Hajdú-Bihar
2020-06-16

Elítélték az élettársa házát porig égető férfit

A Hajdúszoboszlói Járásbíróság 2020. június 16-án a távmeghallgató rendszeren keresztül megtartott előkészítő ülésen ítéletet hirdetett annak a vádlottnak az ügyében, aki 2019 novemberében gázolajat locsolt szét élettársa házában, amit felgyújtott.

A vádlott, akit a Hajdú-Bihar Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetből kapcsoltak, mivel az ügyből kifolyólag letartóztatását tölti, beismerő nyilatkozatot tett és tárgyaláshoz való jogáról lemondott. A bíróság vádlottat bűnösnek mondta ki jelentős kárt okozó rongálás bűntettében, ezért őt 2 év 4 hónap börtönbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte, továbbá kötelezte a közel 614.000 forint bűnügyi költség megfizetésére.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott élettársi kapcsolatban élt a sértettel, akinek az ebesi házában közösen laktak. Mivel a vádlott sokat italozott és túlságosan is féltékeny volt, ezért a nő 2019. november 17-én felszólította a vádlottat, hogy költözzön el a házból. A férfi nem volt hajlandó elmenni, ezért a nő úgy döntött, hogy ő költözik el az édesanyjához, aki szintén Ebesen lakott.

A 45 éves férfi 2019. november 19-én több szórakozóhelyen nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztott, majd 23 óra 45 perc körül elment a sértett házához, ahol meggyőződött arról, hogy az ingatlanban senki nem tartózkodik. A férfi a melléképületbe bement, ahol magához vett két gázolajjal teli 20 literes kannát, majd azokat bevitte a lakásba. A gázolajat a vádlott kiborította a szobában, majd a nála lévő öngyújtóval meggyújtotta azt. A ház teljes terjedelmében kigyulladt, a benne lévő bútorok, egyéb ingóságok elégtek. Az egyik szomszéd vette észre a tüzet, ő azonnal hívta a tűzoltókat, valamint a sértett házán lévő gázfőcsapot elzárta.

A szomszédos családi házak, valamint melléképületek nem voltak közvetlen veszélyben, illetve emberi élet, testi épség sem került közvetlen veszélybe a vádlott cselekménye miatt.

A bíró az ítéletében súlyosító körülményként értékelte, hogy a férfi büntetett előéletű, valamint ezen cselekményét egy súlyos testi sértés bűntette miatt indult büntetőeljárás hatálya alatt követte el. A bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a vádlott beismerte a bűncselekmény elkövetését, tettét megbánta, két kiskorú gyermek eltartásáról gondoskodik, valamint a sértett megbocsátott neki.

 

Az ítélet nem jogerős, az ügyész súlyosításért, míg a vádlott és védője enyhítés érdekében jelentett be fellebbezést. A bíróság a vádlott letartóztatását fenntartotta a másodfokú eljárás befejezéséig. Ez a döntés jogerőre emelkedett.

Ő a DEAC labdarúgócsapatának vezetőedzője

Neves zenészek tanítanak a Gitármánia Táborban

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek