Egyetemi Élet
2022-05-30

Hallgatói gasztrofesztivál

Egzotikus ételeket kóstolhattak meg a Debreceni Egyetem oktatói, hallgatói és a debreceni lakosok május 13-án az Egyetem téren. Az International Food Day elnevezésű rendezvényen tizenöt országból érkezett hallgatók mutatták be hazájuk gasztronómiáját.

Május 13-án, pénteken immár 15. alkalommal rendezték meg a Debreceni Egyetem külföldi hallgatóinak legnagyobb rendezvényét, az International Food Day-t. Az érdeklődők az angolai, azerbajdzsáni, kambodzsai, kínai, kolumbiai, ghánai, iraki, izraeli, malajziai, mexikói, pakisztáni, palesztin és vietnámi ízek mellett a filippínó konyha kulináris titkaiba is bepillantást nyerhettek. A résztvevő nemzetek a gasztronómiájukon kívül hagyományos népviseletüket és kultúrájukra jellemző táncaikat és zenéiket is bemutatták.

Hazánkban a Debreceni Egyetemen tanul a legtöbb külföldi hallgató: 122 országból több, mint hétezer diák vesz részt az intézmény életében. Az International Food Day a külföldi hallgatókat tömörítő hallgatói részönkormányzat, az International Student Union (ISU) legnagyobb és legnépszerűbb rendezvénye, melyet idén két év kihagyás után rendeztek meg újra.

„A Debreceni Egyetem kiemelt figyelmet fordít a külföldi hallgatóira. A kulináris hagyományok a nemzet kultúrájának szerves részét képezik. Nincs ez másként Magyarországon sem, ahol történelmünk és mindennapi életünk kiemelt része a gasztronómia.” – mondta beszédében Harsányi Endre, a Debreceni Egyetem agrárinnovációért és képzésfejlesztésért felelős rektorhelyettese.

Jenei Attila, a Debreceni Egyetem Nemzetközi Oktatást Koordináló Központ igazgatója szerint ezért is volt kifejezetten fontos az idei International Food Day:

„Két évig nem volt ez a rendezvény a járványhelyzet miatt. Ez azt jelenti, hogy körülbelül három évfolyamnyi olyan hallgató van, akik nem is látták, nem is tudják, hogy mi ez. Most a fő célunk az volt, hogy újra megismertessük ezzel az ötlettel a hallgatókat és népszerűsítsük az eseményt.”

A rendezvény hivatalos megnyitóján részt vett Mátyus László, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar dékánja is, aki beszédében kiemelte, hogy fantasztikusnak tartja, hogy az idei évben is ilyen sok csapat csatlakozott a kezdeményezéshez.

A kora délután kezdődő gasztrofesztivált és az azt követő hajnalig tartó afterparty-t mindenki szabadon látogathatta, az ételek kóstolásához azonban minden kilátogatónak jegyet kellett váltania. Az ételjegyeket az Egyetem több pontján elővételben és a helyszínen is megvásárolhatták az érdeklődők. Az ételek kóstolása közben a zenei aláfestésről a hallgatói zenekarok gondoskodtak.

A korábbi évekhez hasonlóan idén a kulináris élvezetek mellett a jótékonyság is szerepet kapott a rendezvényen. A kóstolójegyekből befolyt összeget a Debreceni Egyetem Gyermekklinikája Leukémiás Gyermekekért Alapítványának, beteg gyerekek gyógyítására ajánlották fel a szervezők.

„Idén két különleges szoba kialakításához szeretnénk hozzájárulni. A helyiségeket a DE Klinikai Központ Gyermekhematológiai Onkológiai Osztályán myeloablatív kezelésben részesülő gyermekek számára alakítanák ki” – tette hozzá Sayed-Ahmad Mohamed, a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzat külföldi hallgatókért felelős alelnöke.

A 2007 óta fennálló hagyomány idén is nagy sikereket ért el, így minden bizonnyal az elkövetkező években is tovább folytatódik az ország legnagyobb külföldi hallgatói rendezvénye.

DEHDK Sajtóiroda – Kovács Gabriella, Tar Attila Bendegúz, fotó: Csontos Máté

Akkreditációs bizottság az egyetemen

Elérhetetlennek tűnik az élvonal

Egyetemi Élet

Szerző
Hasonló cikkek