• enyhe havazás1℃ Debrecen
  • Pál
  • Benzin:  377Ft
  • Dízel:  396Ft
Hat év alatt két és félszeresükre emelkedtek a lakásárak Debrecenben, és a koronavírus-járvánnyal sem látszik megtörni a lendület - ez derült ki az egyik ingatlanértékesítő oldal adataiból, és idén várhatóan kétszer annyi új építésű ingatlant adnak át, mint egy évvel korábban.

Noha több híradás szerint csökkenni kezdtek a lakásárak, a stagnálás és a megtorpanás valójában csak a fővárosban jellemző, az olyan prosperáló megyeszékhelyeken, mint amilyen Debrecen, szinte egyáltalán nem – állapította meg az ingatlan.com friss elemzésében, melyben Hajdú-Bihar megye, illetve Debrecen több ezer lakáshirdetését és a hivatalos statisztikákat vizsgálta.

Évtizedes hullámvasút

Az elmúlt bő tíz évben a lakáspiac pályája hullámvasútéra emlékeztetett. A gazdasági világválság előtt 2007 volt az utolsó olyan év, amikor az ingatlanok minden településtípuson drágultak. A válság a lakáspiacon először a fővárosban éreztette hatását, majd 2009-től begyűrűzött az ország más területeire is, így Hajdú Bihar megyébe, illetve Debrecenbe is.

A mélypontot 2013 jelentette, amikor a megyeszékhelyeken feleannyit sem kellett fizetni a lakásokért és házakért mint 2019-ben. Debrecenben ennél is nagyobb a különbség, az átlagárak két és félszeresükre emelkedtek. Míg a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2013-ban 10,6 millió forint volt a használt lakások átlagos értékesítési ára, addig tavaly jellemzően már valamivel több mint 25 millió forintért cseréltek gazdát az ingatlanok.

A megtorpanás oka: a vírus

„Az elmúlt évek lakáspiaci erősödése a megyeszékhelyeken, a városokban és a kisebb településeken számos tényezőnek tulajdonítható. A gazdasági fejlődés, a bérek növekedése, az állami támogatások bővítése és a hitelkamatok csökkenése több anyagi forrást biztosított a lakásvásárlóknak. Ez a lendület Debrecenben és környékén még akkor is kitartott 2020 első negyedévében, amikor a fővárosban jóformán már csak stagnáltak a lakásárak” – magyarázta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A koronavírus hazai megjelenése átmenetileg ugyan országszerte csökkentette a lakások és házak árát az év második negyedévében, de az ingatlan.com előrejelzése szerint Debrecenben és a megye kisebb városaiban is hamarabb magára találhat a lakáspiac, mint a fővárosban.

Korlátozás után fellendülés

Ezt az is mutatja, hogy Hajdú-Bihar megyében tavaly 837 új lakást adtak át, idén pedig már a január–szeptemberi időszakban 1082-t. Az előző évek folyamatai alapján ez azt jelenti, hogy az utolsó negyedéves átadásokkal együtt az idén mintegy 1700 új lakás készülhet el a megyében. „Az új lakások iránti erős kereslet mellett a használt lakások piacán sem várható megtorpanás Debrecenben és környékén. A járványhelyzet miatti, 30 napra tervezett korlátozások természetesen éreztetik majd hatásukat, de Hajdú-Bihar megyében élénk lakáspiacra lehet számítani a közeljövőben is” – közölte Balogh László. Hozzátette, hogy bár az árak már nem fognak olyan ütemben emelkedni Debrecenben, mint az elmúlt egy-két évben, az ingatlanok tartják az értéküket. Ha pedig a vakcina hamar meglesz, jövőre további áremelkedésre lehet kilátás.

Fotó, forrás: ingatlan.com

A Tankcsapda a legismertebb, a Bagossy Brothers Company a legkedveltebb zenekar

Rendhagyó DExpo-t tart idén a Debreceni Egyetem

Marosi Zoltán

Szerző
Hasonló cikkek