Gazdaság
2021-07-02

A Volánbusz szerint szabályosan pályáztak a szombathelyi közlekedési szolgáltatásra

Az eddigi szolgáltató, a Volánbusz visszautasítja a szombathelyi önkormányzat döntését, amely érvénytelennek nyilvánította az állami tulajdonú társaság pályázatát szabálytalanságra hivatkozva a város helyi közlekedési szolgáltatására kiírt tenderén; a cég minden rendelkezésre álló jogi eszközt felhasznál, hogy érvényt szerezzen álláspontjának - közölte a Volánbusz az MTI-vel pénteken.

Korábban Szombathely közgyűlése egyhangúlag úgy döntött, hogy a Volánbusz helyett a soproni székhelyű Blaguss Agora Hungary Kft. menetrend szerint közlekedő autóbuszai szállíthatják az utasokat január elsejétől. A februárban kiírt nyilvános pályázatra mindkét cég pályázott, de végül a magyar és osztrák tulajdonban lévő Blaguss Agora Hungary Kft. ajánlatát találták kedvezőbbnek, miután megállapították, hogy a Volánbusz ajánlata több ponton eltért a pályázati kiírástól, ezért azt érvénytelennek nyilvánították.
    

A Volánbusz álláspontja szerint szabályos, a valós költségekre fedezetet nyújtó pályázatot adtak be, és megítélésük szerint a kihirdetett eredmény a pályázati felhívásban foglaltakra, a jogszabályi környezetre, valamint a benyújtott ajánlatok tartalmára tekintettel jogszerűségi aggályokat vet fel.
    

Hozzáfűzték: a közlekedési vállalat a jelenleg érvényes és hatályos közszolgáltatási szerződése lejártáig átlátható működés mellett a korábban megszokott, szerződésszerű módon, a szolgáltatás folyamatosságára és az utasok biztonságára vonatkozó követelményeknek továbbra is megfelelve szállítja utasait, és biztosítja Szombathelyen a helyi személyszállítási közszolgáltatást.
    

A szombathelyi önkormányzat júniusi közgyűlésén Szlávik Gábor, a Blauss Kft. ügyvezetője úgy nyilatkozott, tovább foglalkoztatnák a váltás után a Volánbusz szombathelyi tömegközlekedésben dolgozó autóbuszvezetőinek, illetve munkavállalóinak egy részét.    
    

A Volánbusz ugyanakkor pénteki közleményében úgy fogalmazott: a jövőben is számit munkavállalóira, valamennyiük számára stabil, kiszámítható munkahelyet biztosít, hiszen a nagy tapasztalattal és szakmai tudással rendelkező kollégák megőrzése kiemelten fontos a társaság számára.
   

 Szombathelyen az elmúlt években hirdetésekben toboroztak autóbuszvezetőket, illetve munkanélküliek átképzésével is próbálták enyhíteni a munkaerőhiányt.
    

A Volánbusz közleménye kitér arra is, a megyeszékhely helyi közlekedésében 226 ezer járaton 7,6 millió utast szállít a cég évente az önkormányzat által előírt követelményeknek megfelelően. Tavaly novemberben jelentősen fiatalodott a járműállomány, hiszen 7 új, környezetkímélő Mercedes-Benz Conecto G típusú csuklós autóbusz állt forgalomba, amely a csuklós járművek 60 százalékának cseréjét jelentette. 2021. június elején pedig három új MAN Lion fs City GL 23 típusú csuklós autóbusz érkezett a megye helyközi vonalaira, amelyet további járműfejlesztések követnek a közeljövőben.
    

A Blauguss pályázata szerint január elsejétől 75-80 százalékban vadonatúj, Euro VI-os környezetvédelmi besorolással rendelkező motorokkal szerelt Mercedes típusú alacsonypadlós autóbuszokkal szállítják majd az utasokat Szombathelyen. Telephelyüket egyelőre bérlik majd, de Sopronhoz és Győrhöz hasonlóan Szombathelyen is szándékukban áll saját vásárlása.

Rév Marcellt és Bucsi Rékát is meghívta tagjai közé az amerikai filmakadémia

John Mayall jövőre Budapesten lép fel

MTI

Szerző
Hasonló cikkek