Gazdaság
2021-02-23

A Széchenyi Kártya Program betöltötte szakpolitikai szerepét

A Széchenyi Kártya Program dinamikusan fejlődik 2002. évi indulása óta, a tavaly kezdődött válsághelyzetben pedig még inkább betöltötte a vállalkozások finanszírozásában elfoglalt szakpolitikai szerepét - hangsúlyozta Krisán László, a programot lebonyolító Kavosz Zrt. vezérigazgatója kedden az eddigi eredményeket ismertető sajtótájékoztatón, Budapesten.

Krisán László elmondta, hogy 2002-től napjainkig a programban a befogadott hitelkérelmek száma elérte a 454 ezret, a létrejött hitelügyleteké megközelíti a 330 ezret, a megkötött szerződések összege mintegy 3050 milliárd forint.

Tavaly a program "berobbant", a márciusban kidolgozott krízis termékekkel együtt 40 353 hitelkérelmet fogadtak be több mint 1054 milliárd forint értékben, és 29 ezer szerződés keretében több mint 630 milliárd forintot helyeztek ki mikro- és kisvállalkozásoknak.

Krisán László elmondta, a program krízistermékeit a vállalkozások elvárásainak figyelembe vételével és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakmai támogatásával dolgozták ki. A vállalkozásoknak a likviditás, a biztonsági háttér, a munkahelyek megőrzése és üzleti tevékenységük megtartása volt fontos szempont.

A krízishitelek legfőbb előnyének nevezte, hogy az árazásuk rendívül kedvező, nulla, illetve közel nulla százalék kamattal kínálták. A vállalkozások könnyített adminisztrációval juthatnak a hitelhez, amely a lehető legtöbb csatornán - 200 irodában és 9 közreműködő bankban - igényelhető. A finanszírozási célokat kibővítették a klasszikus termékekhez képest például üzletrészvásárlással, illetve hitelkiváltással. 

A programban működő kamarai és VOSZ-irodák a regisztrációs díj kivételével ingyen kísérik végig a vállalkozókat a Széchenyi Kártya hiteligénylés lebonyolításáig - hangsúlyozta Krisán László. A Széchenyi Kártya krízishiteleinek határidejét kitolták idén június 30-áig, de tárgyalásokat folytatnak a szükség szerinti további meghosszabbításról. Minden gazdasági szereplő érdeke, hogy a magyarországi vállalkozások erősek legyenek, ezért szükséges folytatni a programot, Demján Sándor örökségét. 

Zöld, fenntartható szemlélettel készült Debrecen idei költségvetés-tervezete

Hillary Clinton politikai thrillert ír

MTI

Szerző
Hasonló cikkek