Hajdú-Bihar
2021-09-13

Derecskén folytatódott a megyei önkormányzat egyeztetés-sorozata

A következő időszakra tervezett fejlesztésekről tárgyaltak a térség polgármestereivel, jegyzőivel.

A megyei közgyűlés július 9-ei ülésén fogadta el Hajdú-Bihar Megye Integrált Területi Programját a 2021-2027 fejlesztési időszakra vonatkozóan, a megbeszéléseken ennek részleteit taglalják. Derecskén Vitányi István országgyűlési képviselő köszöntőjében hangsúlyozta, az elmúlt időszakban kapott forrásokat nagyon jól használták fel a települések, így reméli, hogy a fejlődés a következő ciklusban is folytatódni fog. 

Bulcsu László, a megyei önkormányzat alelnöke pedig ismét kiemelte, hogy a 2014-2020-as európai uniós periódusban 49,6 milliárd forint lehívására volt lehetőség (a ciklus végére ez a többletforrásoknak köszönhetően 62 milliárdra nőtt), a 2021-2027-es időszakra mintegy 116,1 milliárd forint áll rendelkezésre. Hozzátette, ebben ezúttal Debrecen is benne van, a megyeszékhely csaknem 43 milliárd forintot tud majd felhasználni, így a megyei fejlesztésekre 73 milliárd forint jut. Bulcsu László elmondta továbbá, hogy a 9 megye már beadta integrált területi programját, de ebből 8 megyének visszaküldték azt pontosítás, kiegészítés céljából. A Hajdú-Bihar Megyei Intergrált Területi Programot azonban már elfogadta a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Monitoring Bizottsága, így remélhetőleg hamarosan a kormány is jóváhagyja és néhány héten belül megjelenhetnek a TOP Plusz pályázati felhívások.

Az ITP (Integrált Területi Program) részleteit Czapp Zsuzsa, a HMBÖ Fejlesztési, Tervezési és Stratégiai Osztálya Fejlesztési csoportjának vezetője ismertette, a TOP Plusz várható felhívásairól a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat tulajdonában lévő Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség munkatársa, Tárkányi Judit tartott tájékoztatót, valamint részt vett az eseményen Nehéz Beáta, a Tungsram Kereskedelmi Projektek igazgatója is, aki a településfejlesztésekkel kapcsolatos digitális és okos megoldásokat mutatta be. 

https://hbmo.hu/

Csodálatos idő, gyönyörű környezet, színes programok

Sűrített járatok a YoUDay ideje alatt

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek