Hajdú-Bihar
2021-07-08

Kézműves termékek otthona lett az egykori kúria Körösszegapátiban

Megnyílt az Apáti Ízek Kereskedőház.

Megvalósítására a kormány gazdaságélénkítő programjának segítségével volt lehetőség egy 1800-as évek végén épült kúria felújítása által. Az épület több funkcióváltáson ment keresztül, mostani korszerűsítése után pedig közfoglalkoztatottak által készített Apáti Ízeket, házias finomságokat, egyedi kézműves termékeket és a környező településeken őstermelők által elkészített, előállított termékeket árulnak benne.

A július 7-i megnyitó ünnepségen ott volt Réthy Pál közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár is, aki országosan is példaértékűnek nevezte a beruházást. Elmondta, hogy a kormány 2018-ban határozott az ország egyes területei közötti gazdasági fejlődésbeli különbség csökkentését célzó programról. A gazdaságélénkítő programban első körben 50, második körben 100, és most már a harmadik körben 150 településsel dolgoznak együtt, hogy hasonló típusú fejlesztések valósulhassanak meg a hátrányos helyzetű térségekben. 

Vitányi István országgyűlési képviselő köszöntőjében hangsúlyozta, a településen előremutató beruházások jöttek létre. Hozzátette, hogy hazai támogatások által nagymértékű fejlődés valósult meg vidéken, így ott az élet minősége már semmiben sem marad el a várositól. 

Bulcsu László, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat alelnöke is jelen volt az eseményen, aki hangsúlyozta, közmunkával indult, majd a Magyar Falu Programmal és a vidékfejlesztési lehetőségekkel kiteljesedett helyi kezdeményezések révén élelmiszeripari létesítmények jöttek és még jönnek is létre. Példaként léüzemet, kisállatvágóhídat és mézcsomagolót említett. Úgy fogalmazott, látható, hogy új szellemi és gazdasági áramlat van Biharban, ennek részese Körösszegapáti is.

 

Tarsoly Attila polgármester pedig elmondta, hogy a fejlesztés 99 millió forintos támogatással valósult meg, és általa három új, főállású munkahelyet teremtettek. Hozzátette, hogy az elmúlt 10 évben több mint 1 milliárd forint fejlesztési forrást nyert a falu, a következő években pedig további 500 millió forint támogatásra számít.

 

hbmo.hu

Módosul a 49-es vonalcsoport menetrendje

Közös felelősség: elég vér legyen készleten

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek