Hello Lányok!
2021-02-26

„Minden-mentes” sütemények - Szeretjük őket. Vagy mégsem?

Természetesen érthető, ha valaki cukorbeteg, liszt vagy laktóz érzékeny, és ebből kifolyólag nem ehet „rendes” süteményeket. Szóval, ők kivételt képeznek, de az is biztos, hogy azok vannak többségben, akik valami finomságra vágynak.

A diétás étrend persze tiltja bárminemű cukortartalmú ételek fogyasztását. Azonban, ha szigorú fogyókúrán vagyunk, az életünk attól még nem áll meg. A vasárnapi ebédek, ünnepek, protokoláris rendezvények alkalmával, az ember néha nem teheti meg, hogy nemet mond az étkezésre. Vagy egyszerűen technikailag kivitelezhetetlen, hogy a retikülünkben magunkkal vigyük a csirke-rizs menünket, és a diéta szerint, percre pontosan elővegyük, és műanyag dobozból falatozgassunk.
Ezek nagyon nehéz pillanatok, mert egyrészt, kibillenthetik az embert a céljai eléréséhez vezető úton, másrész kellemetlen szituációkba kerülhet emiatt.

A fogyókúra nehéz. A reklámok sajnos az ellenkezőjét hirdetik. A fogyás már önmagában is rengeteg időt és energiát vesz igénybe, és a „tubódiétákkal” inkább egy plusz terhet raknak az emberre. Hiszen három, hat, vagy kilenc nap alatt nem lehet lefogyni.
Ha valaki elszánt, érthető, hogy nem akarja magát pszichésen kizökkenteni egy szelet dobostortával, még akkor sem, ha másnap fél órával többet kardiózik. A „minden mentes” süteményekben is van szénhidrát. Aki grammra pontosan kiméri magának az étrendje tápanyagtartalmát, annak egy paleo sütemény sem biztos, hogy belefér a diétájába.
Kétség sem fér ahhoz, hogy egy paleo tortát is nehéz lehet elkészíteni, hiszen olyan alapanyagokból készülnek, amelyek teljesen másképpen „viselkednek” a feldolgozás során, mint a hagyományos hozzávalók. Ha valaki ezt kitanulja, csodálatos dolgokat hozhat létre. Azonban, számomra, a „minden mentes” édességek, inkább egy gesztust szimbolizálnak, amellyel egy-egy adott cukrászda kiszélesítheti a vendégkörét. Mondván, ők „törődnek” azokkal, akiknek nélkülöznie kell a sütemények lényegét, vagyis a cukrot, a vajat és a lisztet.
A mentes-sütik mellett szól az az érv is, hogy a receptek, az eljárások az évek múlásával egyre inkább finomodnak, és könnyen lehet, hogy eljön az az időszak, amikor egy paleo sütemény is felveszi a versenyt a hagyományos receptekkel. Talán megszokás kérdése lesz, hogy mennyire szoktatjuk hozzá magunkat a kevésbé cukros étrendhez.
Ez az idő, egyelőre még nem köszöntött be. Felvetül a kérdés, hogy miért kellene bármilyen édességnek csúfolt, ehetetlen és drága hamis süteményeket ennünk, ha az úgysem adja meg a cukrászda élményét? A cukrászat egy kifinomult mesterség, amely csak a gasztronómiához és a kulináris élvezetekhez kapcsolódik. Az a lényege, hogy az ember megadja a módját annak, hogy finomságokat egyen. A cukrászdai sütemények nem csak az ízük miatt különlegesek, hanem a külalakjuk, és a szervírozásuk miatt is. Mindemellett, az ember társaságban jár cukrászdába, méghozzá a szabadidejében.

A miliő, az illatok, a süteményes és fagylaltos pult nem mindennapi élményt nyújt. Az ilyen alkalmak emlékezetesek lehetnek. Persze, mindez csak kedvtelés kérdése, hiszen az édesség evés nem létkérdés.
A mentes sütemények otthoni elkészítése már nem feltétlenül a kulináris élmények megélésén alapul, hanem az egészségünk megőrzésén. Rengeteg élelmiszerben található finomított cukor, így egyel jobb, ha a házi fogásaink közé elsajátítunk néhány „fitt” desszertet, amelyekkel némiképp kompromisszumot köthetünk.
Minden esetre, pozitív, hogy léteznek alternatív megoldások, és kedvünkre választhatunk a receptek közül.
Egy kis fantáziával finom, gyors és egészséges finomságokat ehetünk. Ezek közül itt található három kipróbált recept, amit nem lehet se elrontani, se megunni, és a világ végére sem kell elmennünk a hozzávalókért:

Csokis-meggyes zabos süti: ITT.

Tönköly csokoládés palacsinta ricotta töltelékkel: ITT.

Mákos-citromos paleo muffin: ITT.

Kővári Piros

Ők az idei Highlights of Hungary győztesei

Duna House: 313,3 millió forint adózott eredmény 2020 negyedik negyedévében

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek