Gazdaság
2021-12-21

A közúti közlekedés fejlesztése kiemelt feladat

A kormány kiemelt feladataként gondoskodik a közúti közlekedési lehetőségek folyamatos bővítéséről, fejlesztéséről - mondta Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára kedden, a Körmend-Rábafüzes fejlesztéshez kapcsolódó beruházás átadásán Körmenden.

Kiemelte, hogy a közutak szolgáltatási színvonala alapvetően befolyásolja a térségek, városok gazdasági fejlődését, a magyar családok életminőségét.
Hozzátette: az M80-as autóút Körmend-Rábafüzes országhatár közötti szakaszához kapcsolódó beruházás - a Berki úti csomópont körforgalommá való átépítése - nettó 627 millió forint uniós forrásból 8 hónap alatt valósult meg. A körforgalom biztonságosabbá teszi a közlekedést a városrészben az autósok, gyalogosok és a kerékpárosok számára - mondta.
Mosóczi László szerint a Vas megyében élők 2010 előtt "hírből is alig ismerték" a gyorsforgalmi utakat. A megyét és Szombathelyt 2016 őszén kapcsolták be a magas minőségű közúthálózatba, öt évvel ezelőtt készült el az M86-os Csornától a vasi megyeszékhelyig vezető szakasza - emlékeztetett.
A nettó 62 milliárd forintból megépített M80-as autóút Körmend-Rábafüzes közötti közel 29 kilométer hosszú szakaszából 6 kilométert nyár óta használhatnak az autósok. Magyarország egyik leghosszabb, 575 méter hosszú völgyhídját is magába foglaló beruházást október közepén adták át - mondta az államtitkár.
Hozzátette: a magyar-osztrák határig vezető 1,5 kilométeres szakasz átadásával várni kell, míg az osztrák oldalon - legkorábban 2024-ben - elkészül az S7-es gyorsforgalmi út.
Kifejtette, hogy három éven belül háromszorosára emelkedhet a magyar-osztrák gyorsforgalmi összeköttetések száma: az M8-as autóút nyugati szakasza már elkészült, Sopronig ér az M85-ös autóút, a Fertőrákosig tartó szakaszt pedig az eredeti (jövő tavaszi) határidőnél jóval hamarabb, a közelmúltban vehették birtokba a közlekedők, 2024 őszére pedig a befejező szakasz is megépül.
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) azon dolgozik, hogy bármely településről 30 percen belül elérhető legyen egy négysávos út. 2025-ben a hazai települések háromnegyedére, tízből kilenc magyar emberre lesz igaz, hogy félórás közelségben lesznek egy négysávos úttól - hangsúlyozta Mosóczi László.
Az úthálózat fejlesztésével Körmend fontos csomópontként kerülhet Európa térképére és számos gazdasági beruházás valósulhat meg - fogalmazott V. Németh Zsolt a térség országgyűlési képviselője.     

Bebes István Körmend polgármestere arról beszélt, hogy kiépített körforgalom biztonságot nyújt mind az autósok, mind a gyalogosok és a kerékpárosok számára.
Nyul Zoltán, a NIF Zrt. vezérigazgató-helyettese elmondta, a minőségi fejlesztéssel együttesen tudtak javítani a gyalogos, a kerékpáros és az autós közlekedés feltételein. A korábban meglévő közlekedési elemeket - gyalogos, kerékpáros sávokat, valamint a kapcsolódó utakat - felújították és a csapadékelvezetést is megoldották.
 

Jön az Oscar-díjjal jutalmazott Deák Kristóf első mozifilmje.

Jótékony célt szolgál a Tankcsapda ételosztása

MTI

Szerző
Hasonló cikkek