Egyetemi Élet
2024-05-07

Csikos Sándor, a Nemzet Színésze az egyetemen. Május 10, péntek, 17. óra, A Sziget.

A DE-BTK Művészeti Központ egyik legfőbb törekvése, hogy sikeres partnerkapcsolatot ápoljon Debrecen legfontosabb kulturális intézményeivel, sőt a város határain túl is törekedjen minél gyümölcsözőbb kapcsolatok kiépítésére.

A Művészeti Központ kurzuskínálatában már eddig is kiemelt helyen szerepelnek a Csokonai Nemzeti Színház Debrecennel és a Nemzeti Filmintézettel közös tárgyak, a jövőben pedig úgy tűnik mindkét intézménnyel még szorosabbra fonódik majd az együttműködés, mely már ebben a hónapban is kézzelfogható programokban nyilvánul meg.
 
Az egész országot bejárta már a hír, hogy a kisebb megszakításokkal 1972-től a Csokonai Nemzeti Színház Debrecen társulatát erősítő Csikos Sándort választották a Nemzet Színészének. Kóti Árpád után Csikos Sándor a második debreceni kötődésű színész, aki munkásságával kiérdemelte a megtisztelő címet.
 
Csikos Sándor tehetségét generációk csodálhatták meg a színház deszkáin, az Ady Gimnázium falai között pedig olyan színészeket nevelt ki, akik a legnevesebb színházak társulatát erősítik, de nem egyszer visszaköszönnek a televízióból és a filmvászonról is volt debreceni tanítványai, azt viszont kevesen tudják róla, hogy a 80. életévéhez közel is hetente vonatra szállt, hogy pesti színinövendéket oktasson az SZFÉ-n. A Nemzet Színészével most a Debreceni Egyetem hallgatói és dolgozói is találkozhatnak egy személyes beszélgetés keretében május 10-én 17 órától A Szigetben. Az eseményen a korábban szintén a Csokonai Színház csapatát erősítő, jelenleg a Nemzeti Színházban dolgozó Kornya István, a Csikos Sándor – kulisszák nélkül című kötet szerzője beszélget majd Csikos Sándorral.
 
 
A Csokonai Nemzeti Színház Debrecen és a DE-BTK Művészeti Központ új kezdeményezése egy olyan filmklubsorozat létrehozása az Apolló moziban, melynek alkalmai szervesen kapcsolódnak a színház premierjeihez vagy műsoron lévő darabjaihoz. Az első vetítésre április 24-én került sor 18 órától az Apolló mozi Soós Imre-termében, ahol a közönség a Dosztojevszkij műből készült Andrzej Wajda-filmet, az Ördögöket (1988) láthatta. A program apropója, hogy a színház április 26-án mutatta be a mű színpadi változatát Dejan Projkovski rendezésében. A filmklub alkalmával Szabó K. István, a színház művészeti vezetője, Gyűrky Katalin a színház irodalmi referense és Váró Kata Anna a Művészeti Központ oktatója beszélgetett.
 
A következő félévben várhatóan folytatódik majd a színház permierjeihez és műsoron lévő előadásaihoz kapcsolódó filmklub sorozat, és várhatóan rendezők vagy akár színészek is becsatlakoznak majd a beszélgetésekbe.
 
Ha már rendezőkről és színészekről van szó, a Nemzeti Filmintézettel kötött, az egyetemi filmklub újra divatba hozását célzó együttműködés egyik legfőbb hozadéka, hogy nem csak a magyar filmek legjavát kínálják a kurzusokhoz és filmklubokhoz, hanem lehetőséget biztosítanak az alkotók meghívására is.
 
A magyar és angol nyelvű eseményeken folyamatosan bővülő régi és új magyar filmes kínálatból válogatható össze a filmklubok programja, a vetítéseket pedig reményeink szerint olyan ismert színészek kísérik majd el, mint Vecsei H. Miklós vagy Szabó Kimmel Tamás, és olyan neves alkotók, mint például az Oscar-díjas Szabó István vagy a szintén Oscar-díjas Koltai Lajos.
A következő félévben nem csak az NFI jön a Debreceni Egyetemre, de a Nemzeti Filmintézet Filmarchívuma is szeretettel várja tanulmányi kirándulásra a film iránt érdeklődő hallgatókat. A Bán Imre Kultúratudományi Szakkollégium és a Nemzeti Filmintézet szervezésében megvalósuló egynapos kirándulás alkalmával a hallgatók megismerkedhetnek majd a restaurátorok munkájával, a vetítőgépek működésével és eredeti kópiáról nézhetnek meg az archívum vetítőtermében egy magyar klasszikust.
 
VKA

A Coloplast kapuja is nyitva áll a GTK hallgatói előtt

Mihalik András: újabb szezon a DEAC-ban

Egyetemi Élet

Szerző
Hasonló cikkek