Egyetemi Élet
2023-05-18

30Y – Nagyerdei Víztorony, május 19. Péntek (Vendég: Felső Tízezer)

Pécsről érkezik hozzánk az alternatív rockzene egyik nagyágyújának számító 30Y. Alaposan rácáfolnak a nevükre, mert az igen átlagos.

A zenekari kánon szerint talán ezzel a számú járattal buszoztak ki minden alkalommal a próbahelyre a kezdeti időkben. (Mire ezt leírtuk, egy internetes portálon felfedeztük, hogy ez csak városi legenda, valójában egy szombathelyi buszjárat ihlette a mindenki által könnyen megjegyezhető nevet.) Közhelyszámba megy, de a szcéna sok bandája Lovasi András vagy mondhatjuk inkább úgy, egykori (és most újjáéledt) csapata, a Kispál és a Borz köpönyegéből bújt ki. Értsd: a 30Y első korszakában rendesen érződött a kissé idősebb pályatársak hatása, mind zenében, mind szövegekben.

Beck Zoli énekes, gitáros neve ugrik be elsőnek azok számára is, akik nem ismerik tüzetesen a 30Y tevékenységét. Ő civilben egyetemi tanár, a PTE Romológiai Tanszékének adjunktusa. Nyilvánvaló, hogy az eltelt évek alatt jócskán túllépett a Lovasi-féle világon. Ez nem azt jelenti, hogy – mint valami versenyben – lehagyta őt, csak kiépítette a saját szövegi és zenei világát, létrehozva társaival a 30Y univerzumot. Jelenleg testvére, Beck „Zaza” László dobos, Varga Ádám basszusgitáros és Sárközy „Papa” Zoltán billentyűs alkotják vele a bandát.

Egy 30Y koncertnek sajátos rituáléja van. Huszonhárom éves zenekar lévén, annyira összeforrtak a tagok, hogy félszavakból (félhangokból?) is megértik egymást. Mi még láttuk őket 2002-2003 körül, amikor pont a fent említett Kispál és a Borz előzenekaraként kb. harminc érdeklődő előtt játszottak itt, a debreceni Lovardában. Mára alap az, hogy teltházasak a bulijaik. Beck Zoli tulajdonképpen hátra is léphetne a mikrofontól és gitárját pengetve hallgathatná, hogy üvölti végig szövegeit a közönség.

A 30Y több, mint zenekar. Annak ellenére, hogy a Beck testvérek más produkciókban is érdekeltek, s a többiek is foglalkoznak mással, mégiscsak egy közösség az egész. Vannak olyan bandák, amelyeknél érződik, hogy csak a színpadon találkoznak egymással, amúgy már nem sok közük van a másikhoz. A 30Y tagjai között viszont érződik valami megmagyarázhatatlan kémia. Ott vibrál a levegőben az, hogy ez a négy ember egy irányba húzza a csapat szekerét. Egy koncert nem csak abból áll számukra, hogy szimplán eltolják az aznap estére tervezett műsort. Azt gondoljuk, hogy kevés alkotó közösség van kis országunkban, mely a megváltozott poppiaci trendek ellenére is releváns tudott maradni. A 30Y azonban még mindig érvényes mondanivalóval rendelkező számokkal rukkol ki, már csak ezért is érdemes ellátogatni erre a bulira.

Vendégük a Felső Tízezer lesz. A név ironikus, sejtjük, hogy a hangszereket kezelő négy tag valószínűleg nem tartozik a felső tízezerhez. A zenekar Sallai László énekes, basszusgitáros ösztönzésére jött létre 2015-ben. Laciról azt kell tudni, hogy jelenleg ő az egyik legtöbb bandában játszó zenész az országban. Penget a Galaxisokban és a Platon Karatevben valamint fut egy angol nyelvű számokkal operáló projektje, Captain Average néven. Az, hogy mindezeket az elfoglaltságokat hogyan sikerül összeegyeztetnie, már egy másik írás tárgya lehetne. Most Korándi Dávid gitárossal, Balogh Gallusz basszusgitárossal és Both Márton dobossal arra készülnek, hogy indie rock hatású zenéjükkel alaposan felrázzák a víztoronykert szabadtéri színpada előtt gyülekezőket.

Annak ellenére, hogy nem velük van tele a sajtó és sokan talán még csak most hallanak róluk először, már három albumuk jelent meg. 2015-ben a Normális élet, 2018-ban a Majd lesz valahogy (melynek címe a nem sokkal későbbi Covid járvány fényében prófétikusnak tűnik) és 2020-ban a Bonyolult világ. Az, amit csinálnak nem üt a meglepetés erejével, hiszen hallhattunk már ilyen gitáralapú popot másoktól is. Alapjában brit beat-pop-rock hatásokat magába olvasztó dalaik azonban unikumként hatnak korunk túlgondolt, apró zene nüanszok használatában tobzódó popzenéi mellett. Sodró lendület, ironikus, mégis mély szövegek jellemzik őket, melyekben felbukkannak generációs témák éppúgy, mint a kora harmincas éveit taposó értelmiség útkereső, világot értelmezni próbáló dilemmái.

Érdemes hát időben érkezni, le ne maradjanak a Felső Tízezer bemelegítő koncertjéről.

Háromgólos sikerrel kezdtek a magyarok

Vádat emeltek egy férfi ellen, aki ellopta Dorothy piros cipellőit egy múzeumból

Egyetemi Élet

Szerző
Hasonló cikkek