Hajdú-Bihar
2021-01-22

Súlykorlátozást vezetnek be az utakon Hajdúböszörményben

Az év első 2 hónapja türelmi időszak, ezt követően a rendőri szervek és a közterület-felügyelői ellenőrzik a súlykorlátozó intézkedés betartását.

Hajdúböszörmény Város közigazgatási területén több olyan út, útszakasz is van, amelynek teherbírását forgalomtechnikai és szabályozási szempontból átlagos lakossági használatra terveztek. Pozitív jelenség, hogy a városban az elmúlt években növekedett az építkezések száma, ezzel egyidejűleg azonban jelentősen megnőtt a fuvarozási, szállítási tevékenység. Ennek során az utakat, útszakaszokat 7,5 tonnát, vagy azt meghaladó össztömegű gépjárművek, teherautók is használják - írják a város hivatalos facebook oldalának posztjában. 

 

A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II.5.) KPM-BM rendelet (a továbbiakban: KRESZ) lehetővé teszi, hogy azt az utat, amely nem bírja a súlyterhelést, a tulajdonos súlykorlátozással védje. A súlykorlátozó intézkedéseket az önkormányzatnak, mint tulajdonosnak szükséges meghoznia. A jogszabály lehetőséget ad a súlykorlátozás oly módon történő alkalmazására is, hogy az érintett utakra engedéllyel lehessen behajtani.

A jogszabályi felhatalmazás alapján 2021. január 1-től Hajdúböszörményben az alábbi utak esetében a 7,5 tonna – 20 tonna közötti össztömegű gépjárművek helyi közútra történő behajtásához behajtási engedély szükséges: Arany János utca, Jókai Mór utca, Weszprémy Gáspár utca, Csomaközy András utca, Petőfi Sándor utca, Deák Ferenc utca, Szondi György utca, Madách Imre utca, Cserna utca, Tátra utca, Dorogi utca (kiskörúton belüli szakasza), Kossuth Lajos utca, Keresztesi József utca, Diószegi Sámuel utca, Iskola utca, Kassa utca, Benedek János utca, Káplár Miklós utca, Gönczy Pál utca, Újvárosi utca, Hajdúkerület utca, Lévay Márton utca, Péchi Simon utca, Mester utca, Munkácsy Mihály utca, Bocskai István tér.

A behajtási engedélyt Hajdúböszörmény Város Polgármestere a Hajdúböszörményi Polgármesteri Hivatal Városfejlesztési és Városüzemeltetési Osztálya útján adja ki (az osztályon lehet kérelmezni az engedély kiadását).

A korlátozással terhelt utakra érvényes behajtási engedély kérelemre az alábbi célok érvényesülése érdekében kérhető:

a) az ingatlan megközelítése, amelyhez, amelytől árut szállítanak és az áru szállítása másként nem oldható meg,

b) a korlátozással terhelt út mellett folyó építési tevékenység helyszínére, illetve építési tevékenység helyszínéről való szállítás a szükséges legkisebb megengedett össztömegű járműszerelvénnyel, tehergépkocsival és/vagy vontatóval,

c) a tehergépkocsi, vontató, mezőgazdasági vontató és lassú jármű telephelye, illetve igazolható tárolóhelye a korlátozással terhelt út mellett vagy korlátozott forgalmú övezetben van,

d) a tehergépkocsi, vontató, mezőgazdasági vontató és lassú jármű korlátozással terhelt útra való behajtásához közérdek fűződik.

Az év első 2 hónapja türelmi időszak, ezt követően a rendőri szervek és a közterület-felügyelői ellenőrzik a súlykorlátozó intézkedés betartását.

Részletek, valamint a kérelem és a rendelet megtalálható a város honlapján: https://hajduboszormeny.hu/

Jelena Deszpotovics nyártól győrben folytatja

Tíz tigris érkezik kölcsönbe a gladiátorokhoz

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek