Gazdaság
2021-02-26

Hol tart a Hajdú-Bihar megyei lakáspiac?

Az elmúlt 5-6 évben élénkülés jellemezte az országos, így a Hajdú-Bihar megyei lakáspiacot. 2015-höz képest az ingatlan.com adatai szerint a megye legnagyobb városaiban és ingatlanpiaci szempontból legkeresettebb településein 110 százalékkal 258 ezer forintra nőtt az eladásra kínált lakások és házak négyzetméterára.

Február végén a megye legnagyobb városai közül Debrecenben a használt lakások és házak négyzetméterára 499 ezer forint volt, Hajdúszoboszló 365 ezres árral rendelkezett, Hajdúsámsonban 303 ezer forintos négyzetméterár adódott. 

 

Hosszú távú drágulás

 

A lakáspiaci élénkülést jól mutatja, hogy a KSH hivatalos statisztikái szerint 2015 és a múlt év harmadik negyedéve között 74 százalékkal nőtt a használt lakóingatlanok - azaz a családi házak és lakások - átlagos négyzetméterára. A megyeszékhelyeken, valamint a fővárosban jelentősebb drágulás következett be, a kisebb városok és községek túlnyomó részét alacsonyabb mértékű áremelkedés jellemezte. A hivatalos statisztikákkal összhangban vannak az ingatlan.com adatai is, amelyek szerint 2015-höz képest komoly drágulás ment végbe.

 

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta: “Az egész országra jellemző, hosszú távú áremelkedés hátterében több tényező áll. A reálbérek emelkedése, a gazdasági fejlődés, a járvány kitöréséig javuló munkaerőpiaci helyzet mellett az állami lakásprogram, azaz a családi otthonteremtési kedvezmény keretében elérhető támogatások is segítették a lakáspiaci élénkülést.” Azt is hozzátette, hogy a lakáspiaci drágulás eredményeként az érintett háztartások ingatlanvagyona felértékelődött.

 

Hol tart most a megyei lakáspiac?

 

Az ingatlan.com medián négyzetméterárakon alapuló elemzése szerint a megye legnagyobb városaiban és ingatlanpiaci szempontból legkedveltebb településein - többek között Debrecenben, Hajdúszoboszlón, Hajdúböszörményben, Hajdúsámsonban - eladásra kínált lakások és házak négyzetméterára idén február végén 258 ezer forintnál járt, ami 110 százalékos emelkedésnek felel meg 2015 tavaszához képest. A megyei városok között azonban jelentős eltérések vannak. (A medián négyzetméterár azt jelenti, hogy meghirdetett lakások felét ennél alacsonyabb, másik felét pedig magasabb áron kínálták az eladók.)

 

Az országos trendeknek megfelelően a megyeszékhely az egyik legnépszerűbb célpont az megyei ingatlanpiacon: Debrecenben a négyzetméterárak a 2015-ös szinthez képest mára 128 százalékkal 499 ezer forintra emelkedtek. Balogh László elmondta, hogy a fővároson kívüli lakáspiacok közül kiemelkedő a debreceni. A város fejlődése, a már végrehajtott és várható beruházások miatt egyre vonzóbb célponttá vált, ráadásul a nagy egyetemvárosok közé tartozik, így az albérletek is élénkítik a helyi lakáspiacot.

 

Érdemes megnézni azonban a megye többi nagyvárosát és népszerű településeit is. Hajdúszoboszlón az említett időszakban - azaz 2015 tavasza óta - 107 százalékkal 365 ezer forintra, Hajdúsámsonban 128 százalékkal 303 ezer forintra nőttek a négyzetméterárak. Kiemelkedő drágulást ért el még Nádudvar is: 147 százalékos emelkedéssel 178 ezer forintra ugrottak az árak. Jóval visszafogottabb volt az emelkedés például Püspökladányban, ahol 37 százalékos drágulás ment végbe, így február végén 142 ezer forintért kínálták az eladók a használt lakások és házak négyzetméterét.

 

Mi várható a következő időszakban?

 

Az is kiderül az ingatlan.com összeállításából, hogy az év elején élénkülés indult az országos lakáspiacon. Ez köszönhető az állami lakásprogram új elemeinek. Többek között a kedvezményes - 5 százalékos - lakásépítési áfa újbóli bevezetésének, amely közvetett módon a használt lakások piacát is élénkíti. Valamint a csok keretében vásárolt lakások illetékmentessége is növelheti a lakáspiaci forgalmat. Balogh László hozzátette: “Érdemes megemlíteni az otthonfelújítási programot is, amelynek keretében a feltételeket teljesítő gyermekes családok a lakáskorszerűsítésre fordított - akár államilag támogatott hitelből finanszírozott - összeg felét, maximum 3 millió forintot visszaigényelhetik az államtól. Ez a program a lakáspiacon eddig kevésbé keresett, felújítandó lakások és családi házak iránti keresletet is felpezsdítheti.”

 

Nyitottság az ingatlanközvetítők segítségére

 

Az országos, így a Hajdú-Bihar megyei lakáspiacon is fontos szerepet kapnak az ingatlanközvetítő irodák. Az ingatlan.com-on hirdető magánszemélyek az elmúlt hét hónapban több mint 7 ezer ingatlan esetében jelezték, hogy ingatlanközvetítők segítségét is szívesen fogadják az adott lakás eladásához vagy bérbeadásához.

 

Az ingatlan.com szakembere a következő időszakban várható ingatlanpiaci fejleményekről azt mondta: “A lakáspiacon a járvány miatti bizonytalanság lecsengése után, a már említett lakástámogatási megoldások, valamint a gazdaság újraindulása eredményeként élénkülés várható, de ez elsősorban a lakáspiaci forgalomban fog jelentkezni. Azaz a múlt évhez képest emelkedhet az adásvételek száma, durva áremelkedés viszont várhatóan nem kíséri majd ezt az élénkülést, mert a lakóingatlanok ára az utóbbi években látott drágulás miatt elérte a megfizethetőség határait”.

Szálló por - veszélyes a levegő Debrecenben

Csillogás és melankólia - Kodály Filharmonia

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek