Hajdú-Bihar
2021-11-25

Befejeződött a Derecskei-főcsatorna korszerűsítése

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében, 3,006 milliárd forintos vissza nem térítendő európai uniós és hazai támogatáaból történt meg a Derecskei-főcsatorna felújítása a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén. A projekt megvalósításával javult a térség vízgazdálkodása mind a káros vizeinek elvezetése és vízvisszatartási lehetőségeinek bővítése terén.

Derecske térségének vízgazdálkodásában kiemelt szerepe van a Derecskei-főcsatornának, melynek vízpótlása a Kösely-Hajdúszováti átmetszésen keresztül a Keleti-főcsatornából történik. Az elmúlt 30 évben a Derecskei-főcsatorna és a Derecske-Kisdűlői vízelvezető útvonalon a csatorna feliszapolódott, a műtárgyak pedig már felújításra szorultak. 

A projekt célja az volt, hogy javuljanak a terület vízgazdálkodási feltételei, ennek érdekében új létesítmények épültek, valamint több csatorna rekonstrukción esett át. A rendszer ezzel párhuzamosan kettős működésűvé vált: a vizek elvezetése mellett aszályos időben vízpótlási lehetőség is biztosítható lett a területen. A megvalósult fejlesztés eredményeképpen növekedni fog a visszatartható édesvíz mennyisége, javul a terület vízzel való ellátottsága, ezáltal hozzájárulva az éghajlatváltozás hatására egyre szélsőségesebbé váló vízjárás kiegyenlítéséhez. A beruházással lehetővé vált a térség kiszámítható, biztonságos intenzív növénytermesztése, ezáltal nagymértékben nő a mezőgazdaságból élők versenyképessége az agrárszektorban. 

A projekt eredményeként a vízgazdálkodási fejlesztéssel érintett területek nagysága a korábbinak csaknem a négyszeresére, 4800 hektár kiterjedésűre nőtt. Mindez a projekt a Derecskei-főcsatorna teljes felújítását és a két felső- a kitorkollásához legközelebb eső- belvízcsatornaként funkcionáló oldalágának, a Kösely II. mellékágnak valamint a Hozmánvölgyi 3.sz.csatornának a felújítását, illetve kettősműködésűvé tételét tartalmazta. Emellett megvalósult az Ürmösréti I.csatorna, a Derecske-Kisdűlői-csatorna és a Derecske-Kisdűlői I.csatorna fejlesztése is. A Derecskei-főcsatorna 5244 méter hosszú újonnan burkolt szakaszán megépült 8 db vadátjáró és 8 db vadkijáró. Mindemellett teljesen megújult a rendszer vízellátást biztosító szivattyútelep is.

Chelsea

Globális szolgáltatóközpontot hoz létre az EY Magyarországon, ezzel 500 új munkahelyet teremtve Budapesten

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek