Hello Lányok!
2021-04-10

Csípőnadrág - A jó szándékú divat

Ami a csípőnadrág kultuszát táplálta egykor, az manapság egy újabb múltba való visszatekintés csupán. Jó kérdés, hogy a csípőnadrág második hódító hadjárata vajon lesz-e olyan feltűnő vagy meghatározó, mint az első volt.

Alexander McQueen munkássága méltán tiszteletreméltó és csodálatos. Azonban az extravaganciája és a határok feszegetése nem csak stílusbeli újító felfogást hozott a divatba. McQueen 1995-ben rajzolta meg először a csípőnadrág fazonját, amely annak ellenére, hogy a nők 99 százalékának nem áll jól, a 2000-es évek szinte egésze, az ülés közben kilátszódó „fenekek” és tanga bugyik takarásának vagy el nem takarásának jegyében telt. Az elmúlt években többször szó esett a trend visszatéréséről, talán 2021 lesz az az év, amely esélyt ad erre.



Sokan szeretik ezt a fazont, mert szexinek tartják. Húsz évvel ezelőtt, a derék, és a medencecsont kikandikálása újszerű és izgalmas volt a divat szempontjából. Ennek az ötletnek, a nők szerencséjére vagy szerencsétlenségére, több hozadéka is lett.
Britney Spears, Christina Aguilera, Jessica Simpson, Paris Hilton és Lindsay Lohan kimaxolták, mondhatni elinflálták a mini cipzáras nadrágok viseletét.
A celebkedés úttörői, Prométheuszt megszégyenítő módon hozták le a tüzet az egyszerű nőknek, miszerint, a ruháink hordhatatlansága nem a konstrukció hibája. Ha annak idején kilátszott a fenekünk partja ülés közben, az nem a nadrág hibája volt, hanem az, hogy nem voltunk elég menők és szexisek ahhoz, hogy ne röhögjenek ki miatta a hátsó sorban ülők. Hasonló jelenség, amikor manapság az amerikai celeb-gálákon néhány híresség átlátszó ruhában vonul fel*. Ez nem pusztán az exhibicionizmus négyzetre emelése, hanem bizonyítéka annak, hogy a női testről alkotott kép már semmilyen szinten nem jelent misztériumot.

Lehetne erre azt is mondani, hogy nem az átlátszó „estélyi” ruhák teszik ki a felvonultatott darabok többségét. Ez is igaz, viszont egy ilyen nem jól átgondolt „mutogatós játék” olyan téves támpontokat ad az átlagos nőknek, amelyektől talán soha nem fognak tudni elvonatkoztatni. Így a csípőnadrág kérdése ezt a dilemmát veti fel.

A gazdagok és híresek adják el a divatot. Ami ebből leszivárog, már félúton eldeformálódik. Ezért halványulnak el az olyan apró kritériumok, amelyek egyébként a csípőnadrág esetében is megadnák a viseléséhez indokolt követelményeket, mint például az alkati sajátosság. Akármennyire is fájó pont ez a nők számára, a csípőnadrág és a súlyfelesleg annyira illik egymáshoz, mint a limuzin a csárda előtt. Ezen kívül, optikailag még egy százkilencven centi magas topmodellt is összenyom.
Ezzel tehát elérkeztünk a jól ismert, és mindenki által egyébként teljesen jogosan, egyelőre elméletben felkoncolt és máglyára vetett gyakorlathoz, miszerint a konfekciós ruhákhoz is legfeljebb 40 kilósnak kell lenni, lehetőleg olyan hosszú lábakkal, mint egy ajtófélfa. Ilyen paraméterekkel kevés nő rendelkezik, ebből adódóan képtelenség ennek megfelelni. Ezzel együtt ne higgyük, hogy egy modell alkatú nő is feltétlenül elégedett ezzel a helyzettel, hiszen olyan trendeket hoznak elő, amelyek egy adott évszakban még számukra is hordhatatlanok. 

Ezeken a pontokon eszünkbe juthat a hangzatos állítás, hogy a trendek is férfiakat szolgálják ki, akik elvárják a nőktől a bubble-butt-ot vagy a hosszú combokat, lehetőleg egyszerre. Pedig a férfiak vannak leginkább kiszorítva a divatból. Nem mintha nem volna ízlésük arra, hogy mit szeretnek látni a nőkön, de jellemzően nem szólnak bele, csak akkor, ha nagyon nem tetszik nekik, amit látnak. A tiltakozásuk azonban legtöbbször süket fülekre talál.

A csípőnadrág feltámadása talán már nem lesz akkora erejű, hiszen a vezető influenszerek és instalányok nagy része, a fenekükről készült képekkel hódították meg az Instragamot. Ezzel nehezen veszi majd fel a versenyt egy kificcenő bugyi gumi. Kafkai gondolat nem?

Kővári Piros

Katonai tiszteletadással emlékeztek meg Fülöp hercegről

Csökkenő forgalomban esett a BUX a héten

Kővári Piros

Szerző
Hasonló cikkek