Hajdú-Bihar
2021-06-10

Mintaként szolgáló fejlesztést adtak át Létavértesen

A jövőben több intézményt is termálvízzel fűtenek a településen.

Létavértes - a megyei önkormányzat közreműködésével - mintegy 616 millió forint támogatást nyert a beruházásra az Európai Unió Terület- és Településfejlesztési Operatív Programjában. 

A fejlesztés fő eleme az általános iskola udvarára telepített termálvízkút. A kiépített geotermikus távfűtési hálózatról több intézmény, az Egészségház, a Polgármesteri Hivatal, a Tűzoltóság, az iskola, az óvoda, a könyvtár és a művelődési ház hőellátása valósult meg. A korszerűsítés hosszú távon biztosítja az érintett épületek éves fűtési költségének csökkenését, továbbá a hálózati melegvíz kiváltása a gázüzemről nagymértékben elősegíti a település hatékony gazdálkodását. A beruházásnak köszönhetően az önkormányzat évente mintegy 15-20 millió forintnyi földgáz költséget takarít meg. 

Ez a környezettudatos megoldás összhangban van az EU-s és a hazai energiapolitikával, valamint a megyei klímastratégiával is, melyekben kiemelten feladatként szerepel a szennyezőanyag kibocsátás csökkentése. Ennek egyik lehetséges módja a geotermikus energia felhasználása, melynél termálvíz formájában olyan hőhordozó közeg áll rendelkezésre, amely a mélyben lévő hőmennyiség gazdaságos kinyerését teszi lehetővé. 

Ezért alakították ki Létavértesen a hőellátó rendszert. A termálvízkút az iskola uszodájának udvarán lett kiépítve, az ebből kinyert termálvizet egy szivattyúrendszer a föld alá telepített hőszigetelt távvezeték hálózaton keresztül nyomja a kijelölt fogyasztókhoz. A teljes rendszer automata, távfelügyelettel vezérlik. 

Menyhárt Károly polgármester az átadón ismertette a beruházás előzményeit és megosztotta a próbaüzem tapasztalatait. Mint mondta, a téli fűtés rendkívül jó adatokat mutatott. Az iskolában például a negyedévi gázfogyasztás megfeleződött, a kisebb épületekben pedig a gázkazánok szinte be sem kapcsoltak. 

Tasó László országgyűlési képviselő az ünnepségen azt mondta, Létavértes egy jól haladó, erős település, melynek régi vágya volt, hogy hasznosítsa a föld alatt rejlő „kincset”, és a mai átadóval az első lépés megtörtént. Hozzátette továbbá, hogy a következő időszakban is kiemelt figyelmet kap majd a zöld energia kiterjesztése. 

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke felidézte, hogy elnökké választásakor, 2011-ben 18 településen látszott, hogy van lehetőség a geotermikus energia hasznosítására, és ebből 3-nak sikerült támogatást adni, ezek közül ez a beruházás a legnagyobb.

A jövőre nézve elmondta továbbá, hogy jelenleg a következő időszakra vonatkozóan a megyei tervezési szakasz utolsó fázisa zajlik, mely megalapozhatja azt, hogy milyen fejlesztési források jöhetnek Hajdú-Biharba. Várhatóan több, mint 7 milliárd forint jut majd a megyei energetikai korszerűsítésekre. 

Forrás: https://hbmo.hu

Nemzetközi konferencia a BTK-n

Négy válogatott játékosunk is marad

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek