Gazdaság
2020-10-09

Kedvezményes lakásáfa fékezheti a debreceni újlakás-drágulást

Úgy tűnik, a koronavírus-járvány elkerülte az új építésű lakóingatlanok piacát Debrecenben. Miközben ugyanis – részben a Covid–19 hatására – a használtlakás-árak emelkedése idén megállt Hajdú-Bihar megye székhelyén, az új lakások és házak ára tovább emelkedett. – derül ki az ingatlan.com összefoglalójából. Az ingatlanhirdetési portál elemzése szerint a 2021-től alkalmazható ötszázalékos lakásáfa, segíthet a debreceni drágulás megfékezésében.

Az ingatlan.com elemzése szerint az átlagos négyzetméterár 621 ezer forintra nőtt a városban, ami az egy évvel korábbi 553 ezer forintos átlagárhoz viszonyítva több mint 12 százalékos drágulást jelent az új lakóingatlanok piacán.

„Jelentősen emelkedett az új lakások és házak ára Debrecenben az elmúlt időszakban. A megyeszékhelyen tervezett fejlesztések és beruházások révén egy itteni ingatlan ma is jó befektetésnek számít. Éppen ezért folyamatosan erős a kereslet az új lakásokra, a lakásfejlesztők a növekvő költségeiket pedig érvényesíteni tudják a vételárban” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Építkezés lehet a vásárlás alternatívája

Aki nem befektetési szándékkal keres jó minőségű lakást, annak ebben a helyzetben reális alternatívát nyújthat a saját erős építkezés. Az építési telkek ára ugyanis a kész új lakásokkal szemben idén már stagnált a megyeszékhelyen. Az ingatlan.com elemzése szerint a Debrecenben elérhető lakóövezeti és külterületi telkek átlagára szeptember végén ugyanúgy valamivel 20 millió forint alatt volt, mint egy évvel korábban. Ez az eladó telkeknél a tavalyival megegyező, 20-21 ezer forintos átlagos négyzetméterárat jelent. „Bizonyos mértékű önerővel, az állami támogatásokkal és hitellel számolva ebben az esetben könnyen lehet, hogy nagyobb otthonba tud költözni a család, mintha kész lakást vásárolna egy vállalkozástól. Ráadásul ilyenkor a saját igények is jobban érvényesülhetnek a tervezés és a kivitelezés során” – mutatott rá Balogh László, hangsúlyozva, hogy bár új lakás vásárlásánál ugyanazok a támogatások érhetők el, az építkezőket is kiemelten segítik az állami otthonteremtési juttatások. 

Érdemes figyelembe venni, hogy a csok a nagycsaládos építtetőknek akár 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást és 15 millió forint kedvezményes hitelt jelent, de a kevesebb gyereket vállaló családok is milliókat forgathatnak bele egy építkezésbe. Tavaly július óta elérhető a babaváró támogatás is, amelynek 10 millió forintja szintén felhasználható egy építkezéshez, ráadásul a babavárót a bankok 75 százalékban önerőként is beszámítják hitelfelvételkor. Ha valaki Debrecen környékén keresgél, ott ennél jóval olcsóbban is tud megfelelő telket vásárolni, sőt egyes környékbeli településeken a falusi csok támogatásával is lehet számolni.

Segíthet a kedvezményes lakásáfa is

Az ingatlan.com szakértője megjegyezte, az építkezéseknek ismét lendületet adhat az 5 százalékos lakásépítési áfa, amelynek visszavezetését szerda este jelentette be a miniszterelnök a készülő új otthonteremtési program részeként. 

Az új lakásokra vonatkozó áfacsökkentés bejelentése a lakásépítések szempontjából nagyon időszerű volt, hiszen a kiadott lakásépítési engedélyek 2020 augusztusában négyéves mélypontra süllyedtek. A kedvezményes lakásáfa miatt növekedésnek induló újlakás-kínálat ráadásul a lakásdrágulást is megfékezheti Debrecenben.

Az ingatlan.com-ról

Az ingatlan.com Magyarország piacvezető ingatlanhirdetési portálja. Küldetése a teljes körű, hatékony és etikus ingatlanpiac megteremtése. Évente több mint 100 ezer magánszemély és több mint 8500 ingatlanközvetítő hirdet az ingatlan.com-on. A weboldal havonta több mint 3 millió látogatóval rendelkezik, és itt található a legtöbb ingatlanhirdetés. Az ingatlan.com 1998-ban indult, és azóta a szektor független és hiteles szereplője: ingatlanhirdetésen kívül más tevékenységet nem végez, és egyéb ingatlanpiaci érdekeltséggel nem rendelkezik. A weboldalt üzemeltető ingatlan.com Zrt. 100%-os magyar tulajdonban áll. A cégcsoporthoz tartoznak a kereskedelmi ingatlanpiac vezető hirdetési portáljai: az iroda.hu, a retail.hu és a raktar.hu, valamint a money.hu is, ahol számos bank kínálatát lehet összehasonlítani egy helyen. További információ: info.ingatlan.com

Szünetel a vízszolgáltatás

Átépítésre kerül a Vár utcai csomópont

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek