Gazdaság
2021-05-28

Globálisan 7,7 százalékkal nőhet az okostelefon-eladás az idén

Tavalyhoz képest az idén 7,7 százalékkal több, 1 milliárd 380 millió okostelefont adhatnak el a gyártók világszerte - véli az amerikai International Data Corporation (IDC) informatikai és távközlési piackutató vállalat.

Az IDC honlapján szereplő jelentés szerint, a növekmény 2015 óta a legnagyobb lehet és felülmúlja az IDC korábbi, 5,5 százalékos bővülésre vonatkozó előrejelzését.
   

 A piackutató szerint a kedvező trend jövőre is folytatódik, amikor az eladások 3,8 százalékkal, 1 milliárd 430 millió készülékre nőnek.
    

Globálisan különösen az 5G rendszerű mobilkészülékek iránt nő a kereslet, a feltörekvő piacokon viszont a 4G-s telefonok lesznek a legkeresettebbek a koronavírus-járvány miatti tavalyi visszaesés után.
    

A jelentés szerint számos ágazatban aggodalmat vált ki a félvezetők globális hiánya, ugyanakkor a deficit hatása jóval kisebb az okostelefon-gyártók esetében.
   

 Az IDC előrejelzése szerint az idén 12 százalékkal 456 dollárra csökken az Android operációs rendszerű 5G telefonok átlagos készülékára (average selling price, ASP), jövőre pedig 400 dollárra esik.
    

Idén az 5G-s telefonok legnagyobb piaca Kína lesz, mintegy 50 százalékos részesedéssel, amelyet az Egyesült Államok követ 16 százalékkal. Nyugat-Európa, valamint az ázsiai- és csendes-óceáni térség együttes piaci részesedése (Kína és Japán nélkül) 23,1 százalék lesz.
 

Orbán: ezer alá csökkent a kórházban ápoltak száma

A jövő évi büdzsében kiemelten szerepelnek a béremelési programok

MTI

Szerző
Hasonló cikkek