Hajdú-Bihar
2021-03-12

Készül a fenntartható gyógyfürdő-fejlesztési stratégia

Bár a Covid-19 egyik legnagyobb áldozata a turizmus szektor, ezen belül is a fürdők, gyógyfürdők és gyógyhelyek, a szakma iránt elkötelezettek igyekeznek a jövőbe tekinteni és jövőbeli fejlesztéseikre koncentrálni. Így nagy érdeklődés kísérte a március 9-i Kelet-Magyarországi Zöld Gyógyfürdő Hálózat első, előkészítő online kerekasztal megbeszélését, mely a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat és a BORA 94 Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Fejlesztési Ügynökség vezetésével került megrendezésre.

A Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar Megyei fürdők vezetői, fürdővárosok polgármesterei, valamint oktatási intézmények illetékes tanszékeinek vezetői elkötelezettek a hazai gyógyfürdők és gyógyhelyek természetközpontú, fenntartható fejlesztése iránt. Szeretnék szem előtt tartani, hogy ökológiai értelemben is felelős fürdők működjenek a térségben, ezért a HealingPlaces Interreg Central Europe projekt keretében létrejött hálózatban igyekeznek a zöld megoldásokat előtérbe helyezni akár a rendezvények szervezésénél és lebonyolításánál, akár a vízfertőtlenítési vagy az épületenergetikai fejlesztések tekintetében.

A HealingPlaces Interreg Central Europe Program és a Magyar Állam által támogatott projekt keretében létrehozandó hálózat célja a hazai gyógyfürdők és gyógyhelyek természetközpontú, fenntartható fejlesztésének középpontba helyezése. A résztvevők elkötelezettek, hogy ökológiai értelemben is felelős fürdők működjenek a térségben, így keresni, és lehetőség szerint alkalmazni is fogják a különböző zöld megoldásokat akár a vízkezelés, -fertőtlenítés és kivétel, akár az épületenergetika vagy egészségmegőrzés és rendezvények tekintetében.

A megbeszélésen többek között Ruszinkó Ádám (Magyar Egészségturizmus Marketing Egyesület elnöke), Pajna Zoltán (Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke), Lenártek András (BORA 94 Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Fejlesztési Ügynökség ügyvezetője), Papp László (Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere), Aros János (Sárospatak Város polgármestere), Csendesné Farkas Edit (Bogács Község polgármestere), Kircsi Lajos (Hungarospa vezérigazgatója), Fazekas Lajos (Aquaticum Debrecen ügyvezető igazgatója), Prof. Dr. Szűcs Péter (Miskolci Egyetem, Műszaki Földtudományi Kar, Környezetgazdálkodási Intézet Hidrogeológiai-Mérnökgeológiai Intézeti Tanszékének vezetője), Dr. Grigovszky István és Dr. Nagy Sándor Alex (Debreceni Egyetem, Természettudományi és Technológiai Kar, Biológiai és Ökológiai Intézet, Hidrobiológiai Tanszék vezetője és docense), vettek részt.

Ruszinkó Ádám hangsúlyozta, hogy több éve szentelnek figyelmet a zöld szemlélet minél szélesebb körű elterjesztésére (pl. termálvíz újrahasznosítása, napenergia kiaknázása, szelektív hulladékgyűjtés), így nagy örömmel veszi a hálózatban való közreműködésre való felkérést.

Papp László szintén teljes mértékben tud azonosulni a kezdeményezéssel. Kiemelte, hogy a folyamatban lévő és a közeljövőben várható fejlesztések során (pl. Aquaticum fürdőfejlesztés) mindenképpen figyelembe veszik és alkalmazzák, valamint alkalmazták az energiahatékony és környezettudatos megoldásokat (pl. zöld falak a strand főépületén).

Aros János – a nemrég gyógyvíz minősítést kapott – Sárospatak Város polgármestere is támogatását fejezte ki. Jelezte, hogy a fürdő elmúlt évi nyereségét fenntartható célok megvalósítására szeretnének fordítani.

A hálózat működését kutatási és technológiai oldalról többek között a Debreceni Egyetem, Természettudományi és Technológiai Kar, Biológiai és Ökológiai Intézet, Hidrobiológiai Tanszéke és a Miskolci Egyetem, Műszaki Földtudományi Kar, Környezetgazdálkodási Intézet Hidrogeológiai-Mérnökgeológiai Intézeti Tanszéke is támogatja.

A Hálózat szándéknyilatkozata hamarosan elkészül, melyet a tagok lehetőség szerint ünnepélyes keretek között szeretnének majd aláírni. Addig is a munka már elkezdődött, a tagok bemutatják a már megvalósított fenntartható, zöld fejlesztéseiket, illetve tanulmányozzák a HealingPlaces nemzetközi partnereinek jó gyakorlatait. Készül egy fenntartható gyógyfürdő-fejlesztési stratégia és koncepció, valamint egy nemzetközi kézikönyv is.

A magyarok a legkedveltebb népek közé tartoznak Lengyelországban

Évi több mint négymilliárdnyi számla- és nyugtaadatból ajánlja ki az adóhivatal az áfabevallási-tervezeteket

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek