Egyetemi Élet
2023-03-12

Hatodik születésnapját ünnepli a titkos koncertsorozat

A Sofar Sounds Debrecen következő eseményéről csak azt tudni, hogy március 16-án kerül rá sor, de a helyszínt és a fellépők kilétét ez alkalommal is homály fedi.

A Sofar Sounds egy mozaikszó, melynek kibontása megmutatja a kezdeményezés motivációját: SOngs From A Room. A zenei start up Londonból indult 2009-ben. A történet elején az ötletgazdák egy olyan koncerten vettek részt, ahol a hangos beszélgetésektől nem lehetett hallani magát a zenét. Ezen élmény hatására született meg a Sofar Sounds. Azok, akik valóban a zenére és a zenészekre szeretnének figyelni, azok a Sofar eseményeken ezt megtehetik.
 
New York, Lisszabon, London, Bombay, Párizs csak néhány hely, ahol imádják az intim, emberközeli koncertsorozatot. A kezdeményezés napjainkban közel négyszáz várost számlál világszerte, létrehozva ezzel egy transzlokális közösséget, ahol a zene szabadon áramolhat a zenészek, a szervezők és a közösség számára.
 
A Sofar Sounds koncertek egyik különlegessége, hogy nem a megszokott koncertterekben jelenik meg a zene: magánlakás, nappali, terasz vagy hátsó kert, esetleg irodaépület, könyvtár, hotel vagy színház is otthonává válhat a produkcióknak, ezzel biztosítva az izgalmas tapasztalatokat, felfedezésre váró belső- és külső épülettereket, egy új részletét megmutatni a városnak.
 
A közönség számára motivációként szolgál a megismerésre való hajlam, és az exkluzivitása annak, hogy olyan egyedülálló, nem megismételhető történet részesei lehetnek, mely csupán a közeg egy nagyon apró szegmensének áll lehetőségében. A helyszínek változékonysága mellett állandóságot teremt az, hogy a teret „szobaszerűen” rendezik be. A Sofar Sounds titka, hogy nem tudható előre, kit fog a közönség hallani, a fellépők csak az esemény napján vagy közvetlenül a helyszínen derülnek ki.
 
 
A koncert kezdetétől a néma csend és a zene koncentrált, tiszteletteljes figyelése zajlik. A közösség központjában a zene iránti érdeklődés áll, és ez a transzlokális összekötő kapocs minden Sofar közeget meghatároz. A zenei start up és a magyar szervezők szerepe, hogy a hazai alternatív könnyűzenei színtér azon zenészeit és produkcióit mutassa be a közönségnek, akik tehetségesek, de még nem ismertek, vagy már ismert zenészek, akiket közelebb lehet vinni a hallgatókhoz és megmutatni zenéjük intimebb, akusztikus, kísérletező oldalát.
 
A koncertek nem titkolt célja, hogy az alternatív előadókra, alkotókra viszi a figyelmet, és mindig igyekszik új zenei élményt kínálni a közönség számára. Az is elmondható, hogy a produkciók feszegetik a műfaji határokat, és nagy hangsúlyt kap a műfaji diverzitás annak érdekében, hogy a közeg zenei nyitottságát, ismereteit és tapasztalatait szélesítse. A Sofar Sounds kezdeményezés legalapvetőbb feladata mégis az, hogy visszahozza a mindennapos fogyasztás gyakorlatába a zene aktív figyelését, átélését és értelmezését.
 
 
A világ szinte összes fontos városát tömörítő nemzetközi közösségben a globális varázslat tartósságát meghatározzák azok az elkötelezett zenekedvelők, akik szervezőként és közönségként támogatják a Sofar szellemiségét. Debrecen a világ szinte összes fontos városát összekötő nemzetközi közösséghez csatlakozott 2018-ban a Sofar Sounds Debrecen kezdeményezéssel, és mi sem jelzi jobban a létjogosultságát, mint az, hogy a debreceni közönségnek köszönhetően a koncertek döntő többsége teltházzal működik.
 
2023. március 16-án három fellépővel ünnepli a közönség a Sofar Sounds hatodik debreceni születésnapját. A Sofar Sounds Debrecen weboldalán lehetséges regisztrálni, a Facebook és Instagram oldalain érhetőek el az aktuális információk.
 
NyN, Fotók: Jakkel Rudolf Photography

Továbbra is lassú az átlépés a határátkelőhelyeken

Zöldikék a kertben

Egyetemi Élet

Szerző
Hasonló cikkek