Gazdaság
2021-04-23

Az ország egyik legnagyobb beruházásösztönző programját indította el a kormány

Magyarország történelmének egyik legrobusztusabb beruházásösztönző programját indította el a kormány annak érdekében, hogy itt jöjjenek létre azok a kapacitások, amelyek révén az ország a világgazdaság nyertesei közé tartozik majd - mondta a külgazdasági és külügyminiszter pénteken az edelényi iparterület ünnepélyes alapkőletételén.

Magyarországon tavaly 28 százalékos volt a beruházási ráta, ezzel harmadikok lettünk Európában. "Soha annyi beruházást egy év alatt nem támogatott korábban a kormány, összesen 1434-et, ezzel 270 ezer munkahelyet tudtunk megmenteni" - mondta, hozzátéve: ezzel bebizonyítottuk, hogy a válságban lehetséges a tömeges munkanélküliség elkerülése.

A miniszter az Edelényben 724 millió forint állami és uniós pénzből épülő tíz hektárnyi iparterületről szólva kiemelte, hogy itt és most akkor épül ipari park, amikor a vállalatok kapacitásaik növeléséhez helyet keresnek. Hozzátette: már négy vállalat jelezte, hogy itt fektetne be.

Szijjártó Péter kifejtette: a világjárvány a gazdaságot sem kíméli, sok országban gyárak zártak be, vállalatok mentek csődbe, tömegesen bocsátottak el embereket munkahelyeikről.

A világgazdaságban megindult egy "elképesztően" éles verseny a felszabadult kapacitások újraelosztásáért és a piaci rések betöméséért. Minden egyes új helyzetnek vannak nyertesei és vesztesei, és azok lesznek a nyertesek, akik a vírus alatti időszakban is meghozták azokat a döntéseket, amelyek lehetővé teszik azt, hogy saját gazdaságuk újraindulhasson. Kiemelte, hogy a kormány az elmúlt tíz-tizenegy évben arra törekedett, hogy ne a mások által elvárt tankönyvi megoldásokat válassza, hanem minden egyes esetben a magyar emberek, a gazdaság, az ország érdekei szerint döntsön. Így volt ez most is, amikor a világjárvány egészségügyi és gazdasági következményeivel kellett szembenézni. Leszögezte: a tömeges munkanélküliséget meg lehet előzni, ez kemény küzdelmet, a külső nyomással szembeni követelményeket követel meg.

Segélyek, megszorítások, adóemelések helyett munkahelyteremtések, beruházások, adócsökkentések kellenek - mutatott rá Szijjártó Péter.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyéről szólva úgy fogalmazott: az itt élők joggal lehetnek büszkék magukra, hiszen az elmúlt tíz év alatt 76 százalékkal nőtt a térség ipari teljesítménye, az új gazdasági kihívásoknak meg tudnak felelni, a külföldi beruházók által a hetedik legkeresettebb megyének számít az országban.

A térségben az elmúlt hat évben 48 nagy, kiemelt beruházás valósult meg, több mint ezermilliárd forint értékben, jelenleg 24 olyan befektetővel tárgyal a kormány, amelyek Borsod-Abaúj-Zemplén megyét is lehetséges helyszínnek nevezték.

A nagy mocsári csiga lehet a megoldás az öregedés lassítására

Az agrárkamaránál csak az év második felében kell tagdíjat fizetni

MTI

Szerző
Hasonló cikkek