Hello Lányok!
2021-03-31

Csináld magad! Tojás tippek

Beköszöntött a Nagyhét, így ezt az időt mi mással is tölthetnénk, mint DIY tojásfestéssel? Nem mintha ez nem lett volna mindig is „csináld magad” program, már lassan ezerhétszáz éve.

A Húsvéti készülődés legjobb része, a tojásokkal való kollektív „bénázás”. Sosem lesz olyan, mint a képen, de legalább jókat nevettünk és végtére is a miénk. Nincs olyan férfi, aki ne örülne egy húsvéti tojásnak, úgyhogy a kudarc esélye csak technikailag lehetséges. Eszmeiségben, vállalkozásunkat csakis siker koronázhatja!
A szokásos magyar motívumos változatokat sokan kedvelik, hiszen ezek a minták igazán egyediek, autentikusak és szépek. Érdemes kipróbálni őket, még akkor is, ha az eredmény a közelében sincs az eredeti tervhez, hiszen mi csináljuk őket, így mindnek története lesz.


Körülnéztem a Pinterest-en és nagyon sok más tojásfestési technikát találtam, amelyek izgalmasak, trendik, modernek, de nem utolsó sorban egyszerűen elkészíthetők. Különösen most, hogy nincsenek nyitva a hobbiboltok. Ha van otthon pár tubus akrilfestékünk, akár temperánk és néhány apróság, könnyen feldobhatjuk az idei húsvétot néhány rendhagyó tojással.
Ha valaki nem szereti a szintetikus vagy bolti tojásfestéket, próbálkozhat színes zöldségek levével. Piros színt, lila illetve vöröshagyma levének keverékével lehet elérni. Sárgához gyömbér és/vagy kurkuma kell. Zöldhöz petrezselyem, kékhez áfonya lé. Kékeslila színhez a lilakáposzta, ciklámenhez vagy sötétrózsaszínhez cékla a legjobb.
Ha élénkebb színeket szeretnénk a tojásokon, érdemes rétegezni. Ez a bio festés szép tud lenni és azoknak is jó, akiknek szándékában áll megenni a tojásokat, amennyiben főve adjuk ajándékba. A kifújt tojásnál más a helyzet, ott bármilyen anyagot használhatunk. Nem fontos csak ételfestékben gondolkodni. Innentől csak a képzeletünk szabhat határt.

Márvány:
A márványos hatású tojások nagyon egyediek és az elkészítésük sem nehéz. A tojásokat kifújjuk, hurkapálcára húzzuk. Érdemes lekenni vagy lefújni valamilyen világos alapszínnel. Ez lehet fehér, tört fehér, világosszürke vagy bármilyen pasztell árnyalat. Szerintem a matt akril festék a legjobb, ha lehet hígítva, hogy a felülete homogén maradjon. A hurkapálcával mártogatós technika beválik. Egy nagyobb edénybe vizet, némi acetont és fekete körömlakkot csurgatunk, majd hirtelen belemártjuk a megszáradt tojásokat.



Modern, absztrakt:
Nem kell követni a tojás morfológiáját. Bármi lehet ecset, bármi lehet minta. Egy festett tojás mindenhogy mutatós, képtelenség elrontani! Bátran lehet használni akrilt vagy akár temperát is. Minél többet pacsmagolsz, annál jobb!



Minimal:
Szintén egy nevetségesen egyszerű technika, ami eszelősen jól mutat. Arany, fehér, fekete, ezüst, alapszínek. Ecsettel, szemhéjtussal, de akár alkoholos filccel is kivitelezhető. Három vonás és kész is. A lényeg, hogy meséljen valamiről!



Diszkó:
Kissé méltatlan ugyan, de látványos. Aki hiányolja a karácsonyt vagy a hetvenes éveket, annak tökéletes lehet! Elég hozzá a sima stiftes papírragasztó és csillámpor! Vigyázat! Sanszos, hogy a díszítés során minden csillámporos lesz. Minden!



Cuki:
Mi sem egyszerűbb, mint pici állatfigurákat készíteni a tojásokra, az egészen kicsiknek is.



Galaktikus:
Az alapszín kékeslila. Ha megszáradt, rétegezhetünk rá feketével, mély kékkel, akár pici vörössel vagy naranccsal is, majd fogunk egy fogkefét, és fehérrel rápettyezzük a komplett tejutat.

A tojásfestés soha nem gyors művelet. Szinte az összes technikával pepecselni kell, de ez ettől is jó! Összehoznak minket.

Próbáljátok ki!

Kővári Piros

Koronavírus: Hajdú-Bihar megyében majdnem 300 új fertőzött, ismért rekordot döntött az elhunytak száma

Az ünnephez igazodik a MÁV-Start, a Volánbusz és a HÉV közlekedési rendje

Kővári Piros

Szerző
Hasonló cikkek