Címlapsztori
2020-10-12

Fekete Zsóka

Sokan nem tudják, a legjobb kollagénforrás a hús

Fekete Zsóka, a Mangalicafarm tulajdonosa szenvedéllyel végzi munkáját, családi hagyomány szerint készített termékeit Michelin csillagos éttermekben is megkóstolhatjuk. Korabban kétszáz darab állattal kezdődött és most már több mint tízezer koca van az országban.

Nagyon érdekes téma, és nyilván azzal már rengetegszer találkoztál, hogy hölgy létére, fiatal hölgy létére valaki hogy-hogy mangalicákkal foglalkozik. Én  annyira nem lepődtem ezen meg, de biztos vannak, akik felkapják erre a fejüket. Nálad ez hogy kezdődött? Mert gondolom, hogy nem kamaszkorban töprengtél azon, hogy mivel kellene foglalkozni és aztán beugrott, hogy mangalica, hanem ennek már van családi hagyománya nálatok?

Igazából a mezőgazdasági vonal a családi hagyomány, szüleim, édesapám bio zöldségtermesztéssel foglalkozott, nagypapa még állatokat is tartott. Én gyerekkoromban nagyon-nagyon sok állatot tartottam. Innen jött az állatszeretet. Lovagoltam is, és innen indult nekem ez a családi vonatkozás. Mangalicával nem foglalkoztunk előtte. Úgy volt, hogy egyetem után én a biozöldségeket feldolgozom és a melléktermék hasznosítása céljából volt, hogy veszünk majd mangalicákat, és akkor ők hasznosítják a mellékterméket. És volt egy lehetőségünk, hogy egyben egy húsz kocából álló törzsállományt megvegyünk, és rá egy hétre megfialtak a kocák, amikor megérkeztek.

Szenvedéllyé vált?

Így van, szó szerint szenvedéllyé vált.

A szüleid mit szóltak, hogy hát kislányom, ezt jól kitaláltad. Ez rengeteg munkával jár.

Igen, ők sem gondolták, hogy ezt így fogjuk vinni, folytatni, feldolgozzuk és majd utána a piacon értékesítjük. Azt hittük, hogy majd élőállatként eladjuk, nem is tudom, hogy mi volt a terv, de beleszerettünk, szerintem az egész család, 2012-ben.  

Azért ez óriási, szerintem egy nagyon sűrű nyolc év van mögöttetek, nem?

Nagyon-nagyon, és szó szerint sűrű, mert csak úgy teltek a napok, mindig-mindig volt valami új dolog, amit elkezdtünk. Mi '13-tól elindultunk az első mangalicafesztiválunkon, termékdíjat nyertek a termékeim, rájöttünk, hogy szeretik az emberek, amit csinálunk, a termékeket, sorban nyertük a díjakat, Hajdú-Bihar megyei minőségi termékdíjat elnyertünk. És utána folyamatosan a mangalicafesztiválokon termékdíjat, közönségdíjat, az állatokkal is legszebb kocasüldő díjat is elnyertük a Farmer Expon. A sikerek nyilván motiváltak, és egyre motiváltabb lettem, hogy akkor piacon értékesítek, itt helyben, Debrecenben kezdtem, és utána 2016 óta pedig Budapesten értékesítem a termékeket, személy szerint én megyek fel a kocsival, kettőkor kelünk.  

Az is érdekes ugye, amikor általában az ember, de ez mondjuk kisállatoknál is így van, valaki vesz egy kisállatot, beszerez, akkor nyilván utánanéz, hogy mit eszik, milyen, hogy kell ellátni, hogy kell nevelni. Na most nálatok azért jó sok, ugye most mondhatjuk, hogy ötszáz állat van.

Bizony.

Amikor elkezdtétek, gyakorlatilag tényleg az élet hozta, hogy ezzel kezdtek el foglalkozni, akkor tulajdonképpen nektek meg is kellett ismerni, már ott folyamatában a mangalicák világát, egyáltalán, hogy mire van szükségük, milyen igényeik vannak, milyen a fajta. Már úgy, hogy ott voltak az állatok.

Bizony-bizony. Úgyhogy tényleg zöldfülűként és kezdőként csöppentünk bele. Nagypapa nagyon-nagyon sokat segített, az ő tapasztalata. Ő indította el az ötleteivel a vállalkozást, a terület kialakítását, a telep kialakítását, aztán nagyon sokat segített az állatorvosom, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete. Ugye fontos, hogy törzsállományról van szó. Minden egyes állat az Országos Mangalica Egyesület által törzskönyvezett, bejegyzett állat. Ez nagyon fontos számomra, hogy tényleg ennek a papírozása és minden egyes hivatalos dolog meglegyen. És ők nagyon sokat segítettek.

Amikor elkezdtétek a feldolgozást, akkor például a receptek honnan voltak?

A nagyszülők receptjei alapján, utána én nekem vannak új termékeim és azokat én saját magam fejlesztettem ki. Élelmiszermérnök vagyok, úgyhogy nekem az az első diplomám, három diplomám is van. És ez az első diplomám, amivel én mindig szeretek valami újdonságot kialakítani, fejleszteni, új terméket készíteni.  

Ha a tartást nézzük, illetve magának a fajtának az igényeit, akkor miben más a mangalica, mint mondjuk az úgymond normál házi sertés, vagy a többi sertésféle?

Itt fontos megemlíteni a takarmányozást, sokkal több idő a hízlalási idő. Itt nálunk másfél is a hízlalás. Úgyhogy sokkal több időbe telik, körülbelül ötszáz nap is eltelhet, mire levágjuk azt az állatot. Mi biotakarmánnyal etetjük, nagyon sok zöldet kap, lucernát, nem kapnak szóját nálam az állatok, és talán ez a legfontosabb, hogy a legjobb megélhetési körülményeket kapják az állatok, az állatjólét meglegyen.

Merthogy egyébként a húsíz is nagyon sokban múlik azon.  

Nagyon. Sokkal magasabb a telítetlen zsírsav a zsírban, sokkal lágyabb a zsír, amit én előállítok, szinte kenhető szobahőmérsékleten, olyan, mint az olívaolaj, iszonyat, nagyon finom.  

Te mondjuk napi szinten fogyasztasz is ilyet, és milyen csinos hölgy. Nem azt kell elképzelni, hogy valaki eszik mangalicát, és akkor hú, elkezd tőle hízni, mert ez nem igaz.

Nem, nyilván a fizikai munka is megvan mögötte, de igen, én minden reggel sós szalonnás kenyeret paradicsommal. Ez olyannyira finom, de változatosan eszek, szóval nem mindig szalonnát. Hanem mindig más-más termékeket, nagymama sokszor főz. Úgyhogy a húsleves nálunk az alap, az iszonyat, az a legjobb, a kollagén forrás. Sokan nem tudják, a legjobb kollagén forrás a hús, attól ilyen szép bőrünk van.

Most jelenleg van, amit fejlesztesz? Vagy valami újdonságon dolgozol? Vagy most annyira beálltak ezek a termékek, hogy most ezek mennek?

Annyira beálltak. Most van egy új termékem, a grillkolbász, húspogácsák, amik nyári termékek. De ugyanúgy most is közkedvelt, úgyhogy nagyon-nagyon sokan szeretik. Én mindig szoktam a social médiában  posztolni, hogy milyen új termékek vannak, fejlesztések vannak, mikor hol vagyok, mit lehet rólam tudni. Én magam csinálom a marketinget is, szóval sokan ezt nem tudják, hogy nemcsak a feldolgozásban, tenyésztésben vagyok ott, hanem látható kép, amikor töltöm a kolbászt, és tényleg ott vagyok a tv-ben, vagy az állatoknál kint vagyok.

Említetted az Országos Mangalica Szövetséget, akiknek azért elévülhetetlen érdemeik vannak. Mit tudunk országos szinten elmondani? Már azért egy olyan állománnyal rendelkezik az ország, köszönhetően annak is például, hogy hungarikum lett, ami úgy tűnik, hogy meg is menti ezt a fajtát?

Növekedett a mangalica állatállomány Magyarországon, köszönhető Tóth Péternek, az elnöknek. Anno kétszáz darab állattal kezdődött és most már több mint tízezer koca van az országban. A lelkes tenyésztőknek köszönhetően, nekünk, hogy fenntartottunk a fajtát. Ugye sokan nem tudják, van a szőke mangalica, fecskehasú mangalica, vörös mangalica, és most már a fekete mangalica is létezik. És ezeket a típusú mangalicákat tartjuk itt az országban. És nyilván a legtöbb állattenyésztő, mangalicatenyésztő itt Kelet-Magyarországon van.

Külföldön mennyire népszerű manapság a mangalica? És mely országok azok, akik hát nagyon rákattantak a mi mangalicánkra?

Nagyon népszerű a mangalica az egész világon, mondhatni. Igazából az egyesület és a nagyobb mangalicatenyésztők akár szállítanak Japántól kezdve Amerikáig is. Japánban nagyon kedvelt a mangalica, Spanyolországban, a spanyol sonka mangalicából is készül, amit innen Magyarországról, Debrecenből visznek ki. Tőlem per pillanat Németországba, Berlinbe Michelin csillagos éttermekbe szállítok, úgyhogy több étterembe is hál' Istennek büszkélkedek, hogy oda szállítom a termékeket.  

Azért tegyük hozzá, hogy nagyon sokan csak ennek az egész munkásságodnak a szépségét, a menőségét látják, de azt, hogy mondjuk e mögött mennyi munka és mennyi sok nehézség van, azt szerintem kevesen gondolják.

Nagyon-nagyon sok feladat van mögötte, nagyon sok szervezést igényel, tényleg percre pontosan be vagyok táblázva. Nagyon sok mindent agyban le kell szervezni, akár az alapanyagokat beszerezni, megvan-e minden, jövő hétre elkészül, mi készül jövő héten, már előre két-három héttel kell gondolkodnom, hogy mit hogyan csinálok, és nyilván azért itt nálam még szülők nagyon sokat besegítenek, úgyhogy nyilván a fizikai támogatás is, például édesanyámmal megyek piacolni, édesapám van kint jobban a telepen, akikkel folyamatos napi kapcsolatban szervezek. Büszkén mondhatom, hogy édesanyám pályázatírással foglalkozik és segítségével nagyon sok gépet be tudtunk így szerezni és így saját füstölőm is van, saját feldolgozógépek minden-minden egyes porcikáját be tudtuk szerezni, saját magam füstölöm a termékeket, most már kitapasztaltam, hogy mit hogyan kell. Nyilván ez is egy külön, mondhatni egy külön szakma. És ezt is most már büszkén én csinálom.

Az elmúlt nyolc évben voltál nyaralni?

Voltam, voltam. Szigorú, mondjuk magammal is, hogy néha azért kell, hogy a vasárnap, az szent, vagy a hétvége az szent és akkor tényleg muszáj agyilag is kikapcsolni.  

Nezara viridula

Reflektorfényben az egyetemi dolgozók

Erdei-Nagy Anna

Szerző
Hasonló cikkek