Egyetemi Élet
2023-04-15

Dupla kupagyőzelmekkel ünnepelt a Sinter SC

Nagy álma vált valóra tavasszal a Sinter SC csapatának, amikor megnyerték a Kozma Mihály Futsal Kupát, majd címet védtek a Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupa szuperligájában is. Móré Bendegúz csapatvezető értékelte a duplázást és ezzel együtt a tizedik évforduló alkalmából bepillantást nyerhettünk a csapat múltjába és a jövőbeni tervekbe.

- A tavalyi évben nyertük meg először a Buzánszky Kupa szuperligáját, egyedül ez a cím hiányzott, mivel az alsóbb osztályokban már többszörös bajnokok voltunk. Múlt évben sikerült az áttörés, idén pedig már egyértelműen a címvédés volt a cél. Ez az eredmény legitimált minket arra, hogy kijelenthessük: jelenleg mi vagyunk a legjobb kispályás együttes az egyetemen. A hab a tortán pedig az volt, hogy a Kozma Kupát is meg tudtuk nyerni, ez a duplázás eddig csak az A-men FC-nek sikerült.
 
Nagy álmom volt, hogy mi is meg tudjuk valósítani ezt, nyilván sokat kell még fejlődnünk, hogy elérjük azokat az eredményeket, amiket ők, de jó úton járunk –hangsúlyozta Móré Bendegúz, aki elmondta, hogy az egyetem által indított versenysorozatokon már mindent megnyertek legalább egyszer. Elárulta azt is, hogy a keret összeállítása a szezon egyik legnehezebb része, de szerencsére volt merítési lehetőség, mivel amatőr kispályás fociban a Sinter a legnépesebb együttes, három férfi és egy női csapattal rendelkeznek jelenleg.
 
– Egy tökéletes évadhoz sok mindennek össze kell állnia, hogy minden jól sikerüljön. Elsősorban a játékosok elhivatottságára volt szükség, hogy még este fél tizenegykor, szakadó esőben is kiálljanak a meccsekre. A csapatösszetétel tekintetében szerencsére évről évre meg tudunk újulni, mindig érkeznek új játékosok, akiket sikerül beépíteni a keretbe. Az utóbbi évben olyan társaság jött össze, aki várhatóan az egyetem után is Debrecenben maradnak.
 
 
Velük úgy készülök, hogy jó lenne meghódítani még néhány címet, például az erdélyi diákkupát, vagy a Kárpát-medencei Egyetemek Kupáját. A duplázás után csaptunk egy nagyobb bulit, amikor nyertük mindenkiből kitört az öröm, hogy nem volt hiábavaló az elmúlt tíz év munkája. A szuperliga „igazi” döntője szerintem valójában az elődöntő mérkőzés volt, ahol az A-men FC-vel találkoztunk és 7-1-re nyertünk. Akkor eldőlt, hogy őrségváltás történt az egyetemi futballban.
 
Amikor 2013-ban elsőéves hallgatóként a divízió III-ban fociztam még a Hódosban rendezték a díjátadót, abban az évben mindenben az A-men FC tarolt. Akkor azt gondoltam, hogy nekünk nem erre a szintre kell egyszer elérnünk, hanem ennél is jobbnak kell lennünk. Bevallom, kissé elérzékenyültem a díjátadókon, amikor Kozma Misi bácsi és ifj. Buzánszky Jenő átadták a díjakat, hiszen ezzel tényleg tíz év munkája érett be, ami rengeteg lemondással járt.
 
Csapatvezetőként magamra vállaltam, hogy legjobb tudásom szerint megteremtek a csapatnak mindent anyagilag, szakmailag és erkölcsileg is. Nagyon sajnálom, hogy nem úgy értük el mindezt, hogy Jenő bácsi megélhette volna, ő már nem adott át úgy érmet nekünk, hogy meg tudtuk volna köszönni.
 
Ettől függetlenül úgy érzem megvan bennünk az elhivatottság és méltóképp őrizzük az emlékét a bajnokságban és azon kívül is. Mind a kupának, mind a szervezőknek, mind az egyetemnek hálásak vagyunk azért, hogy ezeket az élményeket átélhettük. Több ízben eljutottunk például Erdélybe és Budapestre egyetemi támogatással, ahol nemzetközi tornákon tudtunk megmérkőzni. A Sinternek ilyen értelemben úttörő szerepe is van, hogy a kispályás focit lehet olyan komolyan venni, hogy a játékosok profinak érezzék magukat, szerintem erről kell szóljon az egész egyetemi kupa.
 
Hosszú távra terveznek
 
Bendegúz összességében elégedett a tíz év eredményeivel, mint mondja, számos olyan dolog történt az elmúlt években, amikor jogosan érezte azt, hogy hatalmas sikert, áttörést értek el. – Ilyen sikersztori az is, hogy a Sinter SC viselheti a mezen és a melegítőkön az egyetem logóját, erre írásos kancellári engedélyünk van.
 
 
Ez a megtiszteltetés csak a DEAC szakosztályait illeti meg, rajtuk kívül. Mikor 2013-ban idejöttünk még senki nem ismerte a nevünket, most már bármilyen tornán indulunk mindenki minket akar megverni. Bízom benne, hogy még hosszú évekig tudunk ebben a formában működni.
 
A riválisoknak is sokat köszönhetünk, előttünk a Made in Italy és az A-men FC volt a példa, hogy hova lehet fejlődni. Sokszor kikaptunk tőlük, de most fordult a kocka. Ennek ellenére biztos vagyok benne, hogy egyszer minden véget ér, valamikor nekünk is át kell adni a stafétát. Az előző évekhez képest sokkal jobban felgyorsult a kispályás labdarúgás, az nem biztos, hogy reális, hogy nyerjünk tíz-tizenkét kupát, de nyilván erre törekszünk majd.
 
További tíz év biztosan van bennünk, sok tervünk és célunk van még. Az eddigi legnagyobb sikerünk a Kárpát-medencei Egyetemek Kupáján két éve elért második helyezés, onnan még szeretnénk hazahozni az aranyérmet.
 
Az egyetemi kupák tekintetében jövőre biztosan a címvédés lesz a cél – mondta a csapatvezető, akinek az is szívügye volt, hogy a csapatnak megfelelő szponzorokat találjon. – Fontos volt számomra, hogy a játékosaim ne csak szívességből jöjjenek el meccsekre és tornákra, hanem kapjanak jó minőségű mezt, melegítőt, a meccs után a Teniszkében egy italt.
 
Szerencsére az utóbbi években szponzorok tekintetében is bővültek a lehetőségeink. A családi napunkat igyekszünk úgy megrendezni, hogy ingyenes legyen minden program. Az utazással járó tornákat is próbálom úgy megoldani, hogy rendezve legyen a szállás és a kétszeri meleg étkezés.
 
Célokból nincs hiány szövetségi szinten sem
 
Móré Bendegúz a Socca Hungary alelnöki posztját is betölti a Sinter SC-ben végzett munkája mellett.
 
- A Sinterrel szorosan összefügg az ottani munkám, a szövetség neve bekerült a csapatnévbe is, egyrészt a népszerűsítés miatt, másrészt mert támogatnak minket. A Socca kezdetben sportszervező Kft-ként működött, most már hivatalosan is nemzeti sportszövetség. A kiemelt programok között szerepel olyan, amely érinti a felsőoktatási intézményeket is. Ennek keretében a Debreceni Egyetem volt az első intézmény, amit megkerestünk.
 
Harmadik éve megy az a program, aminek keretein belül sport-és rekreációszervezős hallgatók jönnek hozzánk szakmai gyakorlatot teljesíteni. Emellett az egyetemen belül szeretnénk egy, csak a kispályás futball szabályain alapuló bajnokságot. Az ehhez szükséges 4x2-es kapukat meg is kapta az egyetem, és ha mindenben sikerül megegyeznünk, akkor szeptembertől a meglévő két kupa mellett elindul egy harmadik egyetemi bajnokság is.
 
Ez a cél, illetve minden olyan szakmai partnerkapcsolat ápolása az egyetemmel, ami jó példa lehet országosan is, hogy máshol is el tudjuk indítani ezt a programot. A következő, távlati cél pedig az lenne, hogy a V4 országok egyetemek közötti tornáját elhozzuk Debrecenbe – avatott be minket a szövetség terveinek egy részébe az alelnök.
 
Vona Lilla

Marics Peti

Az Agrárminisztérium segíti az ökológiai gazdálkodás hazai előmozdítását

Egyetemi Élet

Szerző
Hasonló cikkek