Gazdaság
2021-05-20

Óriási a bővülés az új lakások Hajdú-Bihar megyei piacán

Első látásra felemás képet festenek az új építésű lakások piacára vonatkozó hosszú távú országos és Hajdú-Bihar megyei adatok. 2015 óta lakosságarányosan többszörösére nőtt az évente átadott új lakások száma ezt a bővülést tavaly a járvány sem törte meg. Igaz, a lakásépítési kedv a múlt évben visszaesett a pandémia és a kedvezményes áfakulcs korábbi kivezetése miatt.

Az ingatlan.com Hajdú-Bihar megyei adatok megyei újlakáspiacról szóló elemzése bemutatja, hogyan alakult a megyében az újlakásátadások száma lakosságarányosan és a lakásállományra vetítve az utóbbi években. Kiderül az elemzésből az is, hogy milyen tendenciákra lehet számítani a következő időszakban az ismét bevezetett kedvezményes 5 százalékos lakásépítési áfa miatt. 

* Közel hétszeresére nőtt a 10 ezer lakosra jutó új lakóingatlanok száma Hajdú-Bihar megyében 2015 és 2020 között

* Az eladásra kínált lakóingatlanok iránti érdeklődők száma pedig egy év alatt 192 százalékkal, majdnem háromszorosára nőtt

* Bár a járvány tavaly visszavetette a lakásépítési kedvet, a múlt évben 1054-re csökkent a lakásépítési engedélyek száma, szemben az egy évvel korábbi 1600 feletti szinttel - a jövőben mégis valószínűleg növekedés várható az új lakások piacán.

Hatalmas bővülés

Magyarországon a múlt évben több mint 28 ezer új építésű lakóingatlant adtak át, ami a járványhatás ellenére évtizedes csúcsot jelentett. Tízezer lakosra vetítve ez 28,9 lakásátadást jelentett a 2015-ös 7,7 új lakással szemben. Azaz durván négyszeres volt a növekedés. Ezzel párhuzamosan az országos lakásállományra vetített újlakásátadások aránya 0,2 százalékról 0,6 százalékra nőtt.

Az új lakóingatlanok Hajdú-Bihar megyei piaca közel ilyen jól teljesített. 2020-ban 2011 új lakást adtak át a megyében, ez több éves csúcsot és 140 százalékos növekedést jelentett 2019-hez képest. Így tízezer lakosra 38,2 lakás jutott 2020-ban, ez közel hétszeres növekedésnek felel meg 2015-ös 5,8 lakáshoz képest. A teljes megyei lakásállományra vetítve 0,13 százalékról 0,86 százalékra nőtt az új lakások aránya.  

Mi a magyarázata a bővülésnek? És a csökkenésnek?

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta: “Az, hogy a járvány évében ért el kiemelkedő eredményeket a megyei újlakáspiac annak köszönhető, hogy a múlt évben átadott lakások többségének építése jellemzően 1-2 évvel korábban indult.” Hozzátette: “A pandémia kedvezőtlen hatása tehát nem látszik az újlakásátadások számában, ám a lakásépítési kedven azonban nyomot hagyott. Hajdú-Bihar megyében 1054 új lakásra adtak ki építési engedélyt 2020-ban, szemben az előző évre jellemző 1600 feletti engedélyszámmal. A csökkenésben a pandémia mellett szerepe van annak is, hogy 2019 végén megszűnt a kedvezményes lakásépítési áfa.” Idén ugyanakkor újból életbe lépett az alacsony áfakulcs, ez pedig már az év elején is élénkülést hozott a piacra és várhatóan a jövőben is kitarthat a fejlődés, ehhez azonban szükség lesz arra, hogy a kedvezményes áfa tartósan megmaradjon.

Árak, megyék, jövőkép

Az ingatlan.com adatai szerint az idei év első négy hónapjában a megyében eladásra kínált új lakóingatlanok - lakások, sor-, iker- és családi házak - iránti érdeklődők száma 192 százalékkal nőtt 2020 azonos időszakához képest. Hajdú-Bihar megyében Debrecenben volt jelentős az új lakóingatlanok kínálata május elején, ezeknek az átlagos négyzetméterára 663 ezer forint volt.

Az érdeklődők számának jelentős növekedése igaz sok más megye piacára is. Ez összhangban van az elmúlt években kialakult trenddel: az utóbbi években ugyanis Budapest súlya csökkent az országos újlakáspiacon belül, a megyékben pedig fokozatos erősödés volt, ez a folyamat pedig várhatóan a jövőben újabb lendületet kaphat.

 

Egyéni csúccsal lett bronzérmes Koroknai Máté

Koronavírus: 39 új fertőzött Hajdú-Bihar megyében

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek