Gazdaság
2021-05-11

Már csak egy hétig adhatók be szankciómentesen az egységes kérelmek

Hajdú-Bihar megyében május 9-ig 12 415 darab egységes kérelmet adtak be a gazdálkodók, ennek több mint 70 százalékát, 8846-ot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászai segítségével. A kérelmek május 17-ig nyújthatók be szankciómentesen. A kamara kéri a termelőket, hogy ne hagyják az utolsó pillanatokra az ezzel kapcsolatos ügyintézést.

Idén április 7-én indult az egységes kérelembeadási időszak, a kérelmek szankciómentes beadási határideje május 17-e. Aki ezt elmulasztja, május 18. és június 9-e között még beadhatja a kérelmet, de ezek esetében munkanaponként 1 százalékos támogatáscsökkentést alkalmaznak.  

A 2021. június 9-ét követően benyújtott egységes kérelmeket érdemi vizsgálat nélkül visszautasítják.  

A 2021. május 17-ig beadott kérelmeket adatváltozás keretében, szankciómentesen május 31-ig, késedelmi szankcióval június 9-ig lehet módosítani. Kivételt képeznek ez alól az állatalapú közvetlen támogatási kérelmek, amelyek 2021. május 17-e után csak szankcióval módosíthatóak. 

A NAK falugazdászai idén is telefonon segítenek a kérelmek beadásában. Eddig a kérelmek mintegy 75 százalékát így nyújtották be a falugazdászok. Amennyiben szükségessé válik a személyes ügyintézés, arra előzetes időpont-egyeztetés után van lehetőség. A NAK kéri a gazdálkodókat, hogy ne hagyják az utolsó pillanatokra az egységes kérelmekkel kapcsolatos ügyintézést.  

A kamara felhívja a figyelmet, hogy idén – a tavalyi évtől eltérően – a falugazdászok által beadott kérelmekkel kapcsolatban több e-mailt is kapnak a gazdálkodók. A NAK kéri az érintetteket, hogy minden ilyen e-mailt nyissanak meg, figyelmesen olvassanak el, és kövessék a benne lévő utasításokat, hogy a kérelem beadása véglegesíthető legyen. 

A termeléshez kötött növénytámogatási jogcímekhez a megszokott módon szükség lesz a vetőmag számlájára és a zsák címkéjére, kérjük ezeket készítsék elő, mielőtt felhívják a falugazdászt. Aki esetleg csak szállítólevéllel rendelkezik, a számlát szerezze be a forgalmazótól. 

Kérik továbbá, hogy a halasztható – őstermelői igazolvánnyal kapcsolatos és egyéb – ügyek intézésével május 17-e után keressék falugazdászaikat.  

A NAK Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóságát a 06 52/503 310 telefonszámon és a hajdubihar@nak.hu e-mail címen tudják elérni. A lakóhelyükhöz legközelebbi falugazdász- irodák és a falugazdász munkatársak elérhetőségei megtalálhatóak a www.nak.hu honlapon, a falugazdász-keresőben.

Jól küzdöttek a DE vívói

Látogatói visszajelzések alapján fejlesztették a nagyerdei Aquaticum strandot

MTI

Szerző
Hasonló cikkek