Gazdaság
2021-01-12

Januártól aktív kereslet várható az ingatlanpiacon

Januártól a kormányzati otthonteremtési támogatásoknak is köszönhetően aktív keresletet várható az ingatlanpiacon, idén a tranzakciók száma 130-150 ezerre emelkedhet a 2020-as 131 460-ról, amely éves összevetésben 12 százalékos visszaesést jelentett - közölte a Duna House kedden az MTI-vel.

A koronavírus-járvány első hulláma alatt bevezetett társdalami korlátozó intézkedések következtében az ingatlanpiac áprilisban érte le a mélypontot, amikor a forgalom csaknem 60 százalékkal alacsonyabb volt az előző évinél. Ugyanakkor a társaság saját adatain alapuló becslése szerint a 2020 utolsó negyedévében zajló 34 ezer tranzakció szinte megegyezett a 2019-es azonos időszakival.

A negyedik negyedévben az ország keleti részén az átlagos értékesítési ár a paneleknél és a tégla otthonoknál  csökkent, míg az ország nyugati részén nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A vevők a keleti országrészben a meghirdetett árhoz képest 9-11 százalékkal, míg nyugaton 6-8 százalékkal juthattak olcsóbban a lakásokhoz.

A fővárosban a panellakásoknál Budán 8 százalékos növekedés, Pesten 6 százalékos árcsökkenés történt tavaly a negyedik negyedévben az előző év azonos időszakához képest. Az átlagos négyzetméretárak tavaly a negyedik negyedévben a tégla otthonoknál 604-870 ezer forint, paneleknél pedig 479-596 ezer forint között mozogtak. Az alku mértéke a fővárosban különösen erős volt: a meghirdetett árhoz képest 10-13 százalékkal olcsóbban lehetett ingatlant venni.

Az újépítésű lakások piacán a fővárosban továbbra is a IX., XI., XIII. kerületben aktív a piac, itt található a legtöbb fejlesztés, a legdrágább kerületek viszont jellemzően Budán és a belvárosban vannak továbbra is.

A közlemény szerint a fővárosban a befektetők tették ki a vevők 36 százalékát, míg az első lakásvásárlók Budapesten és vidéken is 23 százalékot értek el. Ugyanakkor jelezték, hogy az első lakásvásárlók aránya a következő időszakban az otthonteremtési támogatások jelentős bővülése miatt emelkedhet.
 

Eltűnt fiatal lányt keresnek a hajdúhadházi rendőrök

Kikapott a Fraditól a DEAC

MTI

Szerző
Hasonló cikkek