Gazdaság
2021-09-14

Idén négyszer annyi álláslehetőség várja a diákokat

Az idén január és augusztus között csaknem négyszer annyi, diákokat toborzó álláshirdetés jelent meg a Profession.hu oldalán, mint 2020-ban - közölte az állásportál a saját adatbázisa alapján kedden az MTI-vel.

Az elemzés szerint mindez azzal áll összefüggésben, hogy a munkaerőpiacon érezhető a munkaerőhiány, a gazdaság újraindulásával több szektorban is jelentősen megugrott a frissen feladott álláshirdetések száma, amit az elérhető munkaerő aránya nem követ le azonos mértékben.

A Profession.hu azt is megállapította, hogy a diákok körében a legnépszerűbb állások listáján az egy hirdetésre érkezett jelentkezések száma alapján kiugró a változás az idei és a tavalyi év adatai között. Míg 2020-ban a top három helyen a kommunikáció és PR, az éttermi vendéglátás és a sofőr, futár állt, az idei évre az adatrögzítő vált a legnépszerűbb kategóriává, amit az online marketing és a szakmai asszisztens pozíciók követnek.

Ugyanakkor az elmúlt időszakban a raktáros és egyéb raktári szakmunka, az anyagmozgatás, rakodás, valamint az éttermi vendéglátás és a betanított munka vesztett leginkább a népszerűségéből a diákok körében, ezekre az állásokra jóval kevesebben jelentkeztek idén, mint a tavalyi évben.

Az állásportál a diákok szakmai tapasztalatát is felmérte és kiderült, hogy míg a diákmunkások csaknem fele még egyáltalán nem rendelkezik tapasztalattal, 13 százalékuk azonban 3-5 évet is fel tud mutatni, ami azt jelenti, hogy ez utóbbi csoport tagjai már a középiskola mellett elkezdtek dolgozni. A jelentkezők 47 százaléka egyetemi végzettséget szerzett, miközben tavaly csaknem azonos arányban a középiskolai végzettségűek jelentették a többséget; mind a két évben a szakiskolából vagy szakmunkásképzőből érkezett diákok voltak a legkevesebben 3, illetve közel 2 százalékos aránnyal.

Több napos forgalomkorlátozás lesz az M3-ason

Túlsúlyos járműszerelvényeket szűrtek ki a forgalomból Hajdú-Bihar megyében

MTI

Szerző
Hasonló cikkek