Gazdaság
2020-12-01

Nyereséges zárás az európai tőzsdéken

Összhangban a nemzetközi értékpapírpiaci trenddel, pozitív kezdés után nyereséggel fejezték be december első kereskedési napját a főbb európai tőzsdeindexek.

A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 0,72 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 0,82 százalékkal zárt magasabban, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,97 százalékkal emelkedett.

Londonban 1,91 százalék nyereséggel zárt az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 0,73 százalékkal végzett magasabban, a CAC-40 Párizsban pedig 1,14 százalék nyereséget ért el. A milánói tőzsdén 0,20 százalékos, a madridin pedig 0,76 százalékos erősödéssel végzett az árfolyamindex.

Az euróövezeti infláció negatív maradt novemberben is, immár a negyedik egymást követő hónapban, ami komoly érv a befektetők szemében az Európai Központi Bank (EKB) decemberi ülésétől várható újabb monetáris és mennyiségi gazdaságösztönző intézkedések mellett.

A keddi pozitív tőzsdei hangulathoz nagyban hozzájárult a kínai ipari termelés lendületes növekedéséről szóló beszámoló is. A Markit felmérésében a kínai feldolgozóipar teljesítménye egy évtizede a legnagyobb mértékben növekedett novemberben.

Bizakodónak mondható növekedési előrejelzést tett kedden az OECD. Legfrissebb prognózisában a szervezet a szeptemberben vártnál kisebb idei globális GDP-csökkenéssel számolt, ugyanakkor mérsékelte a jövő évi növekedési előrejelzését is. Az OECD szerint azonban a világgazdasági teljesítmény a jövő év végére eléri a krízis előtti szintet.

Az olajár lefelé korrigált kedden, miután az OPEC+ elhalasztotta az egyeztetést a napi 7 millió hordós önkéntes termeléskorlátozási kvótájának január elsejére tervezett napi 2 millió hordós megkurtításáról. Az olajár egyébként a gazdasági fellendülés és ezzel együtt a kereslet növekedésének reményében az elmúlt hónapban 27 százalékkal emelkedett.

Az európai piacok zárásakor a Brent nyersolaj ára 0,92 százalékkal állt alacsonyabban a nemzetközi kereskedelemben hordónként 47,44 dolláron, a WTI ára pedig 1,50 százalékkal 44,66 dollárra csökkent.

Az eurót 1,01 százalékkal jegyzik erősebben 1,2048 dolláron, 32 havi csúcson, az arany spot ára pedig 1,81 százalékkal emelkedett unciánként 1809,33 dollárra. Az arany ára öthavi mélypontról erősödött, miután négy éve a legrosszabb hónapját zárta hétfőn.

Az Európai Űrügynökség megkezdi az űrszemét eltakarítását

Négy százalékkal több ingatlan-adásvétel volt novemberben

MTI

Szerző
Hasonló cikkek