Hello Lányok!
2021-01-31

Belevágjunk?

2021 legtrendibb frizurái között, a bevállalós vágások, formák és fazonok viszik a prímet. A pixie, a bob és a vállig érő haj, hullámos, tépett, kócos, felnyírt, szög egyenes változatai, mind-mind reneszánszát élhetik idén.

A COVID forradalmasítja a merész frizurákat?
A haj biológiai tulajdonságai közé tartozik, hogy ha levágjuk, visszanő. Miért félünk mégis az ollótól?

Talán ezt a trendet is a koronavírus körüli eseményeknek köszönhetjük, hiszen pszichésen, nagyobb lendülettel állhatunk a változások felé a bezártság után. Talán több nő kockáztat meg stílusváltást. A hajápolás, és különösen a hajvágás, mindig egy sarkalatos pont egy nő életében, hiszen elsődleges attribútumai között, a hosszú haj áll. A népmesékben, és a későbbi rajzfilmekben szereplő királylányok haja is hosszú. A Disney, egészestés rajzfilmjein generációk nőnek fel. A lányok kiskoruk óta azt látják, hogy a fiúknak rövid, nekik pedig hosszú hajuk van. Ez a sztenderd. A Mulan című film ikonikus jelenete, amikor a lány, az apja kardjával vágja le a haját, hogy a katonák közé álljon, férfinek öltözve. Drámai jelenet, hiszen komoly döntést hozott, kockáztatott, ami az egész életét megváltoztatta.

A haj, az egyetemes szimbolikában „az életerő, az energia, a hatalom és az isteni inspiráció szimbóluma.”*

A költészetben, különösen a rokokóban, a szerelem, a női szépség és az erotika motívuma. Persze különböző korok, különböző kultúrák jelképrendszerében több jelentése is volt, de a mai divatról alkotott gondolkodásmód, leginkább a művészetekben rejlő jelképrendszerek nyomait viseli. Ebből kiindulva, a nők nagy része, talán azért ódzkodik attól, hogy levágassa a haját, mert a műveletet pszichésen, a vonzereje elvesztésével kapcsolja össze. Régi közhelyes magyarázat, hogy a kisfiúk akkor húzzák meg egy lány haját, ha tetszik nekik. Profánabb magyarázat, mint az előző, de talán ezért is idegződött be a nőkbe ez az asszociáció. Pedig rengeteg híresség visel rövid hajat, némelyeknek a védjegyévé is vált. Marilyn Monroe-t, Audrey Hepburn-t, Twiggy-t, Diana hercegnőt megemlíteni, szinte alapvetés.

De Scarlet Johansson, Natalie Portman, Halle Berry, Meryl Steep, Anne Hathaway is, mind szuper nőiesek és szexik, rövid frizurával is. De akkor mi gond? A nők többsége, talán anyagi okok miatt nem vált. Hiszen a rövid haj karbantartásához, gyakrabban kell fodrászhoz látogatni. De az is lehet, hogy egyszerűen félnek attól, hogy az új hajuk nem illik a személyiségükhöz, így sem nekik, sem másoknak nem fog tetszeni a végeredmény. Márpedig senki nem akarhat minden nap kapucnit vagy sapkát hordani. Ez jogos. Amennyiben a személyiség karakterének változása katarzishoz köthető, az ember már könnyebben megléphet egy drasztikus stílusváltást is. Egy szakítás, válás, munkahelyváltás, tragédia vagy valami erős megrázkódtatás okán, az ember gondolkodása akár száznyolcvan fokos fordulatot vehet, és olyan dolgokat tesz meg, amelyeket azelőtt soha nem gondolt volna. Egy katarzis élmény vagy érzelmi sérülés feldolgozását megkönnyítheti a korszak lezárása, amelyet jól reprezentál egy új frizura. Természetesen, a rizikózáshoz nem kell elválni a férjünktől, vagy meghalnia senkinek. Vehetjük lazábbra a kérdést, és újíthatunk csak úgy, minden ok nélkül. Néha kell, hogy magunkat is meglepjük. Úgy vélem, ha az ember körbejárja a kérdést, ismeri a személyiségét, az arca anatómiáját, és ismer egy jó fodrászt, a végeredmény fenomenális, szenzációs és elképesztő lehet. Talán új korszak nyílik meg a saját stílusunk feltárása nyomán.

Kővári Piros

Forrás:

  • *Pál József, Újvári Edit, Borus Judit, Helga - Szimbólumtár - Jelképek, motívumok, témák az egyetemes és a magyar kultúrából (2001 Balassi Kiadó)
  • És ITT

 

Áprilisban nem lesz buli

Indul a tavaszi szezon

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek