Gazdaság
2021-04-16

MNB: nőttek a külföldi tartozások, csökkentek a követelések

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) külföldi követelései márciusban 320 milliárd forinttal 12 353 milliárd forintra csökkentek, és 635 milliárd forinttal alacsonyabb voltak, mint a múlt év végén. A külföldi tartozások a múlt hónapban 1152 milliárd forinttal 2852 milliárd forintra emelkedtek, de ezzel együtt is 323 milliárd forinttal elmaradtak az év végén regisztrált összegtől - derül ki a jegybank statisztikai mérlegének pénteken közzétett előzetes adataiból.

A forint árfolyamának változása és a nemzetközi szervezetekkel kötött repo ügyletek növelték, míg a márciusi deviza államkötvény-lejáratok és a hitelintézetekkel kötött eurolikviditást nyújtó swap ügyletek csökkentették a külföldi követelések állományát - magyarázta közleményében a jegybank. Márciusban a forint 0,75 százalékkal gyengült az euróval szemben. A múlt hónapban egy 30 milliárd jen (84 milliárd forint) összegű hároméves devizakötvény visszafizetése vált esedékessé.
   

Az aranytartalék áprilisban eszközölt háromszorosára - 31,5 tonnáról 94,5 tonnára - növelése csak belső átrendeződést okozott a külföldi követelések állományában - jegyezte meg az MNB. A költségvetés jegybanki betétállománya márciusban 165 milliárd forinttal csökkent, de ezzel csak 2,8 milliárd forinttal süllyedt a múlt év végi szint alá.
 

Nemzetközi Úszóliga: bevezetik a draftot

Forgalomkorlátozás várható a Jókai utcában

MTI

Szerző
Hasonló cikkek