Egyetemi Élet
2023-01-17

Megjelent a DESz felhívása a III. „egy sima – egy fordított” pályázatra

A Covid hozta életre az ötletet, hogy hirdessünk meg kortárs dráma(részlet) fordításra pályázatot. Az első alkalommal egy népszerű, mentő megoldásnak tűnt a kényszerű bezártságban halmozódó kreatív energiák kanalizálására. Akkor száz fölött volt a beérkező pályaművek száma és nagyon változatos nyelvekből: angol, francia, német, olasz, spanyol (katalán!), sőt japán, arab, svéd, stb. nyelvből is érkeztek elbírálásra váró fordítások. Ez az eredmény szülte a folytatásba vetett hitet.

És ugyan Covid már nem volt, a második pályázatunkra is beérkezett elegendő pályázat ahhoz, hogy felmerüljön a hagyományossá válás ambíciója. Ezt mutatja a most megjelenésre kerülő felhívás. Bizakodással nézünk a forduló elé, hisz támogatóink sora nem csökkent és a korábbi felajánlásokat is vállalni tudták.
 
Elsőként említsük Debrecen Megyei Jogú Város kultúráért felelős irányítóit, valamint a Csokonai Színházat, az Alföld Folyóiratot, Debreceni Egyetemet, Emberi Erőforrások Minisztériumát, a Deutsches Kulturforumot és a Magyar Szín-Játékos Szövetséget. A DESzínház (Debreceni Egyetemi Színház), együttműködve a Csokonai Színházzal és a Bán Imre Kultúratudományi Szakkollégiummal, ismételten fővédnöknek Debrecen város kulturális alpolgármesterét, dr. Puskás Istvánt kérte fel.
 
 
A pályázat célja a világ színházi szövegeinek jobb megismerése, tehát bármely nyelvből lehet fordítást benyújtani. Egyúttal a pályázaton való részvétel tapasztalatszerzést jelent a pályázónak egy rendkívül összetett munka, a műfordítás területén. Ez egy fajta beavatás, mivel csak olyanok pályázhatnak, akiknek még nincs megjelent (hivatásosok által eljátszott) drámaszöveg fordításuk. Ellenben nincs korhatár, tehát az érdeklődő középiskolástól az elméjét karban tartani szándékozó nyugdíjasig bárki kipróbálhatja magát.
 
A jeligés pályaműveket 2023. március 20-ig (a postabélyegző dátuma), a szükséges mellékletekkel ellátva, várjuk a DESzínház postacímén: Debreceni Egyetemi Színház, Debrecen, Egyetem tér 1. 4032
 
A jeligével ellátott pályaműveket szakértői grémium bírálja el, melynek összetétele függ a beérkezett pályaművek eredetijének nyelvétől. A Debreceni Egyetem oktatóit, a Csokonai Színház szakembereit, műfordítókat és színházi dramaturgokat fogunk felkérni bírálónak.
 
Buzdítunk minden érdeklődőt, hogy vágjon bele, nem csak a szellemi hozadékért! Mindhárom nyertes pályaművet, felolvasó színházi keretekben a Csokonai Színház művészei mutatják be egy szerkesztett műsor keretében a díjátadó ünnepségen és nem utolsó sorban akár az infláció követő díjakért is, nem is beszélve a különdíjakról.
 
Az I. helyezett 150. 000 Ft pénzjutalomban részesül. Amennyiben az első helyezett nem debreceni, meghívást kap Debrecen város önkormányzatától egy, a városban töltött kulturális hétvégére (szállás, két vacsora, színház/mozijegy, kiállítás belépő), valamint pályaműve megjelenésre kerül az Alföld folyóiratban. Amennyiben a nyertes debreceni, szabad bérletet kap Debrecen város önkormányzatától, két személyre, a Csokonai Színház 2022/23-es évadára, és természetesen publikálási lehetőséget az Alföld folyóiratban.
 
A II. helyezett 100. 000 Ft pénzjutalomban részesül és nagy értékű könyvjutalmat kap a polgármesteri hivatal jóvoltából, valamint a DESzínház gondoskodik közléséről valamely online folyóiratban.
 
A III. helyezett 75. 000 Ft pénzjutalomban részesül és nagy értékű könyvjutalmat és online megjelenést kap.
 
A pályázattal kapcsolatos további részleteket megismerhetik a DESzínház Facebook oldalán közzétett felhívásból.
 

Államkincstár: megtévesztő hírek a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásáról

Egyetemi Élet

Szerző
Hasonló cikkek