Hajdú-Bihar
2021-02-09

Másfél év fogházbüntetést kapott a bárándi halálos balesetet okozó sofőr

Az ítélet jogerős.

Máfél év fogházbüntetésre ítélte a Püspökladányi Járásbíróság azt a sofőrt, aki figyelmetlensége miatt halálos balesetet okozott 2019 augusztusában Báránd és Kaba között. A sofőrt emellett két évre eltiltották a járművezetéstől és a több mint félmillió forintos bűnügyi költséget is ki kell fizetnie. A baleset 2019 augusztus 22-én történt a 4801-es számú úton, ahol a vétkes sofőr kistehergépkocsival közlkedett, és vezetés közben többször is a mobiltelefonját használta. Mivel a mobil elvonta a férfi figyelmét, vezetés közben majdnem 2 méterre áttért a szemközti sávba, ahol szabályosan közlekdett a 61 éves sértett tehergépkocsival. A szabályosan közlekedő sofőr próbálta elkerülni a balesetet, azonban ez nem sikerül, így a két jármű összeütközött. Annak ellenére, hogy mindkét járművezető használta a biztonsági övet a sértett olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy másnap reggel elhunyt. 

A vádlott az előkészítő ülésen bűnösségét beismerte, de elmondta, hogy a balesetet megelőző eseményekből csak addig emlékszik, hogy az úton - ahol korábban még előtte nem járt - legutóbb édesanyjával beszélt telefonon.

A bíróság a vádlott bűnösséget beismerő nyilatkozatát elfogadta és őt - az ügyészség indítványával egyezően - 1 év 6 hónap fogházban végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre és 2 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte, valamint kötelezte az eljárás során felmerült több mint félmillió forint bűnügyi költség megfizetésére.

Az ítélet indokolása során dr. Szilvási László bíró hangsúlyozta, hogy a közúti közlekedés önmagában is olyan veszélyes üzem, amelynek kockázatát a mobiltelefon használata fokozza és ehhez hasonló tragédiákkal fenyeget.

A cselekménye következményeit ugyanakkor a vádlott is egy életen át viselni fogja, hiszen többszörös súlyos sérülései közül az egyik maradandó fogyatékosság hátrahagyásával gyógyult.

Az ítéletet az ügyész, a vádlott és a védője is tudomásul vette, így az jogerőre emelkedett.

Fotó: police.hu

 

Újabb Debrecenben működő cégek kapták meg a Fenntartható Debrecen elismerést

Három debreceni kézis a válogatott keretben

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek