Gazdaság
2021-08-27

Az intelligens ipari technológia az ország versenyképességéhez tud hozzájárulni

Magyarország javuló versenyképességéhez járulnak hozzá mindazon vállalatok, amelyek kormányzati segítséggel, vagy anélkül az intelligens ipari technológiába fektetnek be - hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter Baján, az Axiál Kft. legújabb, 2 milliárd forintos raktárberuházásának avatóján.

A cég a Nagyvállalati beruházási program révén egymilliárd forint állami támogatást kapott a fejlesztéshez. Az új magasraktárban automatizált robotok végzik a logisztikai, rakodási feladatokat a magyar tulajdonban lévő vállalat új raktárépületében.

A pénzügyminiszter köszöntőjében kiemelte: nem a munkahelyek megszűnését jelenti ez a fajta átalakulás, hanem azok megtartását, sőt, sok esetben olyan munkahelyeket teremthet, amelyek korábban nem voltak. Hozzátette, hogy ezzel a beruházással több mint 800 munkahelyet is megvédenek.

Az ország az elmúlt fél évben a járvány okozta válság ellenére több nemzetközi versenyképességi rangsorban is előrelépett. A magyar kormány a válságkezelésben és a gazdaság újraindításában is a vállalatok támogatásának, a beruházások ösztönzésének és a munkahelyek megőrzésének útját választotta a megszorítás rossz stratégiája helyett - mondta Varga Mihály.

A magyar gazdaság újraindítása gyorsabb, mint ahogyan azt várták és gyorsabb más európai uniós országokénál is. A legutóbbi statisztikák is várakozáson felüli eredményeket mutatnak: 17,9 százalékkal növekedett a magyar gazdaság teljesítménye a második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, és az ország teljesítménye meghaladta a járvány előtti szintet is.

A bajai 2 milliárdos beruházás egyike azoknak a világszínvonalú beruházásoknak, amelyek gyorsítják a magyar gazdaság újraindítását - fogalmazott Varga Mihály, aki hozzátette a cél, hogy a támogatott cégek nagyobb távlatokban is ütőképesek és fejlődésre képesek legyenek. Közölte, hogy a Nagyvállalati beruházási programban már 190 beruházást, 170 milliárd forinttal támogatott az állam, és a támogatások révén több mint 400 milliárd forint értékű beruházás valósult meg az országban.

Harsányi Zsolt, az Axiál Kft. tulajdonos-ügyvezetője beszámolt azokról a digitális megoldásokról, amelyek újabb kihívások elé állították a céget. Hangsúlyozta: szükség lesz a jövőben is az emberi munkára és a mostani fejlesztés sem jár létszámcsökkentéssel. Hozzátette: a fejlesztéseket folytatni kívánják a bajai és a miskolci telephelyükön is. Utóbbi telephelyet pedig a jövőben Felsőzsolcára költöztetik.

Az Axiál Bt. 1991-ben 100 ezer forint törzstőkével alakult, 1992-re vált családi vállalkozássá. A cég 1995-től mezőgazdasági gépek forgalmazásával, szerviz- és műszaki háttérszolgáltatásokkal bővítette kínálatát. 1996-ban alakult kft.-vé és a társaság törzstőkéjét 50 millió forintra emelték.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint az Axiál Javító, Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság múlt évi nettó árbevétele 91,3 milliárd forint volt az előző évi 86,1 milliárd forint után. Adózott eredménye 3,1 milliárd forintról csaknem 5,4 milliárd forintra nőtt. A cég több mint 800 dolgozónak ad munkát.

Közlekedési baleset szemtanúinak jelentkezését várják

Közúti balesetek és avartűz

MTI

Szerző
Hasonló cikkek