehát ebből a szempontból mondhatom azt, hogy még jól is jött az, ami ebben az évben történt. De a körülmények miatt meg ilyet ugye nem jelentünk ki, ez a járványhelyzet sosem jöhet jól. Most volt rá idő, idézőjelben könnyedén be tudtuk fejezni ezt a válogatást, vagy összegző tripla albumot.

https://youtu.be/v5vT6osPks8

Azért azt mondjuk el, hogy nagyon sokat dolgoztatok rajta, tehát szerénykedni egyáltalán nincs okod, nagyon-nagyon sokat voltatok Debrecenben az MMP Stúdióban.

Így van, a körülmények hagytak nekünk bőven időt erre, és ezért hálásak is lehetünk tényleg. De másrészről bevallom őszintén, és gondolom minden zenész így van ezzel, dolgoztunk volna mi szépen folyamatában, mit tudom én, két évet inkább ezen az Esszencia albumon csak ne lett volna a koronavírus. Na de ennek is megvannak az ajándékai, nemcsak a stúdiómunkálatokban, hanem más áldásai is voltak. Úgyhogy elfogadjuk így, ahogy volt ez az év.

Mennyire volt ez team munka a tekintetben, hogy milyen dalok kerüljenek ezekre az anyagokra? Vagy itt a végső szót te mondtad ki, vagy volt azért a többieknek is ötlete, és hagytad magad? Hogy állt össze ez a sok-sok dal?

Nagyon aranyosak voltak a srácok, mert egyrészről az, hogy ez harminc év összegzése, azért nem titkoltan azért került föl ötven dal erre a három CD lemezre, mert a következő évben töltöm be ezt a fél évszázados születésnapot. És ezt akarja megjeleníteni valamelyest ez az album azzal, hogy ötven dal került rá. Úgyhogy mondhatom azt, hogy tulajdonképpen szinte teljes szabad kezet kaptam a válogatásban. Természetesen mindenről kikérdeztem a srácokat, tehát például arról is, hogyha a Black-Out dalokat válogattam, mely Black-Out dalokat szeretném én, és ehhez ők mit szólnak. Úgyhogy mindent megbeszéltünk.

És egyébként mennyire lettek átdolgozva ezek a dalok?

Semmi nem maradt úgy, ahogy az eredeti, de ez igaz egyébként az Expedíció dalokra is. Tehát ott is teljesen más hangszerelést kaptak a Fankával közös dalok is. A Black-Out dalokat is inkább valamiféle akusztikus verzióba vittük el szánt szándékkal, hiszen, egy újabb rockos verziónak túl sok értelmét nem láttuk. Mert most minek írtuk volna át a rockról egy másik rockdalra, tudod, az adott dalt. De például ott vannak a Mantra dalok, amiknek pedig a teljes szövege szinte át lett írva, és újra lett írva. De egyébként járt így egynémelyik Kowalsky meg a Vega dal is. Tehát például a Nem minden szarkát, azt úgy írtuk át, vagy úgy lett egy remixe, egy újra átdolgozása, hogy például a szövegrészt, azt teljesen átírtam. Tehát azért vannak ebben érdekességek. Meg kell tényleg hallgatni, mert biztos vagyok benne, hogy mindenkinek ad újat, még akkor is, hogyha ismerték az eredeti verziókat, vagy a mi korábbi dalainkat.

És milyen a fogadtatása? A közönség mit szólt ahhoz, hogy így át lettek dolgozva ezek a dalok?

Az első visszajelzések azok fergetegesek. Egyelőre képtelenek is vagyunk válaszolni egy az egyben a hozzánk írt levelekre, meg elismerésekre. De ugye, hogy azt is szokták mondani, a puding próbája az evés. Tehát azért ez majd koncerteken derül ki úgy igazán.

És arról még egy pár szót beszéljünk, hogy mi újság van a Lotfi Begis közös dalotok videoklipjével? Hogy áll a dolog? Mikor jelenik meg?

Nagyon örülök neki, hogy rákérdezel, mert ugye azt ígértük, hogy a lemez megjelenésének napján tehát ugyanazon a napon, az ’Elég lenne’ klipjét is megmutatjuk. Na most, csúszásban vagyunk, mert azért rengeteg animáció lesz ebben az új videoklipben. És inkább úgy döntöttünk, hogy készüljön el rendesen, legyen az jó, legyen az látványos, legyen az profi munka, és ne csapjuk össze csak azért, hogy össze tudjuk illeszteni ugye az időpontokat. Úgyhogy valószínűleg még egy hetet, innen számítva biztos, hogy várni kell rá. Nagyon remélem, hogy ez a várakozási idő megéri, mert én, amit láttam ebből a videoklipből, az igazán impozánsnak nevezhető.

Fotók: https://www.facebook.com/kowalskymegavega

 

Egyszerre koncert színház és mozi

Rúzsa Magdi fél éves terápiája

Burai Árpád

Szerző
Hasonló cikkek