Egyetemi Élet
2023-02-23

Jöjj el, tavasz! – busójárás egyetemünkön

A Debreceni Egyetem Böszörményi úti Campusát busók lepték el február 22-én szerda délután. A Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzat Folklór Műhelye ugyanis hagyományos, igazán magyaros télűző sokadalmat szervezett.

Klasszikus, a történelmi hagyományokhoz hű busójelmezes alakoskodók érkeztek Debrecenbe Mohácsról, a busójárás otthonából. A jelmezes felvonulás résztvevői a Kecskeméti János Sport Játékcsarnoktól indultak népzeneszóra, majd a Gazdaságtudományi Kar új épülte előtti körforgalomban megfordulva a Kazánház felé vették az irányt.

Kelepeltek a gólyák, kereplővel csattogtak a kecskejelmezesek és a világszerte ismert maszkot, subát viselő busók, a fergeteges karneváli hangulatot idéző jelmezt öltött – többségében magyar kultúráért érdeklődő külföldi – hallgatók pedig kereplővel és különböző kolompokkal, népi hangszerekkel tettek meg mindent, hogy a tél végre hagyjon el bennünket, érkezzen a tavasz.

A menet fáradt „vándorait” a Kazánházban ízletes gulyásleves és frissen sült lekváros farsangi fánk várta. No, meg persze a népi iparművészeti, kézműves vásár káprázatos portékái. A vendégek természetesen szabadon fogyaszthattak, majd a népzenei folklórműsort követően Panyola polgármestere, Muhari Zoltán állt a közönség elé.

A „pálinkatelepülés” hagyományőrző, maga is felvonuló első embere Ujváry Zoltán néprajzkutató professzor munkásságára alapozva tartott előadást. Prezentációjában a busójárás, az alakoskodás, a télűzés különböző hagyományainak eredetét mutatta be, illetve, hogy mit is jelent ez a színes, „hungarikumként” ismert tradíció.

A folytatásban újra a jelenlévő egyetemi polgároké volt a főszerep. Estig tartó táncház következett, a felvonuláson tánctudásukat már megvillogtató népitáncosokkal együtt rophattak a vendégek. A Debreceni Egyetemre tehát egy kis Mohács is érkezett, Panyolával, a régmúlt ősök hagyományaival és különböző gasztronómiai, testi és lelki finomságokkal együtt. Mindennek az emlékezetes, nem kevéssé zajos és színes, mozgalmas programnak a szervezése, sikeressége a DEHÖK és a Stipendium Hungaricum Mentorhálózat közös munkáját dicséri.

 

Barna Marci, fotó: Nádasi Norman

Technika

Wladár Sándor

Egyetemi Élet

Szerző
Hasonló cikkek