Gazdaság
2021-09-17

A nemzetiségi kulturális pályázatok összege 700 millió forintra emelkedett

A napokban kiírt nemzetiségi kulturális pályázatok összegét a kormány 500 millió forintról 700 millió forintra emelte - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken Budajenőn.

Soltész Miklós az első budajenői Nemzetiségi gasztrofesztiválon arról beszélt, hogy Magyarországon a nemzetiségek egy évezrede békességben tudnak egymás mellett élni. Ahhoz, hogy ez megmaradjon, szükség van az anyanyelv használatára, megőrzésére, az iskolák, intézmények fenntartására, az önkormányzatok működtetésére, a parlamenti jelenlétre és legalább ilyen fontos a kulturális jelenlét biztosítása. A kormány mindebben partnere marad a nemzetiségeknek - fűzte hozzá az államtitkár.

Az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár beszélt arról, hogy "vannak olyanok innen 2000 kilométerre Brüsszelben, akik szeretnék, ha a nemzetiségek nem lennének külön. Nem is értik azt a sok-sok értéket, amit mi egymással megosztva, együtt élve fel tudunk mutatni a világnak. Azt a kincset, amit az elődök itt hagytak, azt mi megőrizzük és tovább is fogjuk adni" - fűzte hozzá Soltész Miklós.

Menczer Tamás a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára a fesztiválon köszönetet mondott minden nemzetiségnek, hogy őrzik a hagyományaikat, őrzik a nyelvüket, őrzik a szokásaikat.

A budajenői fesztiválon tizenkét hazai nemzetiség mutatta be hagyományos ételeit és jellegzetes kézműves termékeit.

Szászhúszezer éves múltra nyúlhat vissza a ruhakészítés

Az Egyesült Államok arra bátorítja az arab országokat, hogy normalizálják Izraelhez fűződő kapcsolatukat

MTI

Szerző
Hasonló cikkek