Gazdaság
2021-12-17

Dömötör Csaba: a magyar turizmus újraindult

A magyar turizmus újraindult, a belföldi turizmus az eddigi legerősebb nyarát zárta 15 millió vendégéjszakával, ami 16 százalékos bővülés 2020-hoz képest - mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára pénteken Budapesten.

Dömötör Csaba, a turizmus, vendéglátás területén a legmagasabb állami kitüntetésnek számító Kőrösi Csoma Sándor-díj átadásán úgy fogalmazott: a díjazottak egész életüket feltéve azon dolgoztak, hogy "ne csak mi, hanem az egész világ tudja: Magyarország jó hely. Jó itt élni, jó ide jönni".

Az államtitkár az eseményen köszönetet mondott a turisztikai szektor képviselőinek, amiért a járvány legnehezebb hónapjaiban is helytálltak, hisz tudták: a turizmus a gazdaság egyik fő tartóoszlopa.

Arra is rámutatott, a kormány a járvány kezdetétől fogva támogatta a turizmus felszínen maradását, ezt követően pedig újbóli erősödését. Példaként említette, hogy a turizmust érintő támogatások a járvány első évében meghaladták a 800 milliárd forintot, ami európai összehasonlításban is kiemelkedő.

Dömötör Csaba szerint nem csak a túlélés volt a cél, hanem az, hogy ha "kinyílik a világ, a létező legjobb pozícióból" indulhasson újra a szektor. Ezért épült vagy újult meg 40 szálloda, 14 ezer magánszálláshely, 600 panzió és 114 strand.

Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese kiemelte, a turizmusban dolgozók közös eredménye, hogy az ágazat már jó úton halad, hogy visszaépítsék a 2019-es szintet. Ugyanakkor jelezte, most amikor a járvány miatt kialakult válság hatására a munkaerő az egyik legkomolyabb kihívás a turizmusban, különösen fontos a kiemelkedő szakemberek teljesítményének elismerése.


Kőrösi Csoma Sándor Nagydíjban részesült többek között Fazekas Lajos, az Aquaticum Debrecen Kft. ügyvezetője, aki részben Debrecen és az ország turisztikai szakterületi irányításában betöltött szerepéért vehette át az elismerést.  A Magyar Turisztikai Ügynökség közleménye szerint a Kőrösi Csoma Sándor-díjat 2019-ben hívta életre az ügynökség, az ágazat területén végzett kiemelkedő szakmai teljesítmények elismerésére.
 

Helytörténeti kiállítás nyílik a Jégcsarnokban

MTI

Szerző
Hasonló cikkek