Egyetemi Élet
2022-06-09

DEAC Családi éS Futónap

Két év kihagyás után május elsején a DEAC újra megrendezte a Családi és Futónapot. Az első, 2019-ben szervezett családi nap is hatalmas sikert aratott, azonban a járvány a következő években felülírta a program újbóli megszervezését. Idén azonban a DEAC bepótolta az elmaradást, az egész napos rendezvényen a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki talált korosztályának megfelelő programokat a Dóczi utcai Sportcampuson és az Egyetem téren.

A családi nap a Campus futással kezdődött, aminek célja a sport szeretete és a részvétel volt, így minden korosztály képviseltette magát az egy, két, illetve négykörös futáson. A folyatásban a DEAC-Ka-Landon a lelkes kalandozók ügyességi feladatokon keresztül ismerhették meg a DEAC egyes szakosztályait.
 
A legügyesebb versenyzők értékes nyereményekkel gazdagodhattak, többek között aláírt jégkorong és labdarúgó mezekkel, ajándékcsomagokkal és könyvnyereményekkel. A DEAC-os szakosztályok standjainál egész nap nagy volt a nyüzsgés, a legkisebbektől kezdve mindenki megtalálta a neki leginkább tetsző sportágat, a szakemberek pedig lelkesen segítettek az érdeklődőknek.
 
A családi nap origóját a DE-A-Centrum nyújtotta a kilátogatók számára, akik a Teniszkés üdítők és street foodok fogyasztása mellett megismerkedhettek az egyetemi klub történelmével, meghallgathatták az oDEon egyetemi színház „Hair” színdarabjának részletét, majd a DEAC cheerleadereinek fellépését élvezhették.
 
A legkisebbek ugyanitt egy zenés mulatságon vehettek részt az Aqua Manó Party szervezésében. A Sportcampuson helyet kapott egy gyereksarok is, ahol a DEAC-Ka-Land közben megpihenő gyerekek kézműveskedhettek, ugrálóvárban mozgolódhattak, vagy arcfestéssel üthették el az időt.
 
A Családi és Futónapról a DEAC szakosztályainak néhány képviselőjét is megszólaltattuk:
 
Ócs Adrienn, a DEAC Cheerleaders vezetőedzője így látta a második családi napot:
 
- Két produkcióval készültünk rendezvényre, a szemfülesek ezeket láthatták már kosárlabdameccseken is. Nagy örömünkre sok nézőnk volt, a fellépések után pedig többen odajöttek hozzánk érdeklődni, hogy lehet-e hozzánk csatlakozni. Sok szülő is érdeklődött, hogy van-e utánpótlás csapatunk. Szerencsére nekik is jó hírekkel tudtunk szolgálni, a szakosztállyal éppen azon tevékenykedünk, hogy előreláthatóan ősztől elindíthassuk az utánpótlás korosztály edzéseit is.
 
A magyarországi versenyrendszer lehetővé teszi, hogy már öt éves kortól versenyezhessenek a cheerleaderek, így mi is ötéves kortól felfelé szeretnénk elkezdeni az oktatást. A csatlakozni vágyó gyerekeknek ugyanúgy nem kell majd semmilyen sportos előképzettség, mint ahogy a felnőtteknél sem szükséges.
 
 
Berta Ákos, a DEAC jégkorongozóinak csapatkapitánya a családjával vett részt a sportnapon.
 
 
- Összekötöttük a kellemeset a hasznossal és anyák napján a családi napot választottuk közös időtöltésnek. Részt vettünk a futáson, egy kört teljesítettünk, a vívóbemutatót terveztük megnézni, mivel terveink szerint a lányunk a DEAC-ban fog vívni. Közben leragadtunk kicsit a jégkorongot bemutató helyszínen, és igyekeztem segíteni az érdeklődő gyerekeknek – mondta Ákos, aki a napokban jelentette be visszavonulását.
 
Gyarmati Ottó, aki az amerikai vezetőedző, Ty Rogers tavaly év végi érkezéséig irányította a DEAC Gladiators csapatát, szintén végig részt vett a családi napon, javarészt az amerikai focisták standjánál foglalkozott a sportág iránt érdeklődőkkel.
 
- Szerintem nagyon jól sikerült a családi nap, nekünk a rendezvény egy kicsit olyan volt, mint egy hosszabbra nyúlt csapatépítő. Délelőtt grilleztünk és bográcsoztunk is, előbbin egy amerikai ételkülönlegességet készítettünk, ezzel szerettünk volna kedveskedni az edzőnknek, a bográcsban pedig slambucot főztünk, az esemény után pedig még edzést is tartottunk. Szerencsére nekem is volt lehetőségem bejárni a többi szakosztály standjait is, kipróbáltam a dartsot, illetve a fiaimnak a frizbi tetszett meg, így lehet a közeljövőben elindulnak ebbe az irányba.
 
 
Sok ismerős arccal találkoztam a szakosztályok képviselői között, mindenkivel megtaláltam a közös hangot, úgy gondolom lehetne több ilyen közös megmozdulás a DEAC berkein belül, vagy tovább lehetne vinni az ilyen sportnapok után a szakosztályok közötti kapcsolattartást – mondta a Gladiators versenyzője, aki nagyon örült annak is, hogy sok gyereket érdekelt az amerikai foci.
 
– Szerencsére sok gyerek megfordult a standunknál az ovis korosztálytól kezdve egészen a tinédzserekig. Úgy láttam, hogy tetszett a gyerekeknek, hogy nálunk mindent ki lehet próbálni, nem kellett annyira vigyázni a felszerelésre, mint a többi szakágnál, lehetett benne esni-kelni, ezzel általában mindenhol sikert aratunk. Akadtak olyan fiatalok, akiknek már ott a helyszínen nagyon megtetszett a sportág, és kérdezték, hogy hét-nyolc éves gyerekekkel foglalkozunk-e, de erre egyelőre még nincs kapacitásunk.
 
A következő célunk a junior csapat felépítése az őszi szezonra, éppen emiatt szeretnénk szervezni egy roadshow-t a debreceni gimnáziumokban, ahol reményeink szerint sikerül felkelteni néhány fiatal érdeklődését. Ezen kívül június 19-én lesz egy try out a Dóczi utcai Sportcampuson, ahol bárki kipróbálhatja magát, majd a tizenkilenc év alatti játékosokkal elkezdjük az alapozást és a felkészülést az őszi szezonra. Az érdeklődők a try out részleteiről a DEAC honlapján és a facebook-oldalunkon találnak majd információkat.
 
Osváth Richárd paralimpiai ezüst-és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok vívó, a DEAC vívószakosztályának kiválósága végig kint volt a családi napon, a vívók standjánál népszerűsítette a szakosztályt és segített az érdeklődőknek, hogy belekóstolhassanak a sportágba.
 
 
- Noha először vehettünk részt szakosztályként a DEAC családi napján, de nagy örömünkre már most is nagy volt a lelkesedés a vívás iránt, rengeteg gyerek látogatott el a vívóstandunkhoz. Délelőtt volt bemutató vívás, illetve a nap további részében szerettünk volna egy kis érzékenyítő programot is szervezni. A gyerekeknek az egyik feladathoz be kellett ülni egy kerekesszékbe, és így kellett találatot bevinniük egy bábu szívébe.
 
Úgy tapasztaltam, hogy inkább a kisiskolás korosztály érdeklődött a vívás iránt, de a négy és hétéves fiaim is bekötöttek vívni. Sok szülő érdeklődött, hogy mennyi idős kortól lehet beíratni a gyerekeket, de volt olyan is, hogy egy kislány annyira szépen beállt a vívóállásba és olyan jól mozgott, hogy azt hittük, már vív is valahol, utána mondták a szülők, hogy most próbálta ki először, neki például mi mondtuk, hogy érdemes lenne elkezdenie, mert láthatóan van érzéke hozzá.
 
Az érdeklődőknek hét éves kortól javasoltuk az edzést, szeptemberi kezdéssel, de természetesen bármikor van lehetőség a csatlakozásra. A családi nap szerintem nagyon jól sikerült, a családom is kilátogatott a sportcampusra, a feleségem szétnézett a három gyerekünkkel, akik nagyon élvezték a programokat.
 
Vona Lilla, fotó: deac.hu

Mesekönyvek, gyermekprogramok

QS-rangsor: továbbra is a nemzetközi elitben

Egyetemi Élet

Szerző
Hasonló cikkek