Egyetemi Élet
2022-05-25

„Megérett a búzakalász” – Sárgulás a Debreceni Egyetemen

Május 2. és 6. között tartották a Debreceni Egyetem Böszörményi úti Campusán a Gazdaságtudományi, illetve a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar közös rendezvényét, a Sárgulást. Az egész hetes ünnepet szokásosan a végzős hallgatók előtti tisztelgésként rendezték.

Több mint 500 érintett hallgatóval a helyszínen, főzéssel indult május 2-án, hétfőn a Sárgulás, amelyet a Gazdaságtudományi Kar és a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Hallgatói Önkormányzata immár szokásosan együtt szervez, hogy utolsó félévüket lezáró hallgatóikat, társaikat köszöntsék.

A Sárgulás, mint fogalom eredetét Váradi Norbert, a Gazdaságtudományi Kar Hallgatói Önkormányzatának elnöke fejtette ki:

„Az esemény elnevezése a magyar búzakalászra vezethető vissza. A búzakalász ugyanis, amikor megérik, aranysárgává változik. Ezt szimbolizálja a hallgatók megérése, sárgulása.”

Hétfőtől kezdődően öt napon keresztül különböző feledhetetlen élményekben lehetett része a Sárgulóknak. Többek között grillteraszon ebédelhettek, kedden kora délután bor- és sajtkóstolón, szerdán sörkóstolón vehettek részt a Veres Péter Kollégium mögött felállított sátorban. A csütörtöki napon különböző vízipipákat is kipróbálhattak.

A rendezvény azonban nem csupán egy területre korlátozott, hiszen némileg az egész egyetemet, sőt, az egész várost bevonja a GTK és a MÉK a sárgulási programokba. Péntek délelőtt, tehát a Sárgulás utolsó napján lovasfogatokon szelték át az ünnepeltek a belvárost.

Visszatérve campusukra csikósbemutató és az úgynevezett Korsóavató várta őket. A hagyományos programokról Váradi Norbert beszélt:

„Idén 35 fogattal vonulnak végig a belvároson a Sárgulók. Ez az egyik leglátványosabb és a résztvevők által legjobban várt pontja az eseménynek, hiszen csaknem az egész belváros mondhatni, együtt ünnepel, ráadásul nem mindennapi látvány egy ilyen lovaskocsisor. A Nagytemplom előtt a Sárgulók bemutatták a külön erre az alkalomra készült néptánc-koreográfiáikat, a Böszörményi úti Campusra visszaérkezésük után pedig csikósbemutatót tekintettek meg. A napközbeni programok zárásaképp  Korsóavatójukon koccintottak a végzősök egymással és oktatóikkal.” – magyarázta Norbert.

A Sárgulást hagyományosan a Tanár-Diák-vacsora zárta, amelyen a hallgatók oktatóikkal együtt fogyasztották el az ünnepi vacsorát. Az egésznapos programokat minden este közös buli zárta a Kazánházban, fellépett többek között az ország egyik legkedveltebb rapformációja, BSW, Yamina, és Tóth Andi is.

Az éjszakai partikon már az egyetem bármely polgára részt vehetett, hiszen korlátozott számban elérhetőek voltak „külsős” belépőjegyek.

Forrás: DEHDK Sajtóiroda – Barna Márton, fotó: Atomic Media

 

Tehetségek ünnepe

Varga Kevin visszatér Törökországba?

Egyetemi Élet

Szerző
Hasonló cikkek